Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на

...
Министерството на финансите закъснява с някои действия за подготовката на
Коментари Харесай

Хампарцумян: Властта закъснява с някои действия за еврозоната, очевидно няма да избере нов управител на БНБ

Министерството на финансите закъснява с някои дейности за подготовката на България за влизане в еврозоната. Това съобщи в " Денят стартира " банкерът Левон Хампарцумян. Той прикани финансовият министър Асен Василев да стартира осъществяването на плата, който е подготвил с екипа си във финансовото министерство.

Според Левон Хампарцумян този парламент няма да избере нов шеф на Българска народна банка, тъй като, по думите му, " явно не могат да се схванат ". Според него оставането на актуалното управление на Българска народна банка до избора на нова консенсусна персона е за предпочитане пред издигането на несъответствуващи хора.

" Ще си остане по този начин. План Б е работещ и по-добре да е някой, който може да съставлява банката, в сравнение с някои Мики Маус-и, които ги представяме все едно са на зрелище. Това не е ефирен сериал, с цел да представяме някой артист един път като папа, след това като някой различен. " - сподели Хампарцумян.

По думите му сегашната композиция от партии не съумяха да излъчат съпоставим претендент с сегашния гуверньор на Българска народна банка и с тези на останалите европейски банки.

" Разбраха го по сложния метод, само че мисля, че огромна част от хората, които вършат този избор, нямат концепция тъкмо какво прави Българска народна банка. " - добави той.

Според Левон Хампарцумян шефът на Българска народна банка би трябвало да има техническа подготовка, с цел да ръководи и надзирава целия финансов бранш, да има политическа просвета и инстинкт, с цел да може да има положителен разговор с ръководещите, да разполага с мрежа от контакти с централните банки на останалите страни и Европейската централна банка.

" Не знам дали може да е изцяло политически самостоятелен, тъй като въпреки всичко е определен от политиците, само че може да е допустим от по-широка бленда от политици и по този начин да си обезпечи самостоятелност. ", добави Хампарцумян.

Той посочи, че е необходим шеф с профил, подобен с този на сегашния гуверньор, а във финансовия свят има задоволително българи с високи знания, позиции и опция да се оправят с този пост.

" Щото другояче, нали разбирате - да пристигна някое ангелче извън, което е изцяло без значение и да взима верните решения, а да не познава никого тук – това е наивно. Все едно да ме сложите да ръководя Софийската филхармония, което може и да е детската ми фантазия. Сега си имаме шеф, който добре се оправя и би трябвало да потърсят подобен със подобен опит. " - сподели Хампарцумян.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР