Щатската администрация допусна три сериозни политически грешки от края на

...
Щатската администрация допусна три сериозни политически грешки от края на
Коментари Харесай

Доларът опипва почвата

Щатската администрация позволи три съществени политически неточности от края на 2017-а насам. През декември 2017-а Конгресът понижи налозите тъкмо когато националното стопанство реализира цялостна претовареност. През април 2018-а Федералният запас стартира да стяга паричната политика, откакто изтълкува неправилно краткотрайния стопански пик вследствие на данъчните редукции като наклонност за по-висок напредък. Месец по-късно президентът Доналд Тръмп се отхвърли от дългогодишната поддръжка на свободната търговия и наложи необятен набор от мита върху вноса от Китай.

Въпреки гафовете щатският $ продължи да нараства - нещо, за което всяка друга страна щеше да бъде осъдена от валутните пазари, а кредитните организации щяха да намалят рейтинга й.

Обяснението е просто - статусът на американския $ като международна аварийна валута. Той е като застраховка, тъй като подсигурява достъпа до финансиране в тежки моменти. Дори и по време на рецесии, породени от Америка, каквато беше последната от 2008-а. Щатските облигации се употребяват с привилегията да носят нулев риск съгласно разпоредбите на "Базел ІІІ ". Рейтинговите организации също вършат каквото могат и правят оценка американските ДЦК по-високо от облигациите на страните с по-ниска задлъжнялост и с по-висок растеж, само че пък валутите им нямат авариен статус. Черешката на тортата е, че централните банки държат над 60% от оповестените си задгранични запаси в размер на 11 трлн. щ. $ в зелени пари.

Тези привилегии, които водят началото си от октомври 1976-а (когато доларът е пуснат да плава свободно), не могат да продължат постоянно. Американската валута е под растящия напън на сериозен проблем. Щатското стопанство е тежко задлъжняло и непродуктивно, само че Тръмп не е податлив на рационални промени и на стягане на фискалната политика. Той вижда по-голяма политическа полза от възобновяване на американската конкурентна мощност посредством обезценяване на $. Поради което поддържа процикличните фискални разноски, натиска шефа на Федералния запас Джеръм Пауъл да намали лихвите и от време на време организира словесни интервенции против американската валута - все похвати, несъвместими със мощен $.

Много валутни анализатори вещаят поврат във възходящото придвижване на зелените пари и поевтиняването им през тази година. Доколко и по кое време това ще стане зависи от голям брой геополитически и стопански фактори. Засега доларът остава постоянен, въпреки че загуби съвсем един цент към еврото на 20 февруари в очакване да бъде огласено резюмето от последното заседание на паричния комитет на Федералния запас на 29 и 30 януари. То сподели, че щатските парични стратези считат, че решението им да спрат краткотрайно покачването на лихвите крие дребен риск и голям брой прерогативи, тъй като ще им даде време да оценят резултата от забавянето на международното стопанство, както и от направените към този момент лихвени нараствания върху американската стопанска система. Банкерите обмислят също да забавят и даже да сложат завършек на редукцията на банковия баланс в размер на 4 трлн. щ. $ - развой, за който се предполагаше, че е на автопилот. Без отговор остана въпросът какъв брой дълго ще пасува Федералният запас във връзка с паричната си политика и дали идващото лихвено придвижване няма да е по-скоро надолу, а не нагоре.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на предходната седмица и първите два на тази беше деен. Средният дневен валутен оборот доближи 5053 млн. евро (9884 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 0.62% дял от купената и продадена валута.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР