Щатът Аляска е разположен върху огромни нефтени залежи, но тяхното

...
Щатът Аляска е разположен върху огромни нефтени залежи, но тяхното
Коментари Харесай

Какво представлява петролният чек в Аляска?

Щатът Аляска е ситуиран върху големи нефтени находища, само че тяхното систематизиране е въпрос, който носи огромен прочувствен заряд за жителите му, написа профилираният уебсайт ESGnews.bg. Тази седмица съвсем всеки гражданин на Аляска ще получи чек за 1312 $, на колкото е изчислен печелившият дял на човек от приходите на щата от петрол.

Някои употребяват парите за занимания, като тропически ваканции, само че други, изключително в скъпите селски региони на Аляска, където работните места и жилищата са лимитирани – разчитат на тях за гориво за отопление на дома или машини за разчистване на сняг, които са от изключителна значимост, с цел да действа транспортната система.

Това неповторимо за Аляска предимство се е трансформирало по едно и също време в благословия и проклинание за щата, който от десетилетия стои настрана от цикъла на „ възход-срив “ на петрола. В момента петролният бизнес се конкурира за финансиране с услуги като публично обучение, стратегии за опазване на здравето и социална сигурност, защото законодателите употребяват приходите, с цел да пълнят държавния бюджет.

Така разногласията за размера на петролния чек доведоха до законодателна парализа, а предлагането на Сената на Съединени американски щати, ориентирано към разрешаване на дебата за дивидентите тази година, пропадна без съглашение.
Какво е бъдещето на петролния чек в Аляска?
Докато Аляска се бори да притегля служащи и да спре дългогодишната наклонност хората да напущат региона, някои поданици се чудят по какъв начин чекът се вписва в бъдещето на щат без налог върху приходите или налог върху продажбите.

Няма по какъв начин да отглеждате нещо, без да инвестирате в него. Ние не влагаме пари в обучение, нашата университетска система, грижи за децата. Ние не влагаме в главните услуги, които ще оказват помощ за развиването на нашия щат “, сподели Керълайн Сторм, която оглавява гражданска група за покровителство в образованието.

Тя сподели, че доведените ѝ деца са напуснали Аляска след гимназията, тъй като не са виждали благоприятни условия пред себе си.

Тази година законодателният орган на щата утвърди еднократно нарастване на финансирането от 175 милиона $ за учебните заведения в отговор на молбите на админите, които оповестиха, че са били принудени да понижат стратегиите или да усилят размера на класовете. Но републиканският губернатор Майк Дънлийви понижи финансирането на половина.

Лидерът на болшинството в Сената Кати Гисел, републиканец, която упорства за нова пенсионна стратегия като метод да задържи на работа държавните чиновници, сподели, че изпитва спорни усеща по отношение на петролния чек.

Разбирам, че има фамилии, които са почнали да разчитат на това и тази взаимозависимост се е нараснала с увеличението на размера на дивидента. Това е сложна промяна в този сюжет. В същото време, в случай че имахме по-стабилна стопанска система и благоприятни условия за работа с допустими заплати и пенсии за държавни чиновници, хората нямаше да разчитат толкоз на този дял “, счита тя.
Защо жителите на Аляска получават петролен чек?
Жителите получават чека, прочут като Дивидент на непрекъснатия фонд, от 1982 година насам, почти шест години откакто гласоподавателите в първите дни на създаването на нефт в Аляска сътвориха непрекъснатия фонд, с цел да запазят част от петролните благосъстояния за бъдещите генерации.

Фондът е залегнал в щатската конституция, която постановява, че минимум 25 % от наеми, спомагателни заплащания и други доходи, свързани с създаването на петрол и минерали, отиват във Фонда. Основната сума на Фонда е конституционно предпазена, само че годишните облаги могат да се харчат. Самият дял обаче не е регламентиран в конституцията.

Търговците на дребно като веригата за мебели La-Z-Boy и Alaska Airlines организират разпродажби, които съответстват с разпределението на петролния дял, което стартира тази седмица с директни депозити. Средната стойност на дивидента за 42-годишната история на програмата е към 1200 $.

Синтия Ериксън, която живее във вътрешното село Танана, на към 130 благи (209 километра) западно от Феърбанкс, споделя, че тазгодишните 1312 $ няма да стигнат за кой знае какво. В Танана живеят към 220 души, а стоките се носят от аероплан или баржа. Бензинът е 7,79 $ (4,41 евро) за галон, а сривът на риболова на сьомга и неприятният сезон за лов на лосове значат, че фризерите на локалните няма по какъв начин да са цялостни до зимата.

Но въпреки всичко „ чекът е по-добър от нищо “. За мнозина в района парите оказват помощ да заплащат сметки, да вземем за пример за електричество, или да купуват гориво или хранителни артикули, споделя Ериксън, която ръководи градския разбъркан магазин и дребен хотел.

Докато законодателите претеглят бъдещето на дивидента, Ериксън избира нещо, което е рационално, не прекомерно малко и не прекалено много.

Не желаеме дивидентът да е прекомерно огромен, тъй като по този начин ще го унищожим. Искаме да го създадем съчетаем с това, където ще продължи по-дълго и то в задоволителна стойност “, споделя Ериксън.
Битката за дивидентите се готвеше от години
В продължение на години, до 2015 година, сумата на капиталовите облаги, разпределени за дивиденти, се основаваше на преносима междинна стойност на представянето на фонда и оповестяването на годишната сума постоянно се излъчваше по малкия екран онлайн. Тогава дивидентът беше 2072 $, най-високият до този миг.

Но той спадна почти на половина през идната година, когато тогавашният губернатор Бил Уокър понижи наличната сума за дивиденти на фона на непрекъснато ниските цени на петрола и огромните бюджетни дефицити. Върховният съд на щата удостовери желае му, като сподели, че програмата за дивиденти би трябвало да се конкурира за средства като всяка друга държавна стратегия.

След това законодателите започнаха все по-често да поглеждат към облагите на петролния фонд, с цел да оказват помощ за заплащането на държавни услуги, когато не могат да се спогодят за нови налози и се постанова да се харчат спестявания. В последна сметка бе лимитирана сумата, която може да бъде изтеглена от фонда. Така обаче не се реализира нова формула по какъв начин облагата на фонда да бъде разпределена сред заплащания на дивиденти и на държавни услуги.

Резултатът през днешния ден е размер на дял, който се дефинира всяка година от законодатели с конкуриращи се ползи. И в последна сметка всичко е подчинено на едно – да бъдат събрани задоволително гласове, с цел да бъде утвърден годишният щатски бюджет.

Миналата година, година на избори, всеки от жителите на Аляска получи дял и специфичен чек за енергийни помощи на обща стойност 3284 $ – повече от 13 000 $ за четиричленно семейство. Общите разноски от 2 милиарда $ бяха повече от отпуснатите 1.3 милиарда $ за просветителната система (от детски градини до 12 клас в училищата).

Цените на петрола и по-ниските прогнози за приходите обаче доведоха до по-ниски дивиденти тази есен. Все отново законодателите дадоха обещание и спомагателен бонус чек до $500 (€475) през идната година, в случай че цените на петрола надвишат прогнозите.

Лора Нортън-Крус, обществен служащ и майка на две деца в Анкоридж, сподели, че законодателите би трябвало да обмислят и други варианти с изключение на понижаване на дивидента, като напредничав налог върху прихода.

Държавата се нуждае от доходи, с цел да действа, а неналичието на фискален проект е разочароваща. Трябва да се грижим по-добре за жителите на Аляска. Това изисква държавни услуги, като обучение и опазване на здравето “, сподели тя.

Председателят на Камарата на представителите на Републиканската партия Кати Тилтън счита, че съответното финансиране на образованието е значимо, само че също по този начин е значимо и да се подсигурява, че парите се употребяват най-ефективно в класните стаи.

Приключването на дългогодишната борба за дивидента е от основно значение, защото страната обмисля по-голямо финансиране за обучение и други потребности. Но това е по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи, когато толкоз доста хора разчитат на годишния дял. Това е прочувствено заредена тематика. Не знам дали можете да премахнете страстта от този въпрос “, съобщи Тилтън.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР