Щастливото куче е здраво и задоволява всичките си поведенчески нужди:

...
Щастливото куче е здраво и задоволява всичките си поведенчески нужди:
Коментари Харесай

8 признака, че вашето куче е здраво и щастливо

Щастливото куче е крепко и задоволява всичките си поведенчески потребности: както физически, по този начин и душевен. Всеки грижлив притежател на куче желае неговият домакински любим да бъде благополучен, по тази причина е значимо да знаете признаците, които демонстрират това.

Кучето ви е щастливо, когато:

1. Маха с опашка

Махането на опашката е един от най-очевидните признаци на удовлетворение при кучето. Непринуденото махане значи удовлетворение, а енергичното - възбуденост. В същото време гърбът на кучето е в естественото си състояние.
Домашните любимци с къси или къдрави опашки също демонстрират удовлетворение по този метод, макар че при тях то е по-малко явно.
Щастливото куче размахва опашката си с такава ангажираност, че тя раздвижва цялото му тяло.

 щастливо куче

2. То е с отпуснато тяло

Щастливото куче, даже в случай че преди малко е тичало интензивно, има отпуснати мускули и когато върви, леко се поклаща от една страна на друга. Ушите на щастливия четириног са естествено отпуснати обратно, а погледът му е мирен и нефокусиран върху нищо съответно.

3. Радва се да ви види

Когато едно куче е щастливо, то тича към вас, с цел да ви поздрави. То демонстрира това, като скача и тича към краката ви, лае и маха пламенно с опашка. Кучето демонстрира обвързаност към стопанина си - поставя глава в скута ви, подпира се, с цел да го галите. То може също по този начин да направи жест, на който сме го научили, да вземем за пример да подаде лапа.

 щастливо куче

4. Обича да играе

Кучето, което е предостатъчно от живота, обича да играе и да търси внимание. Когато желае да играе, то го демонстрира по разнообразни способи, да вземем за пример слага предната част на тялото си на земята и подвига опашката си нагоре или скача на задните си крайници с вдигната опашка. По този метод той може да насърчи лидера си или друго куче да си играят.

5. Желание за разходка

За разлика от хората, кучетата прекарват по-голямата част от времето си на закрито, тъй че физическата интензивност е доста по-интересна форма на развлечение за тях, в сравнение с лежането на дивана. Ето за какво щастливото куче се радва да види каишка и постоянно е нетърпеливо да излезе на разходка и даже припомня на лидера си, който инцидентно е не запомнил да го направи.

 щастливо куче

6. Има вкус

Желанието за хранене е добър знак, показващ физическото и психическото здраве на четириногото. Когато се появи липса на вкус у кучето, това може да е сигнал, наред с други неща, за здравословни проблеми или претърпян стрес.

7. То е атлетично

Нормалното тегло на кучето е доказателство, че животното е добре хранено и получава нужното количество извършения.
Удовлетворяването на всеки каприз на вашия домакински любим не го прави по-щастлив. Трябва да му дефинираме закрепено време за хранене и да измерваме количеството храна, което дава отговор на потребностите му.
Въпреки че някои кучета с наднормено тегло наподобяват щастливи, те са изложени на риск от съществени болести като затлъстяване, диабет и ставни проблеми.

8. Спи добре

Щастливото и умерено куче няма да има проблеми да спи умерено през нощта след осъществявания със събития ден. След вечерна разходка то на драго сърце ще си легне и няма да разсъни от сън своите стопани. Ако четириногото ви куче развие бодърствуване, това значи, че нещо го тревожи, че е болно или че просто не се е забавлявало денем.

Какво можете да извършите, с цел да бъде кучето ви щастливо? 

Ако се чудите по какъв начин да отгледате щастливо куче, му осигурете:

 щастливо куче

Подходящо хранене

Едно от най-важните неща, които би трябвало да извършите, е да осигурите на домашния си любим вярно уравновесена храна. Диетата на кучето ви би трябвало да се основава на пълноценна подготвена храна, подбрана съгласно възрастта, интензивността и размера на вашия домакински любим.
Хранейки го по този метод, можете да сте сигурни, че всекидневно му набавяте всички хранителни субстанции, нужни за неговото физическо и психическо здраве.
В същото време не би трябвало да забравяме да осигурим на кучето достъп до прясна вода, с цел да може то да утоли жаждата си когато и да е. Ако желаеме животното да бъде крепко и щастливо, не би трябвало да го храним с храна, предопределена за хора, даже когато то доста желае. Остатъците от вечерята, саламите, сиренето, сладкишите (особено шоколадът) са нездравословни за кучето и даже могат да доведат до отравяне.

Усещане за сигурност

Създаването на възприятие за сигурност у кучето ви не е мъчно. То се нуждае от място, където да се усеща щастливо, и от гледач, с който да сътвори мощна, позитивна връзка.
Животното би трябвало да разполага със спокоен, топъл и сигурен заслон с комфортно легло, съобразено с размера му. В идеалния случай това би трябвало да е вътре в къщата. За да бъде щастливо, кучето се нуждае и от положителни взаимоотношения със стопанина си и с другите жители на дома - хора и животни. То не трябва да се усеща по никакъв метод некомфортно в тяхната компания.

 щастливо куче

Здраве

Отговорност на притежателя е да се грижи за здравето на своя домакински любим.
За да извършите това, би трябвало постоянно да посещавате ветеринарния кабинет - да правите наложителните имунизации и профилактични прегледи.
Преди всичко кучето ви би трябвало да бъде имунизирано против бяс. Добре е също по този начин да предпазите домашния си любим от други инфекциозни болести и да му осигурите отбрана против външни (кърлежи, бълхи) и вътрешни (чревни, например тении) паразити. Трябва да отидете във ветеринарната клиника дружно с кучето си постоянно, когато нещо ви тормози в държанието или външния му тип.

 щастливо куче

Физическа интензивност

Редовната физическа интензивност е от значително значение, с цел да бъде кучето ви щастливо. По време на разходките животното би трябвало да получава освен извършения, само че и опция да изследва региона. Кучетата също по този начин имат естествена потребност от контакт с други представители на своя тип. Затова е целесъобразно да организирате взаимни разходки с другарски настроени кучета.
След дълга разходка, ден, изпълнен с разнообразни прекарвания и игри, кучето ще бъде умерено и отпуснато вкъщи. Освен това би трябвало да е по-малко пакостливо, защото по време на разходката ще облекчи страстите си.

Интелектуална стимулация

Накрая, само че не на последно място, потребността на кучето е да развива разсъдък. Научаването на нови трикове или интерактивните играчки, които карат животното да мисли, работят добре в тази роля.
Преди всичко интелектуалните игри за кучета би трябвало да развиват обонянието им - източник на огромно задоволство за животното. Всички типове обонятелни постелки или игри за следене ще създадат кучето ви пълноценно и в действителност щастливо!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР