Щастливи сме, че пилотните ни проекти срещнаха значително огромна и

...
Щастливи сме, че пилотните ни проекти срещнаха значително огромна и
Коментари Харесай

Лидл и Кауфланд: Клиентите ни се оплакват от две неща

Щастливи сме, че пилотните ни планове срещнаха доста голяма и топла реакция и благодарност от страна на хората. От това заключаваме, че хората в България желаят да вземат участие в модела за депозитна система, стига той да е комфортен и обективен. Това сподели Любомир Хърсев, шеф администрация на " Лидл България " на конгрес " Устойчива кръгова стопанска система - положителни практики ", проведен от Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация (БОРА) и Федералната асоциация на немската промишленост за ръководство на боклуци, води и първични материали.

В края на март двете вериги хипермаркети " Кауфланд " и " Лидл " от немската група " Шварц " стартираха пилотен план за събиране на пластмасови бутилки и алуминиеви кенове за да бъдат рециклирани. За всяка върната опаковка клиентите поучават ваучер от 5 стотинки. За задачата двата ритейла сложиха автомати в общо 15 магазина в цялата страна.

Финансовият шеф на " Кауфланд България " Иван Георгиев означи обаче, че планът е събрал и известни негативи, като да вземем за пример недоволството на клиентите от доста по-ниската стойност на ваучера по отношение на другите европейски страни с въведена депозитна система.

Друго, за което недоволстват хората, по думите му е обвързвано с ограничавания обсег - клиентите биха желали във всички търговски обекти на веригата в страната да бъдат ситуирани автомати за събиране на употребявани опаковки.

Хърсев добави, че все още общият брой на събраните опаковки е над 1 800 000.

" Проектът потегли с високи стойности още през първия месец – 600 000 бутилки и железни кенове, а с разширение на информираността на клиентите ни, са събрани 1 200 000 опаковки. Нашите резултати са в пъти по-добри от предходните планове, които сме имали. Макар и пилотен водач, в един наш автомат попадат над 5000 единици. Това е явен сигнал за една сполучлива депозитна система ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него, когато се приказва за депозитна система, тя би трябвало да обхване всички региони на страната и да се обмисли разновидността за местата, където не е оправдано да се слагат станции за автоматизирано събиране на бутилките и кеновете, да се вкара ръчно събиране. В допълнение той уточни, че има значително образци с страни, в които системата работи от години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР