Шри Ланка е имала информация за готвени атаки цели 12

...
Шри Ланка е имала информация за готвени атаки цели 12
Коментари Харесай

Преди 12 дни предупредили за атака в Шри Ланка

Шри Ланка е имала информация за готвени офанзиви цели 12 дни преди неделните гърмежи, заяви осведомен източник от полицията на страната, представен от CNN. Записка за възможни набези с дата 11 април е била подписана от заместник-генералния шеф на полицията.

Министърът на телекомуникациите на страната разгласява в Туитър фотография на бележката.

" Някои чиновници на разследващите служби са били наясно с това. Затова считам, че е имало закъснение в дейностите. Трябва да бъдат подхванати съществени дейности с цел да се откри, за какво това предизвестие е било пренебрегнато “, написа министърът.

В записката, адресирана до няколко силови ведомства се споделя, че от външна разследваща работа е получена информация за подготвян проект за самоубийствени набези и се предлага да бъдат взети специфични ограничения за сигурност.

Министър-председателят на Шри Ланка призна, че не е знаел за предизвестието и съобщи, че занапред ще се обяснява за какво то не е стигнало до него и кой е виновен за пропуща.

Броят на жертвите на осемте гърмежа в Шри Ланка се усили до 290 души, заяви Би Би Си през днешния ден сутринта. Близо 500 души са ранени. 

Основна цел на офанзивите бяха християнски общности, и по-специално католиците, които са по-голямата част от изповядващите християнството в Шри Ланка. Над 70% от 22-милионното население на Шри Ланка изповядва будизма, 12,6% - индуизма, мюсюлманите са 9,7% от популацията, както и 1,5 милиона християни, множеството от тях католици.

По последни данни измежду жертвите са жители на Дания, Япония, Пакистан, Мароко, Индия, Бангладеш, Китай, Холандия, Съединени американски щати, Турция и Англия.

Властите в Шри Ланка към този момент са задържали 13 души, обвинени за съучастничество. Полицията е разкрила и камион, който може би е бил употребен при офанзивите.

Според локалния вестник “Daily Mirror ”, който цитира източник от полицията непосредствен до следствието, гърмежите може би са дело на терористи-камикадзе. До момента националността на обвинените за присъединяване в бомбените гърмежи не е известна. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР