Шпионски скандал в полза на Русия с българска връзка набира

...
Шпионски скандал в полза на Русия с българска връзка набира
Коментари Харесай

Шпионски скандал в полза на Русия с българска връзка набира скорост в Австрия

Шпионски скандал в интерес на Русия с българска връзка набира скорост в Австрия. Управляващите упрекват крайнодясната Партия на свободата, че е разрешила навлизане на съветски сътрудници в австрийските секрети служби по времето, когато е била във властта. Повод за това стана карцерът на чиновник на някогашната Федералната работа за отбрана на конституцията и битката с тероризма. Той беше арестуван по обвинявания в шпионаж в интерес на Русия. В абсурда се появи и името на българския проверяващ публицист Христо Грозев, който също е бил шпиониран във Виена, както и името на различен българин - Орлин Русев. За Русев се твърди, че е началник на българска шпионска мрежа.

Австрия е изправена пред най-големия си шпионски скандал от десетилетия насам. На 29 март беше задържан Егисто От - някогашен чиновник на също някогашната Федералната работа за отбрана на конституция и битката с тероризма, която по-късно стана част от австрийското разузнаване. Обвиненията против От са, че години наред е предавал на съветското разузнаване австрийски секретни данни, в това число от мобилните телефони на високопоставени политици. При ареста От отхвърля обвиняванията, само че досието на прокуратурата с доказателства против него е 86 страници:

“Никога не съм предоставял никакви публични данни на никого и не съм вземал пари за това. Нямам достъп до базата данни от 2017 година. ”

Прокуратурата във Виена проверява От от седем години. Според данните той е работил дружно с някогашния началник на банкрутиралата немска разплащателна компания Уайеркарт Ян Марсалек, за който се счита, че е провел съветски шпионски действия в Австрия и е ръководел двойни сътрудници. Смята се, че сега Марсалек живее в Русия. Управляващите партии в държавното управление - Партията на зелените на президента Александър Ван дер Белен и Австрийската национална партия на канцлера Карл Нехамер настояват, че това е станало по времето, когато началник на някогашната Службата за отбрана на конституцията е бил представител на крайнодясната Партия на свободата. Опасенията са, че съветски сътрудници трайно са проникнали в тайните служби на Австрия.

Герхард Карнер - министър на вътрешните работи: “Магистратите се занимават с този случай, от тях зависи изцяло да изяснят събраните данни и обвинявания, това е безусловно належащо сега. Знаем и виждаме, че Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване, която е правоприемник на Федералната работа за отбрана на конституцията се радва на чудесно доверие измежду интернационалните сътрудници, тя си е заслужила това доверие. ”

Според изявления в австрийските медии, точно задържаният От стои зад кражбата на преносимия компютър на българския проверяващ публицист Христо Грозев от жилището му във Виена през 2022 година. По-късно преносимият компютър му е бил предаден на Москва. След този случай от съображения за сигурност Грозев напуща Австрия.

Разследващите са разкрили и чатове на шпионската мрежа, в които е включен и различен българинът - Орлин Русев, за който се твърди, че е водач на българска шпионска мрежа във Англия и е част от обмена на секретна информация с Москва. Срещу Русев и още петима българи на Острова се води правосъден развой. Канцлерът Нехамер свика незабавно във вторник Съвета за национална сигурност. Той прикани за бързи дейности за усилване на националната сигурност в Австрия и разстройване на съветската инфилтрация.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР