Шовал Абенд Плоцки следва медицина в Италия. На 7 октомври

...
Шовал Абенд Плоцки следва медицина в Италия. На 7 октомври
Коментари Харесай

Призивът на Шовал от Израел, който е видял ужасяващи неща

Шовал Абенд Плоцки следва медицина в Италия. На 7 октомври светът на 27-годишния израелец се прекатурва: след терористичното нахлуване на Хамас негови родственици се оказват измежду отвлечените. Сега, дружно с други близки на отвлечени или убити от терористите, Шовал обикаля Европа и се среща с политици, депутати и публицисти. Разказва им за ужасяващото нахлуване на терористите от Хамас. Той е посетил опожарения кибуц Бе‘ери, където е видял ужасяващи неща: мъртви бебета, осакатени и овъглени тела, опустошения, безпределно страдалчество, споделя той пред Дъждовни води.

Леля му Рац и чичо му Охад оцеляват при нападението, само че са отвлечени от терористите в линията Газа. Хамас е войнстваща ислямистка организация, която след изборите през 2006 година става първа политическа мощ в палестинския парламент. А от 2007 година ръководи и в линията Газа без спомагателни демократични мандати. Много страни, и най-много западните, преглеждат Хамас като терористична организация.

Сутринта на 7 октомври в канала Телеграм се появява фотография на 54-годишния чичо на Шовал - очевидно държан от Хамас в линията Газа. Няколко дни по-късно от видеоклип, открит на камерата на погубен член на Хамас, излиза наяве, че 57-годишната му вуйна също е била отвлечена. На записа се вижда по какъв начин дамата е принуждавана от въоръжени мъже да върви по улицата боса и полугола.

Тела на убити от Хамас в опожарения кибуц Бе‘ериСнимка: JACK GUEZ/AFP

" Нямаме никаква информация по какъв начин са ", споделя племенникът на 20-ия ден след бруталното похищение. " Дали са живи, или мъртви? Не знаем. Просто не знаем. "  

" Всеки живот е от голяма важност "

Близки и другари на държаните от Хамас над 220 заложници са основали конгрес, който - под хаштага " Върнете ги вкъщи в този момент " - приканва за освобождението на отвлечените. Според Шовал Европейски Съюз би трябвало да помогне, най-малкото тъй като десетки от заложниците имат двойно поданство. Около 60 от тях да вземем за пример са немски жители. Рац и Охад също имат немски паспорти - освен израелските. По покана на Европейската еврейска асоциация Шовал Абенд Плоцки и други представители на самодейността пристигнаха в Брюксел особено за срещата на върха на Европейски Съюз.

" Всеки, който е на власт, само че също и всяка майка и баща трябва да се запитат: ами в случай че това беше моето дете, моят брат, моята сестра? " Държавите и политиците би трябвало да се обединят, с цел да оказват помощ на Израел, споделя Шовал. " Смятам, че всеки живот е от голяма важност - без значение кой и с какво се е занимавал индивидът преди този момент. Загиналите израелски жители, както и цивилните палестинци в Газа са почтени. Трябва да вършим разлика сред тях и терористите от Хамас. Трябва да се разбере цялата трудност на този спор, който евентуално е най-трудният в целия район ", показва той.

" И заложниците се нуждаят от филантропична помощ "

Шовал упорства филантропична помощ да бъде предоставена освен на палестинците в линията Газа, само че и на заложниците. Така да вземем за пример неговата вуйна взема избрани медикаменти, от които тя обезверено се нуждае. А чичо му има тежко автоимунно заболяване и се нуждае от 16 разнообразни медикамента. " Донесете ѝ тези медикаменти. Ако тя не ги получи, скоро няма да я има, ще почине ", предизвестява той.

Леля му Рац се е занимавала с изкуство и постоянно се е държала миролюбиво. Участвала е в придвижване за мир и човешки права. А чичо му Охад е бил счетоводител, работил е в кибуца, в който са живеели. Двамата не са сторили никому нищо неприятно. Затова Шовал не схваща за какво терористите от Хамас са избрали тъкмо тяхното населено място, с цел да колят безсистемно и да отвличат хора.

Той прибавя и следното: " За множеството хора в Израел е недопустимо това, което в този момент се случва в линията Газа. Трябва да има различен метод да бъдат победени терористите, без да умират други хора ".

Когато той се прибере в Израел, ще се срещне с братовчедките си - трите дъщери на отвлечените Рац и Охад. Но няма да може да им каже по какъв начин са родителите им. " Те не знаят даже дали в миналото ще ги видят още веднъж ", споделя още Шовал Абенд Плоцки.

***  

Вижте и това видео от нашия списък:

Израел: Кибуц Бе'ери - в памет на ужаса от 7 октомври

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР