Шоколад и кайенски пипер - ето на това му се

...
Шоколад и кайенски пипер - ето на това му се
Коментари Харесай

Шоколадов трюфел с лют кайенски пипер

Шоколад и кайенски пипер - ето на това му се споделя пикантна шоколадова приятност за тези, които знаят по какъв начин да се любуват на живота

Необходими Продукти

● сметана - 150 мл, високомаслена
● шоколад - 200 г (60% какао)
● ванилия - 1 ч.л. дестилат
● краве масло - 50 г, стайна температура
● маскарпоне - 100 г стайна температура
● меласа - 1 с.л. цялостна
● сушени сливи - 5/6 бр.
● стафиди - 1/2 с.л. тъмни
● коняк - 3 /4 с.л. първокласен (или различен първокласен благоуханен алкохол)
● шоколадови бисквити - 240 г трохи или от кейк

за покриване


● черен шоколад - 200 г
● олио от авокадо - 2 с.л. или нормално слънчогледово
● кайенски пипер - 1/4 ч.л. до 1 1/2 ч.л. на усет, пикантен
● розов пипер - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Сухите плодове се накисват в първокласен алкохол за към 2-3 часа. След това се изцеждат и нарязват на доста ситни късчета. Алкохолът се резервира, оставя се настрани.

Бисквитите/кейкът се смилат в блендер до трохи. Оставят се настрани.

Начупва се на части шоколадът и се слага в купа. Загрява се сметаната до точка на шупване и се излива върху шоколада. Оставя се за 2-3 мин и по-късно се разбърква с шпатула до еднородна примес. Охлажда се, да се сгъсти до консистенция подобаваща за разтрошаване с перките на миксера.

След като е задоволително охладен, се разрушава още веднъж и се прибавя маскарпонето на 2-3 порции, следват маслото и меласата.

Добавят се сушените плодове и 2-3 с.л. отделения алкохол от плодовете. Разбърква се и се прибавят трохите от кейка или бисквитите. Разбърква се доста добре с шпатула.

С чаена лъжичка се загребва от сместа и се оформя сред навлажнени длани топчетата. Ползвала съм кантарче за еднообразно тегло на бонбоните, към 16-17 г всяко. Подреждат се върху хартия за печене в плоска тава и се оставят да замръзнат във фризер. Бонбоните могат да се подготвят няколко дни по-рано и да се съхраняват в ледник.

Приготвя се глазурата, като се начупва част от шоколада и се слага на водна баня да се разтопи. Сваля се от котлона и се прибавя другата част от шоколада, нарязан на дребни части. Прибавя се и 1/4 ч.л. пикантен кайенски пипер и олиото. Разбърква се и се пробва досега, в който ще се хареса на усет. Пиперът би трябвало да се усеща, лютивината добре контрастира с шоколад. Количеството е на усет и добавях досега, в който на мен ми хареса, би трябвало да е прелестно люто, също така би трябвало да се има поради, че даже и да е люто останалата част от бонбона, глазурата, ще омекоти лютивината.

Изваждат се добре охладените бонбони и се потопяват с шоколад. Подреждат се върху хартия за печене, с цел да стегне шоколадът.

Всяко топче бонбон, до момента в който е към момента влажна глазурата, се поръсва със счукан розов пипер за приятна украса. Розовият пипер не е пикантен, а единствено доста благоуханен, изключително когато е преди малко смлян/счукан.

Инфо: Вкусно с Бети, vkusnosbety.blogspot.com

Ползвала съм олио от авокадо, само че не е проблем да бъде сменено със слънчогледово.

Маласата не би трябвало да се пропуща, тя е с извънреден усет на прегоряла захар, мирис на шоколад и също по този начин мирис на хубаво кафе.

За трохи съм употребила бисквити с какао.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР