Шокиращи разкрития за най-популярната след деца и тийнеджъри мрежа ТикТок

...
Шокиращи разкрития за най-популярната след деца и тийнеджъри мрежа ТикТок
Коментари Харесай

Внимание родители! ТикТок шпионира

Шокиращи разкрития за най-популярната след деца и тийнеджъри мрежа ТикТок направи специалист. Приложението шпионира. Новината пристигна на фона на необятната полемика по целия свят и у нас по какъв начин тъкмо обществените мрежи употребяват персоналните ни данни.

ТикТок следи непрекъснато всичките си консуматори, твърди специалист. Преди към два месеца консуматор във форумите „ Редит “ с име Бангорлол разяснява в полемика за ТикТок, че сполучливо е направил разбор на структурата на приложението и в процеса е разкрил извънредно притеснителни аспекти, заяви бТВ.

Той дефинира програмата като „ услуга за събиране на персонални данни, маскирана като обществена мрежа “.

ТикТок събира куп персонални данни

Според неговото изследване ТикТок събира хардуерни данни за телефоните – тип на процесора, идентификационни номера на хардуера, употребена памет, свободна памет и доста други. Следи също и останалите приложения, които имаме конфигурирани на телефоните си.

В добавка към това, всичко обвързвано с потреблението на интернет също се следи – IP и MAC адреси, къде използваме безжична мрежа и други

Приложението също по този начин знае дали телефонът ни е автентичен или е отключен незаконно.

Някои от версиите на приложението имат и включено GPS следене с пинг – това значи, че ТикТок изпраща данни за местоположението ви на всеки 30 секунди. Тази алтернатива е автоматизирано заложена в случай че консуматор добави местоположението си на някой видеоклип.

Бангорлол е съумял да открие също имена, имейли и рождени дати на консуматори.

По думите му ТикТок употребява „ вайръл техника “, която да задържи вниманието на потребителите за по-дълго време и по този начин да употребяват приложението повече. Новите регистрирани получават повече лайкове и гледания на първите си видеоклипове, което ги окуражава да продължат да употребяват приложението.

Най-ужасяващото в разкрития на специалиста е изказванието му, че има премного данни, които сочат, че ТикТок е „ поле за изява “ на доста педофили, които по елементарен метод съумяват да се свържат с деца. ТикТок твърди, че приложението е извънредно рисково и поучава то да бъде изтрито.

ТикТок крие доста добре това, което знае

Бангорлол твърди, че до момента в който е разучавал приложението е останал впечатлен какъв брой доста стъпки са подхванати, с цел да бъде прикрито безразборното събиране на персонални данни.

Всички поръчки за разбор са криптирани, а ключовете към тях се сменят с всяка нова версия на програмата. Системата е направена по този начин, че блокира, в случай че консуматор откаже да споделя данни за разбор с компанията-майка.

„ Туитър “, „ Facebook “, „ Инстаграм “ и „ Снапчат “ събират доста доста по-малко данни от „ ТикТок “.

Китайският екип е създал ТикТок за едвам 200 дни. Приложението беше най-сваляното в световен мащаб при започване на 2020 година както за iOS телефони, по този начин и за Android. До момента няма формален коментар от страна на ТикТок във връзка събираните персонални данни.

И Apple хвана ТикТок в шпионаж

И Apple хвана TikTok скрито да шпионира милиони консуматори на iPhone. Разкритието пристигна преди дни поради новия iOS 14. С него Apple отстранява предходен проблем в iPhone устройствата, при който приложенията могат скрито да имат достъп до клипборда на телефоните. След излизането на възобновената операционна система потребителите ще бъдат предупреждавани всякога, когато някое приложение прочете последното, копирано в клипборда. Безброй приложения към този момент злоупотребяват с поверителността по този метод.

Притеснително е, че едно от тези приложения беше TikTok, разкрива Зак Дофман от Forbes, представен от infostock.bg. Предвид други проблеми, свързани със сигурността, подбудени от приложението, както и по-големи терзания заради китайския му генезис, това се трансформира в главен спор. Тогава притежателят на платформата, Bytedance, изясни, че този проблем ще бъде решен.

Е, не напълно. С стартирането iOS 14 ТикТок наподобява злоупотребява с клипборда по много невероятен метод. Така че, обещаното от ТикТок през април преустановяване на тази процедура по този начин и не се реализира.

Според Telegraph от ТикТок декларират, че казусът е породен от " функционалност, предопределена да разпознава повтарящ се спам " и увериха, че " към този момент е изпратена обновена версия на приложението в App Store, премахвайки функционалността срещу спам, с цел да се отстрани възможното комплициране ". От ТикТок обявиха още, че платформата „ се ангажира да пази поверителността на потребителите “.

Най-големият проблем е универсалната функционалност на клипборда на Apple, което значи, че всичко, което копирате на  своя Mac или iPad, може да се чете от моя iPhone и назад. Така че, в случай че сте задействали ТикТок на телефона си, до момента в който работите, приложението може да има достъп до всичко, което копирате на друго устройство: пароли, работни документи, имейли, финансова информация. Абсолютно всичко, твърди още Зак Дофман. Ако ТикТок спазят обещанието си, с най-новата версия на приложението казусът бе трябвало да бъде отхвърлен. Но подозрението, уви, си остава.

Индия към този момент скочи против китайските приложения

Индийското държавно управление разгласи, че е забранило потреблението на 59 мобилни приложения на територията на страната, измежду които ТикТок, „ УиЧат “ и „ Ми Къмюнити “. Причината – „ Министерството на осведомителните технологии на Индия получи голям брой недоволства от консуматори за непозволено потребление на персоналните им данни от сървъри, които се намират отвън територията на Индия “.

Според разнообразни известия от индийското държавно управление тези приложения съставляват опасност за националната сигурност на страната и на нейните жители.

Това е и политическо решение против Китай, откакто 20 индийски бойци починаха при престрелка на общата им граница.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР