Шок с цените на родните плодове ни очаква съвсем скоро.

...
Шок с цените на родните плодове ни очаква съвсем скоро.
Коментари Харесай

Голямото обедняване! 300% по-скъпи ябълки и череши

Шок с цените на родните плодове ни чака напълно скоро. Те ще са много по-скъпи, предизвестяват производителите и специалистите в Югозападна България.

Заради скъпото напояване и неприятните метеорологични условия, главно сланата по овощните дръвчета, се чака да плащаме 300% повече за кг ябълки и череши, съобщи Българска национална телевизия.
-->
След превръщането на огромна част от зеленчуците в първокласна стока, наподобява, че и плодовете ги чака същата орис. В Кюстендилско от ден на ден фамилии производители се отхвърлят от сектора и от ден на ден декари земи пустеят.

Първите плодове родно произвеждане, които идват на пазара, са ягодите и черешите - в края на май, началото на юни в Кюстендил излизат първите череши, изясни заместник-председателят на Института по земеделие доцент Димитър Сотиров.

" Декември и януари климатичните условия бяха подобаващи за овощните култури, няма измръзване, по-късно имаше интервал от леко захлаждане. В Кюстендилско сме обнадеждени, че тази година цъфтежът се завръща и чакаме една добра годишна продукция, само че месец април е сериозен, тъй като през последните 10 години съвсем не е имало година, в която късните пролетни слани да подминат района. Всяко едно повишение на среднодневните температури е сериозно за овощните
Всичко за Вашата сватба
култури ", изясни той.

Заради това огромна част от земеделците стартират да се отхвърлят, наклонността сега е овощните градини да се продават. Все по-малко хора обаче ги купуват - поради сложната реализация на производството и вноса на плодове от европейски страни.

" Ако вземем за образец черешата - при изкупуването, когато стартира сериозната акция, пунктовете афишират цена от 1 - 1.10 лева След няколко дни цената спада до 90 стотинки, а в това време берачите желаят от порядъка на 50-60-70 стотинки. При тази аритметика няма по какъв начин производителят да бъде на облага и в случай че не са дотациите, повече от половината хора ще се откажат от произвеждане на овощни култури в страната ", сподели още доцент Сотиров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg