Широката публика узнала името на шотландския крал Макбет, след като

...
Широката публика узнала името на шотландския крал Макбет, след като
Коментари Харесай

Черната легенда за крал Макбет

Широката аудитория разбрала името на шотландския крал Макбет, откакто този държател станал основен воин в едноименната покруса на Уилям Шекспир (между другото, мнозина считат, че това е най-хубавата негова пиеса). Английският класик показал Макбет като жесток грабител, на чиято съвест лежат убийството на положителния крал Дънкан и противозаконното взимане на властта.

Всъщност, историята, разказана от великия драматург, е много типична за онази далечна ера (XI век). Тогава, както прочее, и по-късно, пътят към властта постоянно минавал през закононарушения, изменничества и даже убийства. Но що се отнася до крал Макбет, неговата историческа орис надалеч не съответствува с облика, който Шекспир изобразява, по-точно, с тълкуването на някои негови действия.

Действието на шекспировата покруса се развива при започване на XI век в Шотландия и Англия, които водят война за въздействие над Британските острови. Сред пълководците на шотландския крал Дънкан с особена смелост се отличавал братовчед му Макбет, който нееднократно побеждавал ирландците и норвежците. Всички се възхищавали от неговата храброст и геройство.

Веднъж пред Макбет се появили три вещици и му предрекли кралския престол. Оттогава той се преобразил, омаян от опцията да получи цялата власт в кралството. Жена му, лейди Макбет, разпалвала неговото самолюбие и упорствала той по всевъзможен начин да си пробие пък към трона. Възползвайки се от престоя на крал Дънкан в замъка на Макбет, съпрузите-злодеи умъртвили знатния си посетител. После бил погубен и велможата Банко, който заподозрял Макбет. За това закононарушение обвинили синовете на Дънкан, които избягали в Англия. Но в последна сметка наказването настигнало както самия Макбет, по този начин и брачната половинка му, която полудяла. В края на Шекспировата покруса крал става синът на Дънкан, Малкълм. Такъв, в общи линии, е разказът на Шекспир.

Какъв, в действителност, е историческият Макбет? Ето редове от енциклопедиите: „ Кралят на Шотландия Макбет (упр. 1040–57), както и неговият противник, Дънкан I, е внук на крал Малкълм II. Отначало той вдигнал протест против Дънкан и го умъртвил в борба през 1040 година при Дънсинан (в Пертшир), след което и управлявал пламенно. Благородниците се възмущавали от неговата суровост. Един от тях, Макдъф, избягал в Англия и насъскал Малкълм, сина на Дънкан, да си отмъсти. Заедно с граф Сивард от Нортумбрия, те завладяли през 1054 година замъка на Макбет, Дънсинан “.

Това изцяло опровергава версията на Шекспир. Оказва се, че Макбет бил крал, освен това с цялостно право – като внук на Малкълм ІІ. Той победил Дънкан и го умъртвил в борба на 14 август 1040 година, което значи, че не може да се приказва за скрито закононарушение.

Какво в действителност представлявал убитият Дънкан I? При Шекспир това е доблестен, прошарен крал, който умно ръководи страната. Всъщност Дънкан бил млад (най-много с 4 години по-голям от братовчед си Макбет), а и управлявал много криво-ляво.

Бунтът против неособено сръчен крал, който протест да приключи с триумф, не бил нито първият, нито последният в онази ера. Слабо евентуално е подобен човек в подобен миг и по такава причина да бъде малтретиран от жестоки скрупули на съвестта, както Макбет в пиесата. Още повече, че получил страна в неприятно положение.

Шекспир някак „ не помни “, че по време на 17-годишното си ръководство Макбет съумял да направи доста потребни неща. Под твърдата ръка на новия крал най-сетне Северна и Южна Шотландия се обединили. Била проведена система от военни патрули, които охранявали цялата страна и безкомпромисно вкарвали на всички места закон и ред. Така Шотландия постепенно, само че несъмнено се превръщала в единна страна със мощна централна власт и здрави закони. Естествено, това не се харесвало нито на локалните благородници, тъй като слагало завършек на размириците им, нито на британските съседи. Макбет се оказал мощен и обективен държател.

Резултатът бил напълно логически. Синът на Дънкан, Малкълм Кенмор, благодарение на британците (или британците под прикритието на сина на Дънкан) събрал войска и нахлул в Шотландия. Макбет умрял в стълкновение срещу него при Лумфанан в Абърдийн през 1057 година След това, както нормално се случва, почнали да плюят победения. В деяние влезнала максимата: „ Историята се написа от спечелилите “. Дори Църквата минала на страната на спечелилия Малкълм и оповестила Макбет за „ наследник на дявола “ – въпреки той на времето си да правел великодушни дарения за манастири и даже направил поклонение в Рим.

Макбетпред стените на Макдъф. Снимка: Уикипедия

Но за какво Шекспир обрисувал в толкоз мрачна светлина един почтен човек? Защо въобще му трябвало да „ рови костите “ на действителна историческа персона, вместо да сътвори фиктивен облик на тиранин, притеснен от гузната си съвест?

През 1603 година умряла кралица Елизабет І и на британския трон седнал Яков І, шотландец, наследник на екзекутираната от Елизабет шотландска кралица Мария Стюарт. Било преференциално Шекспир да регистрира смяната в политическата обстановка. Трябвало да се потвърди, че шотландците не са диви планинци, а горда и почтена нация, като се подчертаят старите исторически връзки с Англия. При това Яков І се считал за влиятелен „ специалист “ по вещици и магьосничество. Така се появяват трите вещици при започване на „ Макбет “. Те предсказали, че потомците на благородния Банко, предшественик на Яков І, ще обединят под десницата си Англия и Шотландия.

Между другото, Шекспир не съгрешава срещу истината, рисувайки облика на злощастната лейди Макбет. Допуска се, че тя в действителност била доста жестока и амбициозна жена. Може би това е единственият миг, в който историята, най-малко ненапълно, съответствува с легендата.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР