Широка лъка вече има ученическо общежитие за даровити хлапета, които

...
Широка лъка вече има ученическо общежитие за даровити хлапета, които
Коментари Харесай

Откриха общежитие за талантливи деца в Широка лъка

Широка лъка към този момент има ученическо общежитие за даровити хлапета, които желаят да учат музика и изобразително изкуство още от 5. клас. То става уникат в страната с най-голямата си база от общежития за възпитаници на село.
В Широка лъка просторна база на общежитие има Националното учебно заведение за фолклорни изкуства. Сега и ОУ " Н. Й. Вапцаров " има свое общежитие, като ще употребява част от базата на Дома за деца, лишени от наставнически грижи " Катя Ванчева ". Домът следва да бъде закрит през 2020 година

Общежитието се основава дружно с откриването на паралелка от тази есен в ОУ " Н. Й. Вапцаров " в селото за даровити възпитаници, които желаят да учат разширено музика и изобразително изкуство и по-късно да продължат образованието си в прилежащото Национално учебно заведение за фолклорни изкуства. За тази паралелка ще се одобряват деца от цялата страна, като тази образователна година ще постъпят 12 възпитаници. Те ще могат да употребяват общежитието, което е в непосредствена непосредственост до главното учебно заведение и бе ремонтирано и добре оборудвано в последните години за да се употребява за център за обществени услуги, само че остана неизползваема. Общежитието ще действа като общински Център за поддръжка за личностно развиване, акцентира кметът на Смолян Николай Мелемов.

В претекстовете си той показва, че ОУ „ Никола Й. Вапцаров “ в с. Широка лъка е с 200-годишна история, с богати родолюбиви обичаи и личен образ, а от 2001 година е и член на асоциираните към ЮНЕСКО учебни заведения, наречени „ лаборатории за новаторства “. То сътрудничи ползотворно с локалното читалище „ Екзарх Стефан -1872 “ и с Фондация „ Ден Гри “ - София, с която от 14 години осъществя сполучливо Летни театрални академии за деца взаимно с Дома за деца „ Катя Ванчева “.

" Създадени са положителни партньорства с други просветителни институции от община Смолян и страната. Значима е връзката с Националното учебно заведение за фолклорни изкуства /НУФИ/ „ Широка лъка “. В ОУ „ Никола Й. Вапцаров “ работят педагози с нужния потенциал за образователно-възпитателен развой с даровити възпитаници в областта на музиката и изобразителното изкуство. Целесъобразно е за потребностите на такива деца от други обитаеми места в с. Широка лъка да бъде предоставено ученическо общежитие. Въпреки неведнъж положените старания и търсене на благоприятни условия за осъществяване на първичния план базата да действа като център за обществени услуги, все още това не е осъществимо. Използването на тази материална база за ученическо общежитие е подходящо. Настанените в него възпитаници ще имат доста положителни битови условия за живот и самоподготовка. Ще имат и опция за продължение на образованието си в НУФИ „ Широка лъка “, в Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян или в други просветителни институции ", стимулира се Мелемов.

В базата има два жилището с по пет кревати, един с две кревати, всички със независими бани и тоалетни, предверие и кухненски бокс с дневна, оборудвана с мека мебел и компютър. За общежитието следва да се назначат трима педагози.

" Възстановихме с общежитието остаряла процедура, когато в Широка лъка идваха деца от цяла Южна България, учеха 6-8. клас в главното учебно заведение и по този начин се готвеха за музикалното учебно заведение. Миналата година имаше едно дете от София, което живееше в близко семейство в Широка лъка, изкара първия период и си отиде, в случай че имаше общежитие, щеше да остане тук. През тази зима прояви интерес жена, работеща в Пампорово, която искаше да остави детето си в главното учебно заведение, с цел да се готви за музикалното, само че нямаше къде да живее детето <210> в селото. С решението на Общински съвет деца могат да учат 5-7. клас и да живеят в общежитието на съвсем безвъзмездна за родителите прехрана ", сподели кметът на Широка лъка Васил Седянков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР