Искат оставката на здравния министър Галя Кондева. Причината е гавра,

...
Искат оставката на здравния министър Галя Кондева. Причината е гавра,
Коментари Харесай

Гавра в здравеопазването – вдигат заплатите на Спешна помощ само с 5 лв! Искат оставката на здравния министър

Искат оставката на здравния министър Галя Кондева. Причината е подигравка, осъществена със чиновниците на Спешна помощ. Оказва се, че заплатите им ще бъдат вдигнати единствено с 5 лева! Това настояват представители на профсъюз „ Защита “. По техни планове за нарастването са планувани 13,5 млн. лева, които ще стигнат единствено за по 5 лв. нарастване на човек. Затова те се приготвят за митинг в четвъртък, 6 юни. Тогава ще упорстват и за оставката на служебния здравен министър доктор Галя Кондева.

В момента синдикатите са на среща с министър Кондева, която стартира в 11:00 ч.

Преговори

Очертават се тежки договаряния за новия групов контракт в опазването на здравето, който би трябвало да реши и въпроса със заплатите на работещите в системата. Това стана ясно през вчерашния ден след Отраслов съвет в здравното министерство, на който здравният министър доктор Галя Кондева пое ангажимент да даде график за договаряния сред синдикати и работодатели.

След поредност несполучливи договаряния сред двете страни през вчерашния ден министърът на опазването на здравето доктор Галя Кондева събра Отрасловия съвет за тристранно съдействие, с цел да се разиска отначало сключването на нов КТД (колективен трудов договор). На него тя е поела ангажимент да даде график за идни съвещания за договаряния по новия КТД.

Гавра в опазването на здравето – подвигат заплатите на Спешна помощ единствено с 5 лева! Искат оставката на здравния министър 04.06.24 14:01 Въздушната кола за спешна помощ с първа сполучлива мисия(СНИМКИ) 04.06.24 13:53 Диона безочливо съобщи пред Министерство на вътрешните работи: В сектора, в който съм, се употребяват вещества 04.06.24 13:20 Кой ще бъде идващият началник на НАТО? 04.06.24 13:02 NZZ: Процесът против Хънтър Байдън може да хвърли сянка върху президента на Съединени американски щати 04.06.24 12:57

Старият КТД изтече през април т.г. Той предвиждаше началната съществена заплата на доктор без компетентност да бъде 2000 лева, на здравна сестра – 1500 лева, а на санитар – 910 лева

Нивата обаче още не са реализирани в доста лечебни заведения, заради което работодателските организации не одобриха оферти от синдикатите скок на заплатите от близо 30% в новия групов контракт (т.е. 2700 лева за лекар). Според тях огромна част от държавните и общинските лечебни заведения не са в положително финансово положение и мъчно биха се справили с ново нарастване на главните работни заплати. Експертите от Министерство на здравеопазването пък предложиха най-малко още 1 година главните хонорари, указани в до момента настоящия Колективен трудов контракт, да останат непроменени.

Едно е предложенията на синдикатите е той да бъде подписан за 1 година, без да включва точките, свързани с възнагражденията.

Според него заплатите могат да се запазят на равнищата от досегашния КТД, само че в рамките единствено на още 4 месеца. След това с приемане на новите бюджетни стратегии, частта за заплатите да бъде преразгледана и да се одобряват нови стойности. В този случай, през въпросните 4 месеца работодателите упорстват Националната здравноосигурителна каса да не постанова наказания на тези лечебни заведения, които не са съумели да реализират заложените равнища на заплати. Според досегашния КТД в случай че заплатите на са достигнали записаните равнища, болничното заведение може да бъде санкционирана с 200 до 500 лева за всеки случай, а при наново нарушаване – от 500 до 1000 лева

От Българския лекарски съюз пък предложиха главните хонорари на медиците да бъдат обвързани със междинната работна заплата за страната, по сходство на заплатите в образованието.

„ Ние държим – за разлика от други, които настояват противоположното, че в закона за здравното обезпечаване би трябвало да има условие, записано в Националния рамков контракт, че който желае контракт с НЗОК, би трябвало да подсигурява най-малко минимални за страната равнища на заплащане “, сподели ръководителят на организацията доктор Иван Маджаров.

По думите му тези минимални равнища следва да не са обвързани с груповия трудов контракт, който е проблематичен, а с някакво кратно – „ както депутатите си обвързват техните минимални хонорари с кратно за междинните заплати за страната “. Според нето минималната заплата за страната е предвидима и забележима статистическа големина и се знае в какъв размер ще бъде през идната година. Работодателите обаче като цяло са на позиция, че фиксирането на заплатата не кореспондира с естественото управление на лечебно заведение.

От работодателите се чака да предложат конструкция за нов изчерпателен разбор, обхващащ всички 181 държавни и общински лечебни заведения.

За задачата би трябвало да бъде създадена и единна методика за оценка на аргументите, заради които лечебни заведения не са съумели да доближат равнищата на заплатите, заложени в досегашния контракт. Заедно с работата по разбора на съвещанията ще стартира разискване и на съответни текстове от новия Колективен трудов контракт.

„ Продължаваме диалозите по КТД. Проблемът не е обвързван нито с повдигането на заплатите, нито с друга конкретика. Проблемът е да се стартират договаряния за вероятно сключване. Необходим е изчерпателен разбор, който да обгръща всички лечебни заведения с техните особености. Анализът ни е необходим тъкмо, с цел да се стартират договарянията всъщност “, разяснява от името на Съюза за стопанска самодейност членът на Надзорния съвет на НЗОК доктор Николай Болтаджиев след срещата.

По думите му предстоят нови диалози в обозримо бъдеще.

През март чиновниците на Спешна помощ излязоха на митинг поради безобразно ниските си заплати.

Те бяха подкрепени и от Национален профсъюз „ Защита “. Те упорстват минималната работна заплата в цялата страна да стане 1200 лв..

“Нашите съществени претенции са нарастване на минималната заплата за цялата страна ”, сподели ръководителят на Национален профсъюз “Защита ” Красимир Митов.

По думите му чиновниците на незабавната помощ са били излъгани от управляващите, че заплатите им ще се усилят с 20%. Това обаче по този начин и не се случило

„ Обещаваха ни, че с отпадане на дерогацията, цените на горивата ще паднат с 1 лев. Последният един месец цената е с 0,15 стотинки от горната страна ”, безапелационен е Митов.

 

 

Още вести четете в: България, Здраве, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР