Шиитският имам Муктада ал-Садр, чиито привърженици протестират срещу назначаването на

...
Шиитският имам Муктада ал-Садр, чиито привърженици протестират срещу назначаването на
Коментари Харесай

Муктада ас Садр иска разпускане на парламента в Ирак

Шиитският имам Муктада ал-Садр, чиито последователи стачкуват против назначението на новия министър-председател на Ирак, прикани за разформироване на Народното събрание и осъществяване на предварителни избор и, заяви " Ал Арабия ".

" Разпуснете Народното събрание и проведете предварителни избори ", цитира малкия екран думите на богослова в телевизионното му послание.
 Какво се крие зад избухналата политическа рецесия в Ирак?
Какво се крие зад избухналата политическа рецесия в Ирак?

Според иракското външно министерство рецесията се дължи на вътрешнополитически разногласия, съгласно интернационалните наблюдаващи - на въздействието на Иран

Имамът съобщи пред поддръжниците си, че би трябвало да продължат да държат постройката на Народното събрание, до момента в който управляващите не изпълнят настояванията му, в това число разформироване на Народното събрание и промени в иракската конституция. Въпреки това, отбелязва " Ал Арабия ", той не прецизира в какво биха могли да се състоят тези промени.

В Ирак се организират митинги, които са най-масовите след изборите през октомври предходната година. Протестиращите се опълчват на номинирането на Мохамед ал-Судани от блока " Координационна конструкция ", управителен от подкрепяните от Иран шиитски партии, за министър-председател.

Телевизионният канал напомня, че въпреки блокът на ал-Садр да завоюва най-вече места на парламентарните избори, той не съумя да сформира държавно управление, което да изключи подкрепяните от Иран негови съперници. В резултат на това ас-Садр отзова депутатите си от Народното събрание и прибягна до напън посредством улични митинги.
 Блокадата на Народното събрание в Ирак продължава втори ден
Блокадата на Народното събрание в Ирак продължава втори ден

Безредици в Ирак

Например предходната седмица негови последователи на два пъти щурмуваха постройката на Народното събрание в по този начин наречената " Зелена зона " в Багдад, където се намират иракските държавни служби и редица задгранични посолства.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР