Шестото издание на филмовия фестивал Master of Art“ ще се

...
Шестото издание на филмовия фестивал Master of Art“ ще се
Коментари Харесай

Шестото издание на „Master of Art“ в шест български града

Шестото издание на филмовия фестивал „ Master of Art “ ще се организира в 6 града – София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август – 12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември),  Бяла и Копривщица (25 – 29 август). 50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство са включени в програмата на лятното издание на фестивала в областите архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, снимка, кино, модерно и кулинарно изкуство, както и любопитната селекция „ Изкуство и власт “.


Официалното разкриване в София е в кино „ Люмиер “ с два български кино лентата. „ Необикновеният живот на един сладкар “ на режисьора Мария-Виктория Кузманова споделя за историята на Александър Цеков, който се стреми да откри баланс сред сладкарската кариера и пристрастеността към сцената, а " Родени от огъня " на Саша Хаджиева, показва танцово-театралното изкуство с огън в България. Прожекциите са една след друга на 25 август от 19:00. 

 Едно от най-очакваните заглавия на фестивала е шведският документален филм „ Най-красивото момче на света “, който идва в България единствено няколко месеца след премиерата му на фестивала в Сънданс, Съединени американски щати. Лентата показва невероятната орис на Бьорн Андресен, определен през 1970 година да изиграе ролята на Тадзио в шедьовъра на Лукино Висконти „ Смърт във Венеция “, който също ще може да бъде забелязан на огромен екран по време на фестивала в София.

Може би малко на брой знаят, че през 1974 година немския режисьор Вернер Херцог изминава пешком пътя от Мюнхен до Париж като акт на религия за попречване гибелта на неговата наставничка Лоте Айснер. През 2020 година Младият испански режисьор върви по стъпките на Херцог в акт на обич към един от най-големите режисьори на нашето време и основава документалния филм-пътуване „ Скъпи Вернер Херцог “.

„ Марина Абрамович и нейните деца: завръщане вкъщи “ е сръбски филм за Абрамович и нейното завръщане в родния Белград, което се оказва мотив за дълбока преоценка. Този филм ни кани да влезем в света на творец-новатор и да оценим по какъв начин се е развивала тази артистична кариера.

Друг любопитен филм от категория „ Съвременно изкуство “ е „ Мери Бауермайстер – 1+1=3 “. Тя е считана за майка на придвижването Флуксус. В таванска стая на „ Линтгасе ” в Кьолн тя сътворява история при започване на 60-те години с персони като Карлхайнц Щокхаузен, Джон Кейдж, Ханс Хелмс и Нам Джун Пайк. Днес, към този момент 85-годишна, Мери Бауермайстер изобщо не мисли да се отдръпва. Един филм за изкуствата и обществото, за пределността на живота и хубостта на света.

 През 1968 година комунистическа България отхвърля на Бийтълс да вземат присъединяване на IХ Международен фестивал на младежта и студентите. Но къде са те през тази година? Отговорът на този въпрос е в заглавието на кино лентата „ БИЙТЪЛС В ИНДИЯ “. Режисьорът Пол Салцман наблюдава пътуването си отпреди повече от 50 години, когато прекарва преломен миг заеднос Бийтълс в ашрама на Махариши Махеш Йоги на брега на река Ганг. 50 години по-късно се свързва с Дейвид Линч и Морган Фрийман, с цел да станат част от този непредвиден документален филм за Бийтълс.

Любопитен взор върху историята на първокласните артикули предлага документалния филм „ Създаването на френския разкош “. За да може през вековете Франция да се издигне до водещ европейски пазар за първокласни артикули, са били употребявани специфични кралски пратеници, които не са се свенели да се забъркват в шпионски афери, отвличания и подкупи.

Наградата най-хубав български документален филм за изкуство тази година се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи. 11 са българските заглавия, които ще се състезават в този конкурс. Някои от тях публиката към този момент имаше опция да гледа по време на онлайн изданието и на пролетното издание на „ Master of Art “– 2021 година Сред новите български заглавия е „ Одисей “ – документален роман за основаването на едно от най-вълнуващите и огромни театрални събития в програмата на „ Пловдив - Европейска столица на културата – 2019 “. С кино лентата „ Тенор “ ще бъде отдадена респект на непрежалимия Камен Чанев, който умря през 2020 година

Прожекция на филм, последвана от концерт онлайн в зала Vivacom Art Hall (ул. Оборище 5) – по този начин ще бъде показан филмът „ Димитър Ненов и измеренията на изяществото “. Режисьор на продукцията е пианистката Венета Нейнска, която след представянето на кино лентата ще извърши творби на Димитър Ненов.

Други премиерни заглавия в категория „ Музика и Танц “ са немските „ Андрис Нелсън – единствено музиката “ и „ Бетовен: презареждане “.

Голямата премия „ Master of Art – Aurubis Award ”, както и носителите на другите награди по категории ще бъдат оповестени на 11 септември 2021 година



За първи път фестивалът ще има прожекции в Стара Загора, Бяла и Копривщица. От 25 до 29 август в Копривщица „ Master of Art “ ще се трансформира във Фестивал на изкуствата. В продължение на 5 дни във възрожденския град ще кипи културен живот, където ще се прожектират документални филми за изкуство, a за първи път в историята на Копривщица онлайн ще свири симфоничен оркестър. На откритата сцена до Старото учебно заведение всяка вечер от 20.00 часа е очакван извънреден театър. На 25 август е представлението „ Поетите “, в което едни от най-изтъкнатите български артисти ще рецитират превъзходната българска лирика, на 26 август Люси Дяковска ще показа своята „ Вечер на мюзикъла “, на 27 август е оперният концерт-спектакъл на Александрина Пендачанска „ Това съм аз “, а на 28-и е концерт-спектакъла на Хилда Казасян „ Да послушаме кино “. Последният ден на „ Master of Art “ в Копривщица, 29-ти август, ще стартира с Детско утро – „ Да послушаме и да поиграем с песните на композитора Андрей Дреников “ и ще приключи с концерт на " Акага ", отдаден на 30-годишния празник от основаването на групата.

 За първи път фестивалът ще има прожекции и в зала МаксиМ в Българска телеграфна агенция, медиен сътрудник на фестивала. Паралелно с прожекциите в кината в София „ Master of Art “ ще показа акценти от своята стратегия и навън – на сцената на Sofia Summer Fest от 26 до 29 август, както и в кино-двора на Културен център „ G8 “ и в двора на ул. Шипка 23.

Филмовият фестивал „ Master of Art “ е част от Календара на културните събития на Столична община и е подсилен от Национален фонд „ Култура “. Голямата премия за най-хубав филм за изкуство се връчва от Аурубис България. Традиционен сътрудник на фестивала е Националният замък на културата.

Чуйте диалога с Найо Тицин, основател и артистичен шеф на фестивала, в звуковия файл.

Снимки –  „ Master of Art “ 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР