Шестнайсет читалища от община Сливен взеха участие в XIIНационален събор

...
Шестнайсет читалища от община Сливен взеха участие в XIIНационален събор
Коментари Харесай

Участниците от 16 читалища в Община Сливен спечелиха множество отличия на събора в Копривщица  

Шестнайсет читалища от община Сливен взеха присъединяване в XIIНационален събор на българското национално творчество, който се организира от 5 до 7 август в Копривщица. В групите участваха 350 самодейци, на възраст от 10 до 78 години.

На 6 август, на втора фестивална сцена, те показаха достоверно пресъздадени песни и танци, както и обредите „ Пеперуда “, „ Камили “, „ Малка пита на новородено на 40-ия му ден “, „ Чилик “, откъс от женитба – палене на кърпата на свекървата и на калпака на свекъра, кукерски игри. Груповите и самостоятелни реализатори от общината събираха овациите на уредниците и на интернационалната аудитория. Те впечатлиха професионалното жури и справедливо получиха голям брой златни медали, грамоти и отлични оценки за изцяло показване.

„ С наслада можем да се поздравим за добре свършената работа и за това, че постигнахме поставените цели – да осигурим финансово и логистично застраховане за присъединяване в този обичаен и емблематичен народен събор, да създадем организация за стройното протичане на няколкочасовата стратегия и да „ оберем “ златните медали на журито “, разясниха специалистите от направление „ Култура “ в Община Сливен. Транспортът на групите с осем рейса, както и разноските за театрална изява, бяха за сметка на бюджета.

От своя страна общинското управление поздрави читалищата и самодейците за отличното им показване и им благодари за това, че са отдадени на родолюбивата идея да предават традициите от потомство на потомство.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР