Шестнадесетото издание на Международния фестивал на античното наследство „Орел на

...
Шестнадесетото издание на Международния фестивал на античното наследство „Орел на
Коментари Харесай

Шестнадесетото издание на Международния фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 10 до 12 юни 2022 г. 

Шестнадесетото издание на Международния фестивал на античното завещание „Орел на Дунава“ ще се организира от 10 до 12 юни 2022 г. 

ПРОГРАМА

________________

ПЕТЪК, 10 ЮНИ

10:00 – 12:00 Градски исторически музей – Свищов
Симпозиум „ Древното завещание “: Представяне на непознати антични съкровища и античното културно завещание в Мизия и Нове. Представяне на планове за жива история по Дунава. Почетен часовой от легионери на Legio I Italica и Dux Anticaе.

20:15 – 21:00 Градска градина, дребна сцена до читалището
Рецитал „ Античният дух оживява “ в афоризми, смешни истории и типичен комедии. Огнено шоу на Феникс.

След 21:00 Градска градина, Площад „ Алеко ”
Тържествен марш на групите под светлините на факлите в алеята на Градската градина до площада

________________

СЪБОТА, 11 ЮНИ – Античен град Нове

09:00 – 21:00 Римският походен лагер и варварският лагер – отворени за гости.

09:30 –10:00 Римските легиони в тържествен строй – приемане на строя от Императора.

10:00 – 11:00 Церемония по откриването: Освещаване на знамената, запалване на огъня на фестивала. Кметът връчва знаците на Нове на Императора. Представяне на групите, участващи във фестивала.

11:00 – 14:00 Сутрешно шоу: Древни изкуства, занаяти, спортни игри. Ателиета и работилници за дребните почитатели на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио – варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, тегел на антични дрехи, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, пукотевица с лък, антична военна подготовка за малчугани и огромни. Викторина с любопитни исторически обстоятелства за публиката.
Настолни игри и зарове: проява на антични настолни игри от Рим и Ориента. Турнир ”Novae Open ” по Рота и Дама за всички искащи – за премиите на фестивалните спомоществователи.

12:00 – 13:00 Готите – врагове и федерати. В безредните и брутални времена на 4-ти век в Европа се появява нова мощ. Хуните от Централна Азия нападат и подчиняват доста племена в степите сред Европа и Азия. Ужасените готи и съюзните им племена нахлуват през Дунава в Римската империя, Балканите още веднъж се трансформират в полесражение. Империята към този момент не е в положение да прогони варварските племена от своите територии. Готите се заселват в провинция Мизия като „ съдружници “ (федерати), получават дотации и в подмяна пазят границата. Презентация на Legio I Italica и Dux Anticae. Посетителски център „ Нове “, древен град Нове

16:00 – 17:00 Тур с екскурзовод „ Потайностите на античния Нове “: разходка с гид и роман за възникването, разцвета и упадъка на римския легионен лагер и късноантичния град Нове. Посетителите ще научат и ще прегледат тукашните: хипокауст – римското подово отопление, принкипия – щаба на легиона, латрина – римската социална тоалетна, баптистерий – пристройката за кръщение до църквата, валетудинариум – римската военна болница.

17:00 – 20:00 Следобедни представления: демонстрации, танци, традиции и ритуали.

17:00 – 17:30 Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният обред в осъществяване на домакините от Legio I Italica демонстрира непреходния темперамент на военната клетва в името на родината, сънародниците, братята по оръжие.

17:30 – 18:00 Танцов театър на Пагане, въодушевен от антични легенди и митове

18:00 – 18:45 Големите гладиаторски игри „ Колизеум “: гладиаторите от всички участващи групи ще се състезават в категориите „ най-атрактивен дуел “ и „ гладиатор на народа “ за гласовете на публиката. Драматичната сцена “Гладиаторът – машината за гибел ”. Непобедимият и непослушен гал е продаден на фамозен ланиста за арените на Рим. Той потегля към сърцето на империята, с цел да го завладее. “Двамата тракийци ” – историята на пленените траки, трансформирали се в именити гладиатори. Gladiatorium Apulensium – шоуто на гладиаторската школа от Панония, покрито със популярност в арените на Рим. И още неповторими истории за гладиатори, чест и популярност.

18:45 – 19:15 Сцената „ Новият префект на Нове “ на Gruppo Storico Romano. Сцената демонстрира назначението на префекта на Novae, което съответствува с обиколката на императора в провинция Мизия. Императорът, съпроводен от консул, ликтори и весталки от Рим показва новия префект на войската, администрацията и жителите на Нове.

19:15 – 19:30 Сцената „ Племенен съвет прогласява новия водач “ на „ Антична Тракия “.

19:30 – 20:00 Спектакъл с виртуозна конна езда в осъществяване на Багатур и Пагане.

20:00 Връчване на премията „ Златен Орел “ за разпространение на културно-историческото завещание и за принос за подсилване на връзките сред историческите групи в Европа и по света на Стивън Кокингс – английски публицист, публицист, редактор, исторически съветник, артист.

След 20:15 Голямата борба сред варвари и римляни: Една акция в лимеса на Истър След следващите провокации на варварските племена римските легиони нахлуват оттатък Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената войска на даки и сармати. Вождът на варварите приканва за победа и дава обещание богатата плячка от римските замъци да се подели сред войните-победители. Римският военачалник подвига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща тирада и приканва за погром на вероломния и лицемерен зложелател. Възползвайки се от различията сред съюзниците-варвари, римляните нанасят мълниеносен удар и печелят борбата, само че не и войната. Мистичен свършек на борбата ще сложат виртуозните огнегълтачи от Феникс! 
________________

НЕДЕЛЯ, 12 ЮНИ – Античен град Нове

09:00 – 13:00 Римският походен лагер и варварският лагер – отворени за гости

09:30 –10:00 Римските легиони в тържествен строй – приемане на строя от Императора

10:00 – 13:00 Сутрешно шоу: Древна римска кухня, изкуства, занаяти. Античната кухня: проява на достоверна антична кухня с подготвяне и представяне на ястията пред гости, посетители и участници. Дегустация на публиката до последна троха и лъжица. Ателиета и работилници за дребните почитатели на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антични настолни игри, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио – варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, тегел на антични дрехи, коване, обработка на кожи, грънчарство, антична кухня, пукотевица с лък, антична военна подготовка за малчугани и огромни. Викторина с любопитни исторически обстоятелства за публиката.

10:00 – 10:30 Легионери от Legio I Italica, Legio XIII Gemina, Legio V Macedonica – най-верните на Император Клавдий, получават дипломи за уволняване. След опита за нападение над Император Клавдий, легионерите са почетени и наградени за ролята си в разкриването на заговора като са оземлени в провинциите Дакия и Мизия.

10:30 – 11:00 Сцената „ Племенен съвет приема млад боец “ на „ Антична Тракия “. Демонстрират се немско облекло и въоръжение, хвърлят се руни, с цел да се разбере волята на боговете.

11:00 – 12:00 Състезания за мощ и експедитивност за участниците и публиката за огромните награди на сътрудниците на фестивала.

12:30 – 13:00 Танци и ритуали на Пагане, Тракийски мистерии „ Орфей и Евридика ”, въодушевени от антични легенди и митове.

13:00 – 13:30 Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща фотография на участниците пред Светилището на знамената в Нове. Закриване на Фестивала.

ВХОД СВОБОДЕН ЗА ЦЯЛАТА ПРОГРАМА
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР