Шестнадесето лято някогашната къпалня Мария Луиза в Борисовата стои затворена

...
Коментари Харесай

София чака новия план на Борисовата градина, за да си "върне" къпалня "Мария Луиза"

Шестнадесето лято тогавашната къпалня " Мария Луиза " в Борисовата стои затворена за софиянци макар обещанията на кмета Йорданка Фандъкова за " връщането ѝ на общината ". Казусът е комплициран, тъй като мажоритарен притежател не е общинското " Софийски парцели ", а компания, обвързвана с предприемача Румен Гайтански-Вълка. След като напролет на предходната година се случи, попаднало зад решетките, тематиката за неприятното ѝ стопанисване и забравеното ѝ бъдеще още веднъж стана настояща.

Тогава ръководителят на общинският съвет Елен Герджиков даде обещание, че ще бъдат тествани три метода, с които къпалнята да бъде върната на общината, два от които зависят от Столичния общински съвет. Година по-късно няма място за необикновен оптимизъм.
Кметът на София Йорданка Фандъкова даде обещание пред " Капитал " след случая от март 2020 година къпалнята да бъде възобновена в границите на мандата. Фотограф: Цветелина Николаева
Надеждата остава в подробния организационен проект на Борисовата градина, който може да затвърди, че тя няма да трансформира функционалностите си, само че до такава степен. Той ще се разисква още веднъж евентуално в края на лятото, само че може да бъде признат с години забавяне. Ето и какви са резултатите от опитите на Герджиков по трите му оферти:

Столичният общински съвет да договаря посредством " Софийски парцели " за откупуване на каузи на мажоритарния притежател и след това да предприеме стъпки за възобновяване

Това не се е случило, тъй като мажоритарният притежател отхвърля договаряния с общинското сдружение, притежаващо дял от 41.96% в къпалня " Мария Луиза ". Той не реагира и на обществените анонси на Столична община, излиза наяве от обяснението на ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков за " Капитал ".

Да се намерения за възмездно отчуждаване посредством правосъдна процедура, при която да се потвърди публичната изгода.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР