Шест пъти по-висока минимална заплата от България, по-малко население от

...
Шест пъти по-висока минимална заплата от България, по-малко население от
Коментари Харесай

Люксембург vs Пловдив: Каква е разликата в цените на горива, имоти и хранителни продукти?

Шест пъти по-висока минимална заплата от България, по-малко население от област Пловдив и въпреки всичко отвън топ 100 в света на страни с най-скъп живот. Именно високите приходи и разликата с тези в България са най-честата причина, заради която у нас се загатва Люксембург. Цифрите в дребната европейска страна са толкоз впечатляващи, че чак звучат нереално. Особено, когато ги виждаме отпред на ранглиста, а ние сме „ резервирали ” дъното й. Не че не можем да си представим второто, само че тъкмо то ни губи действителната визия по какъв начин е допустимо в една толкоз дребна страна, стандартът на живот да е толкоз висок. Затова ще създадем опит да онагледим разликите и приликите, в случай че има такива, като съпоставим по няколко разнообразни индикатори Люксембург с България и по-конкретно столицата на дребната страна и Пловдив.
Прочетете още
Правим паралел с Пловдив, защото страната Люксембург е доста по-малка като брой поданици от Пловдивска област. Във Великото херцогство живеят 435 700, а в столицата 122 273 души. Според последното броене жителите на града под тепетата са 343 070, а в цялата област 662 907.

Страната е конституционна монархия, най-използваният език е френски, след него немски, а в институциите ще ви посрещнат единствено на люксембургски. Държавата е и измежду създателите на Европейския съюз и не инцидентно там се намират част от европейските институции. Към днешна дата огромна част от популацията е формирано от чужденци, като съгласно публични данни става въпрос за 35%. Висок % от работните места се заема и от хора, които живеят отвън рамките й. Ежедневно към Люксембург се насочат към 200 000 души от Германия, Франция и Белгия. Разстоянието не е толкоз огромно, само че преимуществата в прилежащите страни са по-ниски цени на парцели и налози.



По неофициална информация българите в дребната страна са над 1300, има школа по национални танци, а дребните наши сънародници учат български в Европейското учебно заведение, като се явяват на матури наедно с връстниците им в България. Голяма част от българите живеят в страната след присъединението ни към Европейски Съюз и работят в европейските институции, където има български отдели.

6,5 пъти по-висока минимална заплата от тази в България

Минималното заплащане в Люксембург е 2313 евро, което е 6,5 пъти по-високо от това у нас – 710 лв..  

Социалният най-малко в Люксембург се пресмята по отношение на междинните приходи в страната и надлежно се променя според обучение, подготовка и възраст. Заплатите се индексират всяка година съгласно разнообразни индикатори. Когато показателят на цените се усили с +2,5% през предходните 6 месеца, всички заплати би трябвало да бъдат увеличени със същата сума. Работодателите са длъжни надлежно да вдигнат обезщетенията на чиновниците си. Ако не, подлежат на санкция. Пример за това е минималното заплащане за дипломиран служащ, който е над 18 години, е почти 2800 евро.

Средна работна заплата

Според последните данни у нас междинната работна заплата е 1787, като в столицата тя е най-висока – 2 390 лв., а в Пловдив е 1538 лв..  

Средното заплащане в Люксембург пък е 4910 евро, а статистките демонстрират, че заплатите стигат до 21 900 евро на месец. С тези индикатори страната е отличник в света, като изпреварва Съединени американски щати, Исландия и Швейцария.

Средно един чиновник на цялостен работен ден в Люксембург е печелил 64 932 евро през 2021 година, като тази цифра съставлява 182% от междинната за Европа. Средното нарастване на заплатата за една година в дребната страна е 6%.

Впечатляващи са годишните хонорари на учителите, като годишно те печелят към 98 835 евро, а това ги прави най-добре платени в този бранш на Стария континент. Годишната заплата в обществената администрация пък е 86 582 евро.

Що се отнася до платения годишен отпуск, българите още веднъж са на дъното на класацията в Европейски Съюз. У нас ни се поставят 20 дни, като се позволяват пет дни бонус при ненормирано работно време или рискови специалности.

В Люксембург годишният отпуск е 32 дни, а с два дни повече получават хората над 50, а право на 36 дни имат тези над 55 години.

Въпреки високите хонорари, Люксембург въобще не се подрежда измежду най-скъпите градове в света, даже в противен случай. Според ранглиста на The Economist даже е отвън Топ 100, като е чак на 104 място.

Гориво

През последните месеци горивата и в двете страни варират извънредно доста, само че сега на параленост, на българската бензиностанция те са с няколко стотинки по-малко. Отваряме скоба, че в разнообразни интервали се е случвало цените в Люксембург да бъдат по-ниски от тези у нас, само че пък там няма държавна помощ, която при нас понижа крайната сума с още 25 стотинки на всеки литър.



Градски превоз

Тук няма какво да съпоставяме, защото всички типове градски превоз в Люксембург са изцяло безвъзмездни. Местни поданици и гости могат да употребяват без такса рейсовете, трамваите и влаковете. Тази обществена политика е въведена към този момент от 2 години и прави страната първа в света, взела сходно решение.



Имоти

Ако можем да усредним цената на жилища в Пловдив за към 1000 евро на квадратен метър, то в Люксембург тази цифра е 10 пъти по-висока. През последната година се следи спад в цените на парцелите. Търсенето и надлежно цените, първо са се нараснали по време на пандемията, като най-желани са били парцели с двор. След началото на войната в Украйна, обаче е почнал застой на пазара и все още той към момента продължава. През последните месеци на 2022 година цените са паднали с към 15-20%.

Такъв спад у нас към момента няма, само че специалисти предвиждат, че той занапред следва. Държавата е подела и политика, с която се бори против спекулата на цените, като дава държавни парцели за жилищно строителство, като надлежно цените на жилищата стават по-ниски, само че има и условия за купувачите, като едно от тях е да нямат друго жилище.  

Ето и две примерни публикация за продажба на жилища, като се избрали квартал Neudorf, който бихме могли да съпоставим с Кършияка по раздалеченост от центъра и по-нови здания.



Наем на жилище

Първо би трябвало да отбележим, че в Люксембург има правила, с които би трябвало да се съобразиш при наем на жилище. Броят на стаите, да вземем за пример, зависи от броя на живущите, т.е. няма по какъв начин петима души да живеят в две стаи. Ако фамилията е с две деца – девойки, то би трябвало наложително да наемете апартамент с две спални, само че в случай че децата са от друг пол, жилището би трябвало да бъде с три спални. В множеството случаи се изисква и депозит за три месеца.

Ето и една публикация, още веднъж от квартал Neudorf. Става въпрос за независима и обзаведена стая, в общо жилище с още шест такива. Сградата е на 15 минути с рейс от центъра на града, има оборудвана кухня, общо перално помещение и цената е 1050 евро на месец. В същия размер би трябвало да бъде заплатено на организацията и депозит.



Хотели

Справка в уебсайт за настаняване демонстрира, че най-евтината опция за настаняване е на 3,5 км от центъра и излиза 185 лв., а най-скъпият вид е независим суит в центъра на града за 1735 лв.. На същите дати най-скъпата опция в Пловдив е 333 лв., а нощувка в хостел излиза към 30-40 лв., като и двете варианти са в центъра на града под тепетата.

Хранителни артикули

Що се отнася до храна и облекла несъмнено в Люксембург можеш да намериш по-евтини. Това, несъмнено, не се отнася за всички продукти. Цените на облеклата на известни марки са съпоставими с тези у нас. Разликата, обаче е в дните на понижения, когато отстъпките могат да паднат до 80% и то на всичко изложено, а не както вършат у нас – единствено на избрана стока.

По последни данни цените на питателните артикули в Люксембург през последната година са скочили с към 10%, много по-малко в съпоставяне със скока у нас.

Заснели сме хранителни артикули в магазин в самата столица, като би трябвало да отбележим, че в случай че се пазари в прилежаща Германия или Франция могат да се намерят и много по-ниски цени, а дистанцията е не повече от това Пловдив-Пазарджик.

Ето и параленост на няколко типа хранителни артикули, като те или са от една марка, или сме се стремили към това да заснемем най-евтиния артикул в обекта.

Една и съща марка пакетирано кафе излиза по-евтино в Люксембург, макар, че в пловдивския магазин е с промоционална цена.

В Люксембург пакет от 250 грама е 3.05 евро (5.97 лева), а в България цената е 6.69 лв., като без промоция е надлежно - 8,39 лв..



Най-ниската цена за олио, която намираме в Люксембург е 5,52 лв. за бутилка от 1 литър, доколкото у нас има и под 5 лв..



Цената на праха за пране е по-ниска от тази в Пловдив. При една и съща марка за 42 пранета в Люксембург е  12.75 евро (24.94 лева), а у нас за 40 пранета цената е 27,99 лв..



Прясното мляко

В Люксембург: 1,59 евро, 1 литър с 3,5% масленост

Пловдив същата бутилка, само че с 3%  масленост е 3,20 лв.



Драстична разлика има в цената на маслото.



Може да бъде открито и масло за към 1.80-2 евро, което също е доста по-малко от това, което се предлага у нас.



В Люксембург виждаме и пакети с макарони и спагети за към 80-90 цента. Като такива под 2 лв. в пловдивския магазин не намираме.



На люксембургския щанд има и брашно за 55 цента, а у нас минималната цена е 1.69 лв..



Рибният щанд:

 Е

Ето и цени от щанда с зеленчуци и плодове:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР