Шест кораба, натоварени със селскостопанска продукция, отплаваха от украински черноморски

...
Шест кораба, натоварени със селскостопанска продукция, отплаваха от украински черноморски
Коментари Харесай

Шест кораба със селскостопанска продукция отплаваха от Украйна

Шест кораба, натоварени със селскостопанска продукция, отплаваха от украински черноморски пристанища, откакто през вчерашния ден бе обновена договорката за зърно, целяща да достави украински храни на задгранични пазари, предадоха международните организации, като се позоваха на турското министерството на защитата.

Министърът на защитата на Турция Хулуси Акар посочи през днешния ден, че от сключването на съглашението през месец юли от Украйна са отплавали 426 кораба с над 9,7 млн. тона зърно.

Хулуси Акар сподели, че работата на коридора за експорт на селскостопанска продукция от Украйна е изцяло нормализирана след връщането на Русия към договорката.

" Получихме писмени гаранции от Украйна и ги предадохме на (руския министър на отбраната) Сергей Шойгу. В 12:00 ч. в сряда беше взето решение да се възобнови работата на механизма за експорт на зърно. Работата на морския кулоар е изцяло нормализирана. Той продължава да действа, това е филантропична задача ", съобщи през днешния ден Хулуси Акар пред телевизия „ Хабер Тюрк “, представена от ТАСС.

Турският министър сподели още, че се работи по въпроса за експорт на селскостопански артикули и торове от съветските черноморски пристанища.

" Русия и Организация на обединените нации водиха договаряния по този въпрос. Ще продължим да поставяме старания в тази посока и през идващите дни ", сподели министърът.

Хулуси Акар съобщи още, че Турция поставя старания за удължение на периода на съглашението за доставка на зърно, който изтича на 19 ноември. По думите му в границите на три месеца са били изнесени към 10 милиона тона селскостопански артикули.

На 29 октомври Русия замрази присъединяване си в съглашението, което беше подписано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. Москва изясни решението си с набези с дронове от страна на Киев против Черноморския ѝ флот и съобщи, че Украйна е употребила " зърнения кулоар " като прикритие за осъществяването им.

Вчера Русия реши да възобнови присъединяване си в договорката за зърното, откакто Украйна, с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, подсигурява документално, че няма да употребява коридора в Черно море за военни цели. В същото време Москва съобщи, че си резервира правото да се отдръпна от съглашението, в случай че Киев наруши дадените от него гаранции.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР