Шест интригуващи изложби могат да бъдат разгледани този месец в

...
Шест интригуващи изложби могат да бъдат разгледани този месец в
Коментари Харесай

Изложби в Културен дом на НХК и ЕЦ Флора

Шест завладяващи изложения могат да бъдат прегледани този месец в залите на Експоцентър " Флора " и фоайетата на актуализирания Дом на културата НХК. Ако се интересувате от изкуство и снимка, наложително включете в разходката си тези две местоположения.

В ЕЦ " Флора " са подредени изложбите " 70 години от рождението на Емил Чакъров ", " Копнеж по Италия " и " Фотографии и макети на Пясъчния град ".

В Дом на културата НХК са показани експозициите " Бургазлии вечно ", " Градски статуи " и произведения на участниците във Фестивала на младите в изкуството.

Залите и на двете емблематични здания могат да бъдат наемани по цени, гласувани от общински съвет и за други изложения, съгласно противоепидемичните ограничения.

 

А ето и детайлности за всяка една от актуалните:

 

Изложба " 70 години от рождението на Емил Чакъров "

 

Експоцентър " Флора " - зала 2

 

От 09:00 до 17:00 ч.

 

Вход свободен

 

Изложбата е отдадена на световноизвестния диригент Емил Чакъров, творчеството и личността на именития музикант. Тя включва фотоси и материали, свързани с неговия къс, само че динамичен креативен път. Емил Чакъров е роден е през 1948 година в Бургас. Завършва Музикалното учебно заведение в София като цигулар в класа на Петър Арнаудов. Когато е на 15, той стартира да учи диригентство в Софийската консерватория и осем години по-късно е най-младият лауреат на състезанието по диригентство " Херберт декор Караян " в Берлин. Впоследствие става негов помощник в оперните продукции в Залцбург и Берлин. Емил Чакъров е дирижирал Берлинската филхармония, Бостънския симфоничен оркестър, Израелската филхармония, Френския народен оркестър, Лондонския симфоничен оркестър, Оркестъра на Лос Анжелис, Оркестър Tonhalle, Цюрих и Чешкия филхармоничен оркестър. Дирижира постоянно в продължение на доста години Ленинградската филхармония в самия Ленинград, осъществявайки с нейните музиканти многочислени записи и турнета в Германия, Австрия и Италия

 

 

 

Фотографска галерия " Копнеж по Италия "

 

Експоцентър " Флора " - зала 2

 

От 09:00 до 17:00 ч.

 

Вход свободен

Изложба " Копнеж по Италия " е взаимен план на Италианския културен институт в София и  Агенция " Булфото ". " Началото си тази галерия води от първите дни на общественото разграничаване в България. По времето, когато Италия понасяше първите удари на епидемията, забелязах по какъв начин стартира да се трансформира отношението към италианците по софийските улици. Много минувачи ги гледаха с съмнение и неприязън. Тогава взех решение да опитам да напомня положителното възприятие, което постоянно сме имали между тях от времето, когато всяка фотография от Италия, оповестена в обществените мрежи, носеше лайкове, усмивки и сърчица. Започнах да обявявам във фейсбук една по една фотоси от своите пътешествия из Италия, дружно с къс текст за някакъв любопитен и забавен факт от фрагмента. Публикациите незабавно набраха известност измежду приятелите и имам вяра, че съумях да запаля това чувство, което ни кара да копнеем още веднъж да отидем там " - споделя Евгени Димитров, шеф на " Булфото ", който е създател на фотографиите и на текста към тях. Сред фотосите на изложбата можете да разпознаете типични за Италия места, като Мавзолея, град Помпей и типичните улички на романтиката.

 

 

Изложба на фотографии и макети на Пясъчния фестивал

 

Експоцентър " Флора " - зала 3

 

От 09:00 до 17:00 ч.

 

Вход свободен

 

Във фотографската галерия можете да наблюдавате целия път, който измина Фестивалът на пясъчните статуи в Бургас от основаването си до момента. От какво съставлява теренът преди подготовката на Фестивала, досега, в който и последният подробност е изчистен, с цел да изгрее в целия си искра. Трудно е да си представим, че едно десетилетие може да бъде запечатано единствено в няколко фрагмента. Доказателството е точно тази галерия, която е отдадена на 10-то юбилейно издание на Фестивала на пясъчните статуи в Бургас. Неповторимите фрагменти, изразяващи замислените и съсредоточени погледи на скулпторите, техните мимики, жестове и сила, са уловени и запечатани от фотографа Венелин Тодоров. В допълнение към изложбата може да разгледате и 5 неповторими макета на Пясъчния фестивал. Макетите на всички фигури от изданието на Фестивала на пясъчните фигури от 2015 до 2019г. са направени от 3D дизайнери, като творбите пресъздават с безспорна акуратност формите и пропорциите на пясъчните произведения.

 

 

 

Изложба " Бургазлии вечно "

 

НХК - предверие

 

От 09:00 до 17:00 ч.

 

Вход свободен

 

Любопитна експозиция демонстрира хората, оставили ярка диря в развиването и духовния живот на Бургас. 17 портретни фотоси, особено обработени от художника Мирослав Моновски, демонстрират благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията, първия доктор на частна процедура в града доктор Андреа Нидер, архитектите, придали образа на актуален Бургас - Рикардо Тоскани и Мария-Луиза Досева, основателя на Морската градина л. арх. Георги Духтев, капелмайстора на 24-ти Черноморски пехотен полк и създател на химна на " Независимостта " от 1908 година Георги Шагунов, определяния за един от " огромните хуманисти на Европа и света " художник Георги Баев.

 

Някои от тях са родени в Бургас, други идват от близки и далечни краища на България и на Европа, с цел да останат вечно тук.

 

Сред " безконечните бургазлии " в експозицията са още индустриалецът Иван Хаджипетров, публичните деятели Ганка Хаджипетрова и Жени Патева, актьорите Апостол Карамитев и Георги Калоянчев, писателят Петко Росен, поетите Христо Фотев и Петя Дубарова, музикалните дейци Върбан Върбанов и Тончо Русев.

 

 

Фотографска галерия " Градска статуя "

 

НХК - предверие

 

От 09:00 до 17:00 ч.

 

Вход свободен

 

Изложба на фотографии с фрагменти на пластики от градската среда. Автор на фотографиите е Елена Фотева.

 

 

Изложба на произведения, част от Фестивал на младите в изкуството

 

НХК - предверие

 

От 09:00 до 17:00 ч.

 

Вход свободен

 

В горното предверие на Дома на НХК са изложени три от инсталациите, основани от участници във Фестивала на младите в изкуството. Първото му издание се организира предходната есен. Цветните пъзели събират на едно място творби, преподаватели и студенти от Националната художествена академия, възпитаници от профилираните паралелки по изкуства в СУ " Св. св. Кирил и Методий " и НУМСИ " Проф. Панчо Владигеров ".  Художници от разнообразни генерации рисуваха един до друг в продължение на два фестивални дни, а по-късно картините им бяха включени в общи съоръжения.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР