Шест грахови зърна и обувка за вечеря“.Така е озаглавена картина

...
Шест грахови зърна и обувка за вечеря“.Така е озаглавена картина
Коментари Харесай

Шест грахови зърна и обувка за вечеря. Как Гладоморът в Украйна убива 100 000 българи

„ Шест грахови зърна и обувка за вечеря “.

Така е озаглавена картина на родената в Украйна българска художничка Йона Тукусер.

Творбата е част от изложбата „ Глад “, открита в Европейския парламент. Това стана допустимо с помощта на българския евродепутат Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП), украинския дипломат в Европейски Съюз Всеволод Ченцов и задачата на Съединени американски щати в Съюза.

Бесарабската българка е родена в село Главан, Одеска област. След като живя в България, тя се пресели в Италия.

Изложбата й се състои от 17 картини. Всяка от тях е нарисувана въз основа на история, който Йона Тукусер е чула персонално. Самата тя е готвила плана си „ Гладът “ в продължение на 14 години. Обикаляла е цяла Украйна и е издирвала оживели от Гладомора и потомци на жертви.

Всъщност има общо три Гладомора. Първият е още през 1921-1923 година, когато се основава Съюз на съветските социалистически републики. Вторият – и най-известен, е през 1932-1933 година Тогава умират 4 милиона души. Този Гладомор бе разгласен за геноцид от Европейския парламент и от над 30 страни по света, измежду които и България.

Най-малко е прочут третият Гладомор. Той е след Втората международна война и обгръща интервала 1946-1947 година Най-тежко е ситуацията в Одеска област. И тогава умират 100 000 етнически българи, показа Йона Тукусер пред Клуб Z.
 На тази картина са изобразени умиращи от апетит деца, превърнати в живи скелети.
На третия Гладомор са отдадени 6 от картините от изложбата „ Гладът “. Те съзнателно са сложени настрана от светлините. Причина е, че този интервал от историята на Украйна не е задоволително осветлен, акцентира Тукусер. От 2018 година тя обикаля българските села в родния си край и събира сведения. Просто търсела най-възрастните хора и разговаряла с тях, като се интересувала какво се е случило след Втората международна война.

„ Те споделяха: Свърши войната и стартира гладът. И без доста въпроси започнаха да описват страшни истини. Рядко са ги питали за това, а и за тях това е огромна контузия. Събрах над 80 истории в персоналния ми списък “, сподели Тукусер пред Клуб Z.

Най-силно тя е била потресена, когато етническа българка й споделила, че гладът е по-страшен от войната.

„ Така открих нова истина. Оказа се, че има нещо по-страшно от войната “, акцентира художничката.

Картината „ Шест грахови зърна и обувка за вечеря “ е въодушевена от описа, който Тукусер чула от българката Татяна Стоянова от село Голица, Одеска област. Стоянова научила историята от оживелия си татко, който по време на третия Гладомор бил едвам 6-годишен. Заради глада той бил заставен да събира зърно на полето. Взел няколко грахови зърна, от които майка му вечерта сварила чорба, като поставила вътре и трева. А „ деликатесът “ на вечерята бил опечена кожена обувка.
Българите прибягвали и до канибализъм
Има и случаи на канибализъм измежду етническите българи. За да избави по-голямата си щерка от гладна гибел, в едно от селата майка умъртвила и сготвила по-малката. Каката обаче избягала от смут и в никакъв случай не се върнала.

В друго село две сестри заклали брачна половинка на едната от тях и го изяли.

Лелята на българката Стефанида Загорска умъртвила двете си дъщери и ги изяла. Тя полудяла дотам, че се пробвала да влезе в дома на Загорска, която тогава била дете. Момиченцето обаче крепко залостило прозорците и вратите.

Всички тези истории са написани на табелки до изложените в Европейския парламент картини на Йона Тукусер.

От ровенето си в държавния списък в Киев тя открила, че единствено през 1946-1947 година в Измаилския район на тогавашната руска Украйна са заведени 132 каузи за човекоядство.

„ Тези истории би трябвало да бъдат излъчени, с цел да не се повтарят в никакъв случай повече. Тези картини демонстрират действителността. Това не е някаква художествена небивалица, а действителността, както е разказана от очевидците. Това са наши сънародници, ние би трябвало да чуем техния роман и в никакъв случай да не позволяваме тези ужаси да се случват още веднъж “, съобщи при откриването на изложбата Андрей Ковачев.

Той платил транспорта на картините, които пристигнали с ТИР от Украйна до Брюксел. Много мъчно е било те да влязат в Европейския парламент, защото са доста огромни по мярка.
 Картината е озаглавена „ Бях толкоз гладен, че ядох играчката на моя другар “. Снимка на творбата е изпратена на прокурора на Международния углавен съд.
Друга потресаваща творба на Йона Тукусер е „ Бях толкоз гладен, че ядох играчката на моя другар “. Тя обаче е на модерна тематика – съветската експанзия в Украйна, почнала през 2022 година

„ Днес още веднъж има Гладомор. Този е четвъртият “, акцентира Йона Тукусер.

Картината е въз основа на историята на 6-годишния Иля от Мариупол. Родителите му починали при съветските бомбардировки на града, а той се скрил в мазето. Обезумял от апетит, той изял плюшеното мече на собствен другар.

През май 2023 година Йона Тукусер изпрати фотография на тази своя картина до Карим Хан – основния прокурор на Международния углавен съд (МНС). Художничката желае творбата й да бъде употребена като доказателство за съветските зверства в Украйна. Тя към момента няма отговор на МНС, само че допуска, че процедурата е дълга и магистратите преглеждат с години такива каузи.

„ Историята ще се повтаря, до момента в който човек не пожелае да разбере истината “, разяснява следващия Йона Тукусер следващия апетит в Украйна.

Според нея самата истина е толкоз жестока, че човек не желае да я одобри и да я чуе. А би трябвало да бъдем смели, с цел да погледнем истината в очите.
 Отломка от свален съветски дрон е забита в купчина изгоряло при офанзива против склад зърно. Снимка Пресцентър на ЕНП
Не единствено доста българи – доста италианци също не имат вяра на разказите за днешните ужаси в Украйна, добавя живеещата в Рим художничка. Те не вярвали даже на разказите на очевидци от документалния й филм, отдаден на съветската експанзия.

Посланието на Тукусер към тези хора и у нас, и по света е следното:

„ Просто ще живеем в една изкривена действителност, в случай че отхвърляме да знаем истината. Ще гивеем в един различен свят, който се построява върху лъжливи основи. Той неизбежно ще се разпадне. “

Част от изложбата е парче от съветски дрон „ Геран-2 “ („ Здравец-2 “, свален от украинските сили след офанзива против зърнен склад в делтата на Дунав. Отломката е поставена в купчина зърна, изгорели при нападението.
 Логото на изложбата " Глад "

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР