Шест години, след като загуби надпреварата за поста вицепрезидент, синът

...
Шест години, след като загуби надпреварата за поста вицепрезидент, синът
Коментари Харесай

Диктаторът Фердинанд Маркос изби хиляди през 70-те. Синът му може да е президент на Филипините

Шест години, откакто загуби конкуренцията за поста вицепрезидент, синът на бившия филипински деспот Фердинанд Маркос още веднъж се изправя против същия противник - Лени Робредо. Този път обаче залогът е президентското място.

Победа за Фердинанд младши на 9 май може да върне династията Маркос в двореца Малананг повече от три десетилетия, откакто фамилията ограби държавната хазна и избяга от страната по време на всеобщото въстание против корумпираното му и брутално ръководство.

Фактът, че представител на Маркос може още веднъж да получи власт е съвсем немислим за тези, които остават белязани от мъченията и гибелта на роднините си. Въпреки това засега прогнозите са за победа на Фердинанд младши - освен това с разлика.

Познат като " Бонгбонг ", той дава обещание повече работни места, по-ниски цени и повече вложения в селското стопанство и инфраструктурата. Кандидат за вицепрезидент в екипа му е Сара Дутерте Карпио - дъщерята на досегашния държавен глава на страната Родриго Дутерте. 

Поддръжниците на Маркос го считат точно за правоприемник на политическите възгледи на Дутерте, който няма право да взе участие и на тези избори. Родриго е някогашен член на кабинета на Фердинанд старши, а най-ярка диря в ръководството му оставя " битката му против опиатите ". През 2016тодина той сам се съпоставя с Хитлер, като декларира, че ще избие милиони наркозависими. 

Опонентката на Маркос - Лени Робредо, е самостоятелен претендент и дава обещание бистрота в държавните дейности, усъвършенствано обучение и обезпечаване на безвъзмездна здравна грижа за жителите.

Макар в последно време поддръжката ѝ да се усилва, анализаторите чакат Фердинанд да завоюва изборитекато кулминационна точка на процеса по ребрандиране на името и имиджа на семейство Маркос.

Синът на някогашния деспот построява акцията си точно около наследството на татко си, като главният слоган е " Да се издигнем още веднъж ". Периодът, в който фамилията ръководи страната, се назовава от някои " златната епоха " на Филипините. Фердинанд старши е наричан " политически талант ", а брачната половинка му - " висш политик ".

Тези, които поддържат Маркос, настояват, че времето на татко му се свързва с разцвет и създаване на огромни инфраструктурни планове като лечебни заведения, пътища и мостове. Критиците пък натъртват на това, че зад въпросните градежи се е криела широкоразпространена корупция, заеми от чужбина и възходящ държавен дълг.

Оцелелите от зверствата по време на военното състояние през тези години се питат по какъв начин може страната толкоз бързо да елементарни за диктатурата и се опасяват от това, което бъдещето крие, в случай че Маркос още веднъж получи властта.

Управлението на Фердинанд Маркос старши



 

Бившият деспот е избран за президент през 1965 година и остава на власт до 1986 година. В периода 1972 - 1981 година ръководи при военно състояние - тогава десетки хиляди души са задържани, измъчвани и убити поради рецензии към държавното управление.

Стотици имена на жертви на режима са изписани със златни букви на Стената на паметта в Бантайог - " Паметника на героите ". 

Местният жител Бонафицио Илаган разпознава името на сестра си в списъка: " Тя изчезна с девет други деятели. Повече не я видяхме, " споделя той пред CNN. 

На 23 години самият той също е арестуван и малтретиран, откакто е взел участие в митинги против ръководството на Маркос.

" Те в никакъв случай не са се интересували от човешките права. Оставиха у нас усещането, че имат надзор над живота и гибелта, тъй като беше военно състояние. "

Фердинанд младши е на 29 години, когато фамилията му бяга към Хаваи по време на революцията през 1986 година. Три години по-късно татко му умира, само че още през 1991 година синът се завръща във Филипините и възобновява политическата активност на рода. 

Докато има властта, фамилията се радва на разточителен живот, купува голям брой скъпи творби на изкуството и имения в чужбина, без значение от това, че държавният дълг се натрупа, а милиони хора страдат от беднотия. Бившата първа дама Имелда Маркос напуща страната със своите скъпоценности. Сред тях са 25-каратов розов елмаз и диамантена тиара, която по-късно е иззета от американските управляващи и е оценена на 21 милиона $.

" Когато бях млад, се борихме против неприятното ръководство на Фердинанд Маркос старши. Сега, когато се приближавам досега, в който ще напусна този свят, се оказвам изправен против Фердинанд Маркос младши, " споделя още пред CNN филипинецът - режисьор и сценарист. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР