Служебният министър-председател Димитър Главчев предрече закъснение с обявяването на официалните

...
Служебният министър-председател Димитър Главчев предрече закъснение с обявяването на официалните
Коментари Харесай

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Служебният министър-председател Димитър Главчев предсказа забавяне с оповестяването на формалните изборни резултати, само че не конкретизира защо закъснение става дума.

Причината - на идните при започване на юни предварителни парламентарни и европейски избори секционните изборни комисии и по-късно районните комисии и ЦИК ще би трябвало да обработят три пъти повече цифри от изборните протоколи спрямо предходни вотове.

" На тези избори от изборните протоколи ще бъдат обработени 3 пъти повече цифри, в сравнение с предходните избори, а броят в РИК-овете е същият. Това ще докара до закъсняване на формалните резултати. Казвам ви го в този момент, с цел да няма спекулации, че нещо се прави на мрачно ", съобщи той пред кореспонденти след среща с президента Румен Радев.

По думите му " няма какво да се направи ", защото числеността на изборните комисии към този момент е избрана.

Не стана ясно по какъв начин Главчев е направил изчислението. На изборите 2 в 1 на 9 юни ще би трябвало да се преброят гласовете за народни представители по партии, преференциите в границите на всяка листа за парламентарните избори и настрана гласовете по партии за европейския избор и преференциите за обособените претенденти на всяка от явилите се обединения. Гласуването по закон е с машина или с хартиена бюлетина - съгласно желанията на гласоподавателя, само че след последните промени в Изборния кодекс, прокарани от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, и вотът от машините се брои ръчно и се нанася с писалка в протоколите с изборния резултат. Преди най-малко това беше спестено на изборните комисии, тъй като важеше протоколът за резултата, който самата машина печата.

По закон ЦИК би трябвало да разгласи изборния резултат публично в границите на 4 дни след гласуването. Не се разбра дали Главчев предвижда закъснение след този период.

На въпрос по какъв начин службеният кабинет има намерение да противодейства на евентуалното пазаруване на гласове, Главчев отговори сбито с думите: " Като съблюдаваме закона ".

Служебният министър председател изрази вяра до края на годината България да бъде пълновръстен член на Шенгенското пространство.

" Вие знаете, че ние механически сме подготвени доста от от дълго време за участие в Шенген. Разчитаме, че ще бъдем признати и на процедура, с цел да даже в житейския смисъл справедливостта да бъде възобновена ", сподели той.

Колкото до срещата му с президента, Главчев съобщи, че двамата са си говорили за " доста неща - и за вътре в страната, и за интернационалното състояние ", само че не даде повече детайлности.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР