Шест държави, включително Иран и Саудитска Арабия, бяха поканени днес

...
Шест държави, включително Иран и Саудитска Арабия, бяха поканени днес
Коментари Харесай

Иран, Саудитска Арабия и Египет са сред шестте държави, които ще се присъединят към БРИКС

Шест страни, в това число Иран и Саудитска Арабия, бяха поканени през днешния ден да се причислят към блока на разрастващите се стопански системи БРИКС, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия също ще се причислят към блока от 1 януари 2024 година, отбелязва Асошиейтед прес, като цитира известието, направено на срещата на върха на организацията от южноафриканския президент Сирил Рамапоса, чиято страна е актуалният ръководител на БРИКС.

Понастоящем БРИКС се състои от разрастващите се стопански системи Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. На срещата на върха тази седмица те се споразумяха да разширят блока. Това е второто решение за разширение на БРИКС след основаването му през 2009 година като съюз сред Бразилия, Русия, Индия и Китай. През 2010 година към него се причисли Южна Африка.

БРИКС съставлява към 40% от международното население и над една четвърт от международния Брутният вътрешен продукт.

Трима от другите водачи на групата участваха в срещата на върха и участваха дружно с Рамапоса на оповестяването, в това число бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, индийският министър председател Нарендра Моди и китайският президент Си Дзинпин. Руският президент Владимир Путин участваше виртуално, откакто през март Международният углавен съд издаде заповед за ареста му поради отвличането на деца от Украйна. Москва беше представлявана от външния министър Сергей Лавров.

Решението за присъединение на още 6 страни цели да ускори въздействието на блока, който е заречен да се застъпва за ползите на " световния Юг ", отбелязва Ройтерс. Възможно е разширението да проправи път за още десетки заинтригувани страни, искащи да се причислят. Интерес към присъединение са изразили над 40 страни съгласно южноафрикански представител. Официални претенции са подали 22 от тях.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР