Шенгенското пространство несъмнено е едно от най-големите достижения на Европейския

...
Шенгенското пространство несъмнено е едно от най-големите достижения на Европейския
Коментари Харесай

Шенген е „мечта без граници“, превърнала се в безкраен кошмар за България и Румъния

Шенгенското пространство безспорно е едно от най-големите постижения на Европейския съюз. Свободата на напредване донесе голям брой изгоди за милиони европейски жители и компании. Но за България и Румъния тази фантазия занапред ще би трябвало да се реализира, защото процесът на присъединение се трансформира в безконечен призрачен сън за двете страни на външната граница на Съюза.

 

Миналата седмица се навършиха 11 години откогато консервативните държавни управления постановиха несъгласие на кандидатурата на България и Румъния за присъединение към Шенгенската зона. И България, и Румъния от дълго време са приключили всички стадии от процеса на оценка. Това беше част от съглашението. Въпреки многократните апели от страна на Европейския парламент обаче, процесът беше недопустимо занимателен с години по аргументи, които не са свързани с ръководството на външните граници.

Макар че и двете страни свършиха задоволително работа, с цел да отговорят на условията за присъединение, към този момент повече от десетилетие те към момента чакат. Година след година, напъните на двете страни бяха пренебрегнати без никакви справедливи аргументи. Всяко самообладание има своите граници и държавните управления на Европейски Съюз не могат да продължат да предават полезностите на взаимност и единодушие.

 

Европа е под напън на доста фронтове през последните две години. Първо пристигна пандемията от COVID-19, а по-късно войната на Русия против Украйна и произлизащия резултат от възходящите цени на енергоизточниците. Държавите, които граничат с Украйна, демонстрираха невиждани равнища на взаимност, справяйки се с напора от уязвими бежанци. Време е консервативните държавни управления в Съвета, като нидерландското, да се откажат от двойните стандарти и да покажат същия дух на взаимност.

 

Европа би трябвало да се възвърне дружно. Трябва да дадем на европейските страни най-хубавия късмет и да използваме всички вероятни средства, с които разполагаме. Решение за присъединението на България и Румъния към Шенген ще подтиква икономическата интензивност и може да помогне на повече работещи да получават по-добри приходи. Присъединяването към Шенген ще отстрани граничните инспекции за пътнически и товарни транспортни средства и ще понижи времето за очакване на границите, оставяйки дните на дълги опашки отдалечен спомен.

Последствията от всяко по-нататъшно отсрочване могат да костват прекомерно скъпо. Ще продължат освен икономическите загуби, само че ще се усили и рискът от съмнение във волята и в способността на Европейския съюз да извършва политическите си задължения.

 

Сега Европа живее в несигурни времена. Войната по границите докара до съществени разстройства във веригите за доставки. Във всички краища на континента има възходящ евроскептицизъм. В Швеция и Италия крайнодесни партии си проправят път към ръководството за да раздерат Европа. Сега имаме опцията да засилим проевропейските настроения за цяло едно потомство в България и Румъния. Още неспазени обещания ще създадат противоположното.

 

Неспособността да се подсигурява, че всички европейски жители могат да се възползват в цялостен размер от свободата на напредване ще продължи да подхранва възприятието за неправда и двойни стандарти. Сега не е моментът да се руинира известността на Европейски Съюз или да се подкопава публичната поддръжка за общите европейски дейности. Защото политическата цена за това закъснение може да бъде платена от проевропейските сили. Основополагащата цел на Европейски Съюз за понижаване на неравенствата посредством политиката на доближаване също е мощно подкопана от непрекъснатото блокиране на присъединението.

 

Сега е моментът да обединим Европейския съюз, а не чертаем разграничителни линии. Канцлерът на Германия и социалдемократ Олаф Шолц схваща нуждата да се съсредоточим върху единството и неотдавна обществено поддържа пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Ето за какво, ние, социалистите и демократите, работим интензивно, с цел да пренасочим напъните в Европейски Съюз и да сложим Шенген преди всичко в дневния ред на Европейския парламент през октомври. Възнамеряваме да използваме всичките си лостове на демократично въздействие, отчетност и надзор, с цел да призовем държавните управления на държавите-членки да спрат да се крият зад разнообразни извинения.

 

 Този Европейски парламент има задължението да съставлява всички жители на Европейски Съюз във всяко кътче на блока. Трябва да продължим да оказваме напън, с цел да подсещаме на водачите  за тяхното обвързване да подсигуряват, че българските и румънските жители ще осъществят фантазията си – по-добре по-рано, в сравнение с прекомерно късно.

 

Ираче Гарсия Перес, ръководител на Групата на S&D

Петър Витанов, началник на българската делегация на S&D

Дан Ника, началник на румънската делегация на S&D

 

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР