Шенгенските визи ще станат електронни от 2026/2027 г. За това

...
Шенгенските визи ще станат електронни от 2026/2027 г. За това
Коментари Харесай

Шенген минава на електронни визи, и България ще ги издава

Шенгенските визи ще станат електронни от 2026/2027 година За това се схванаха във вторник преговорните екипи на Европейския парламент и шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз, които договориха политически компромис по изискванията за цифровизация на визовия развой в Шенгенското пространство.

Новото европейско законодателство, което би трябвало да бъде гласувано от Европарламента и от страните членки преди да стане факт, планува отпадането на визовия стикер и замяната му с електронна виза, както и цялостна цифровизация на процедурата за кандидатстване и възнаграждение на визите за Шенген.

Електронната виза ще съставлява криптиран 2D баркод, който ще се генерира, както за еднократните, по този начин и за визите за дълготрайно престояване. Европейски Съюз счита, че по този начин ще успее да понижи броя на подправените визи и ще ограничи риска от кражба на документи с годни шенгенски визи.

Визата ще може да се сканира през телефона или друго мобилно устройство, облекчавайки пътуващите и граничните служби, които ги ревизират.

Цифровизацията на визовия развой ще бъде поверено на европейската организация за оперативно ръководство на широкомащабни ИТ системи в пространството на независимост, сигурност и правораздаване (eu-LISA).

Според съгласувания текст на плана за правилник, без значение дали до влизането му в действие България бъде призната в Шенген, тя ще може да издава електронни визи. Същите права ще получат и Румъния и Кипър.

 Еврокомисията предлага по-добър надзор на претендентите за визи за Европейски Съюз Еврокомисията предлага по-добър надзор на претендентите за визи за Европейски Съюз

Предвижда и основаването на единна платформа за кандидатстване за онлайн виза, през която ще може от едно място да се подават претенции за издаване на визи, без значение от страната, която ще бъде посетена.

С дребни изключения, заявките за шенгенски визи ще се вършат посредством обединен уеб страница, който ще ги препраща към съответните национални визови системи. На тази платформа претендентите за виза ще могат да вкарват данните си, да качват електронни копия на своите документи за пътешестване и да заплащат таксите си. Те също ще бъдат уведомявани през уеб страницата и за решението за тяхната виза.

Личното явяване в консулството ще е належащо единствено за претендентите за първи път, лицата, чиито биометрични данни към този момент не са годни, и тези с нов документ за пътешестване.

Когато пътуването включва няколко страни, електронната система автоматизирано ще дефинира коя от тях е виновна за разглеждане на молбата въз основа на продължителността на престоя. Кандидатът обаче ще има и опция да уточни дали желае заявката му да бъде обработено от съответна страна членка съгласно задачата на пътуването, заяви шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Шенгенските страни ще получат до 7 година пролонгация за качване на услугите си на платформата си, с цел да се приготвят за напълно дигитален развой на издаване на визи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР