Схемата за държавна помощ Помощ за участие в изложения“ е

...
Схемата за държавна помощ Помощ за участие в изложения“ е
Коментари Харесай

НПО-тата в земеделието са финансирани с 11 млн. лева от държавата през 2023 г.

Схемата за държавна помощ „ Помощ за присъединяване в изложби “ е ориентирана към подсилване на наличието на българските аграрни производители на изложби и събития, както и за поощряване на тяхната видимост на интернационално равнище. През 2023 година, по тази стратегия за финансирани 26 юридически лица с нестопанска цел, като общият размер на заплащанията доближава 2 121 198.00 лева.

По схемата на държавната помощ за основаване и поддържане на родословна книга и за установяване на продуктивността и генетичните качества на животните през миналата година, е обезпечена финансова поддръжка за 49 юридически лица с нестопанска цел, като общата сума на изплатените средства доближава 8 906 638.66 лева.

Допълнително, през 2023 година се организира и помощ по схемата „ de minimis “, според Регламент (ЕС) 1407/2013. Тази стратегия е  осигурила средства за присъединяване на 2 юридически лица с нестопанска цел на изложби на стойност 218 000.00 лева.

В началото на февруари, по време на телевизионно изявление, министърът на земеделието Кирил Вътев заяви, че екипът на Министерство на земеделието и храните е изпратил на 200 браншови организации в България писма, с които да се легитимират и да дават настоящи данни дали съществуват. По думите на министъра, единствено петдесетина от тях са върнали отговори, като съгласно него всички останали не са законни.

Справка за НПО-тата в земеделието, получили финансиране през 2023 година демонстрира, че те наброяват 77 организации. Тук поражда въпросът, в случай че измежду тях има такива, които не са върнали отговор към Министерство на земеделието и храните, а в действителност са финансирани от ДФЗ, по какви критерии са финансирани. Интересен е и въпросът дали организациите, които са получили финансиране са точно тези, които участваха интензивно в договарянията с Правителството по време на земеделските митинги през последните месеци.

Агрозона изпрати спомагателен въпрос към ДФЗ за уточняване на имената на асоциациите и НПО-тата в бранша, които са получили заплащания през 2023 година и чака отговор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР