Схема за кредитиране чрез компютърна измама разследва прокуратурата. Млада двойка

...
Схема за кредитиране чрез компютърна измама разследва прокуратурата. Млада двойка
Коментари Харесай

Пробиваеми ли са системите за сигурност на кредитните институции у нас

Схема за кредитиране посредством компютърна машинация проверява прокуратурата. Млада двойка от Стара Загора е съумяла да заблуди и изтегли от името на трима свои познати 9 банкови заема на обща стойност 90 хиляди лв..

Този случай удостоверява какъв брой са пробиваеми системите за инспекция и сигурност на кредитните институции в България. Това изясни пред БНР Стефан Чолаков, който е определян за най-младия банков обирджия у нас. Едва на 20 години той съумява да измами банка и да източи голяма сума пари. Предава се на органите на реда и излежава своето наказване. След това става съветник на огромни финансови институции у нас.

„ Кредитирането по интернет и по телефона е относително ново. У нас е елементарно да се сдобиеш с данните на огромна група хора, както и с техните фотоси. След това може да злоупотребиш с тях. Софтуерът, който ревизира биометричните данни от персоналните карти, не засича времето, в което е направена фотографията, нито дали има някакъв монтаж “.

 istock istock
Лесният достъп до персоналните данни на хората е главният проблем, безапелационен е той.

„ В Западна Европа хората получават персоналните си карти по пощата. Всичко е въпрос на системи, които би трябвало да подсигуряват сигурността на клиентите. Предпазването им става все по-трудно в днешния цифров свят, тъй като институциите, от които зависи, не поставят старания “.

Финансовият анализатор Иван Стойков също е безапелационен, че би трябвало да бъдем деликатни на кого и за какво даваме персоналните си данни.

Сигурно ли е онлайн кредитирането

„ Ако те попаднат в ръцете на недоброжелатели, би трябвало да се наблюдава, доколкото е допустимо, по какъв начин това се е случило. Ако става въпрос за непозволено изтеглен заем, би трябвало да се посети съответната кредитна институция и да се направи информация на място “.

Във връзка с актуалната икономическа обстановка, той посъветва хората да намерят такова влагане за парите си, което да носи рентабилност, по-висока от инфлацията, само че отхвърли да назове съответна инвестиция.

„ Някои хора ще предпочетат парцелите, други – нещо друго. Практиката е потвърдила, че толкоз висока рентабилност може да се реализира на финансовите пазари. Тази област обаче не е доста известна за българския вложител “
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР