Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на

...
Създава се нормативната уредба за пълна либерализация на пазара на
Коментари Харесай

КЕВР прие промените в наредбата за регулиране на цените на тока

Създава се нормативната уредба за цялостна либерализация на пазара на едро на електрическа сила. Комисията за енергийно и водно контролиране одобри дефинитивно измененията в наредбата за контролиране на цените на електрическата сила, свързани с последните ремонти в Закона за енергетиката.

Промяната в законодателството открива идващия стадий на преход от либерализация на едро към цялостната либерализация на дребно в частта за крайните, битови клиенти.

Либерализацията на пазара на тока се отсрочва
С последните промени в закона за енергетиката от 25 април тази година началото на преходния интервал на либерализацията на пазара беше отсрочено и ще стартира от 1 юли 2025 година След тази дата се отстранява ролята на публичния снабдител на електрическа сила. Ще отпадне задължението на КЕВР да утвърждава цените, по които се продава електрическата енергия.
 istock istock
По време на преходния интервал - от 1 юли до 31 декември 2025 година, крайните доставчици ще са задължени да доставят битовите консуматори по контролирани цени, избрани от Министерския съвет. Регулаторът ще дефинира ежемесечно отплата за покриване на част от разноските на битовите клиенти за закупена електрическа сила по контролирани цени.

Регламентира се и методът, по който ще бъде образувана компенсацията.
Така написана, наредбата за контролиране цените на електрическата сила ще бъде изпратена за обявяване в Държавен вестник.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР