Схема за източване на държавния бюджет чрез проекти за укрепване

...
Схема за източване на държавния бюджет чрез проекти за укрепване
Коментари Харесай

Фирми-шапки отклонявали средствата при ремонт на пътища и язовири

Схема за източване на държавния бюджет посредством планове за подсилване на свлачища и създаване и ремонт на пътища и язовири разкриха на взаимен брифинг служебните министри на районното развиване арх. Виолета Комитова и на стопанската система Кирил Петков. Според тях „ Автомагистрали “ и Държавната консолидационна компания служат като шапки за манипулиране на публични поръчки.

От изнесените данни стана ясно, че към 500 млн. лева са били раздадени предплатено за подсилване на общо 84 свлачища през последните 2 години, а от тях е приключено единствено 1 – това на пътя за Рилския манастир. Останалите са на планова подготвеност, а някои към момента нямат и позволения за градеж. Проектите обаче са за две години и възможностите да се завършат до дъно са минимални, уточни министър Комитова, представена от БГНЕС.

При пътищата и автомагистралите обстановката е същата. Там са раздадени към 1,5 милиарда лева, посредством прескачане на публични поръчки поради „ инхаус “ възлагане, а пари са получавали компании, които са нямали планова подготвеност. Според арх. Комитова даже огромна част от цените на плановете са определяни „ на око “ от фирмата-изпълнител.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ремонтът на автомагистрала " Тракия " сред разклона за автомагистрала...

„ Трябва да върнем публичните поръчки, тук става въпрос за пари от бюджета. Това са парите на целия български народ “, съобщи тя и даде образец с компания, която е получила 100 млн. лева предплатено единствено за един ден, без да я назове поименно. „ Къде е тук пазарната стопанска система? “, попита тя.

По тематиката с освободения от нея началник на страната компания „ Автомагистрали “, който към момента не е напуснал поста си, тя разяснява: „ С господин Беличев си пишем писма и желаеме да се разделим цивилизовано “.

По градежа на автомагистрала „ Хемус “ също компании са получили предплатени заплащания, с цел да доставят техника и материали за строителството, още веднъж без публични поръчки. Договорите са сред „ Автомагистрали “ и съответните компании, стана ясно още от думите на арх. Комитова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Общата численост на язовирите, които се нуждаят от ремонт, е 858, а от тях 414 би трябвало да се ремонтират...

Министърът на стопанската система Кирил Петков разяснява, че същият е казусът е на разположение и при ремонта на язовирите. За 416 язовира над 80% от работата по тях е осъществена едвам от 7 компании. От всички язовири на документи са приключени 10, само че при инспекция на 3 от тях се оказа, че стоят празни и не са пуснати в употреба.

„ С тази централизация на компании имаме нулева конкуренция “, установи Кирил Петков.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР