Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова отново отказа да гласува

...
Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова отново отказа да гласува
Коментари Харесай

Менда Стоянова отново отказа да гласува поредните намаления на ДДС

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова още веднъж отхвърли да гласоподава следващата порция понижения на Данък добавена стойност. Законовата корекция обаче безпроблемно бе приета от депутатите в комисията. 

От 1 август с 9% ставка ще бъдат доставките на вино и бира в заведенията, услугите на туроператорите, " инцидентните транспорти ", без значение дали са част от туристическа услуга, както и използването на спортни уреди, измежду които са освен фитнесите, само че и тенис кортове, басейни, футболни стадиони или спортни зали.

" Разширяваме кръга на услугите, които се таксуват с понижената ставка от 9%. Това още веднъж потвърждава, че пробив в единната ставка постоянно води само и единствено до разширение на типовете услуги по натиска и настояването на съответните бизнеси, което е напълно обикновено ", разяснява след съвещанието шефката на комисията Менда Стоянова.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов регистрира, че макар намаляването на 9% на Данък добавена стойност от 1 юли за ресторантьорските услуги, книгите, белешките храни и пелени, събираемостта на данъка се увеличавала през този месец. Ниската ставки за новата порция артикули и услуги бе гласувана без никакви диспути по време на съвещанието.

Пред публицисти обаче Менда Стоянова разяснява, че намаляването на ставката за туроператорските услуги е нарушаване на евродирективи, за което България ще има неприятности. " Намалената ставка е върху маржа на туроператорите. Миналият път ние не приехме това предложение с претекста, че опонира на директивата. То продължава да противоречи и в този момент и допускам, че ще имаме инфричмънт (Еврокомисията ще предприеме процедура поради нарушение) като го приемем, само че това занапред следва да забележим ", съобщи Менда Стоянова.

Финансисти към този момент оповестиха, че облагането с по-ниска ставка Данък добавена стойност на виното и бирата, също опонира на евродирективи, в които алкохолът се изключва от сходна опция. По този мотив Менда Стоянова не направи коментар, само че мнението на финансовото министерство е, че няма нарушаване, тъй като се дава право на всяка страна сама да дефинира с какво Данък добавена стойност да са алкохолните питиета.

" Бизнесът на ресторантьорските услуги и на нощните заведения настояваше и не беше удовлетворен, че предишния път, когато въведохме 9 % Данък добавена стойност, изключихме алкохолните питиета. В случая те оферират да се включат бирата и виното, защото това са главните питиета, които се употребяват в нощните заведения и питейните заведения, където храна няма. Предложението е на " Обединени патриоти " и на съдружен съвет то беше подкрепено и от ГЕРБ. Днес беше признато ", съобщи още Менда Стоянова.

Без да бъде оповестено в понеделник от ръководещата коалиция, водачът на НФСБ Валери Симеонов в последния миг вкара 9% Данък добавена стойност и използването на спортни съоръжения, което надалеч не визира единствено фитнес залите. 

По-ниските ставки ще важат до края на 2021 година Очаква до края на седмицата да бъдат гласувани дефинитивно в пленарна зала.

С друга законова корекция бе продължен срокът, в който туроператорите би трябвало да възстановят парите на своите клиенти, чиито почивки и екскурзии са били провалени поради ковид.

" Поправката в Закона за ограниченията за изключителното състояние касае още веднъж туропеторите. Когато приемахме закона, приехме текст, в който дадохме опция на туроператорите, които са взели задатъци от своите клиенти за реализиране на интернационалните пътувания и те не могат да бъдат осъществени, както са планувани, да предложат на своите клиенти заместващ ваучер или в случай че откажат да им бъде възобновена сумата докрая на изключителното състояние. За страдание тези пътувания не престават да не могат да се реализират, по тази причина през днешния ден приехме да удължим периода до края на 2020 година с вярата, че 2021 година може би ще стартират да се реализират. Тук би трябвало да кажем, че мярката визира физически лица, които са капарирали своите пътувания, само че няма да могат да получат заместващо пътешестване ", добави още Стоянова
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР