Шефът на военното разузнаване ген. Пламен Ангелов е подал рапорт

...
Шефът на военното разузнаване ген. Пламен Ангелов е подал рапорт
Коментари Харесай

Шефът на военното разузнаване подаде оставка

Шефът на военното разузнаване ген. Пламен Ангелов е подал доклад за освобождение от служба, заяви пред публицисти министърът на защитата Красимир Каракачанов.

На въпрос какви са претекстовете за напускането Каракачанов отговори “В интерес на службата. Знаете, че когато за една разследваща работа стартира да се написа доста и нейният шеф стартира да се появява на фотоси в медиите, това не е добре за службата. Така че е в полза на службата. ”

Той акцентира, че оставката не е знак за разлюляване или вливане на структурата в друга. Нов началник ще бъде избран посредством написаната за такива случаи процедура, уточни Каракачанов и означи, че все още той самият няма предложение за поста.

Наскоро стана ясно, че Военноокръжна прокуратура – София е почнала досъдебно произвеждане за закононарушения по работа, осъществени от висши офицери в Служба „ Военна информация “ /СВИ/ в Министерство на защитата. Разследването е стартирало след осъществена инспекция от ДАНС и сигнали, изпратени от управлението на ДАНС до основния прокурор.

Събрани са доказателства, че в интервала 01.04.2016 година – 01.05.2019 година са били издадени 504 позволения за достъп до информация, класифицирана като държавна загадка с равнище на подредба „ Секретно “ и „ Строго секретно “ в нарушаване на Закона за отбрана на класифицираната информация.

Разрешенията за достъп до класифицирана информация с равнище „ Секретно “ и „ Строго секретно “ били издадени от чиновник по сигурността на информацията в Служба „ Военна информация “-МО, а не от способния орган – ръководителя на тази работа. Това е довело до нерегламентиран достъп до секретна информация, защото достъп е бил възложен на 504 лица в нарушаване на наредбите на закона. Същите позволения, издадени от незапознат орган, са довели до издаване на документи за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и Европейски Съюз от ДКСИ. Тези обстоятелства са отразени в сигналите на ДАНС, станали причина за формиране на досъдебното произвеждане.

В интервала 01.04.2016 година – 21.05.2018 година Директор на Служба „ Военна информация “ е бил о.р. бригаден военачалник С.Д (Светослав Даскалов),., а в интервала 22.05.2018 година – 01.05.2019 година шеф на службата е бригаден военачалник П. А (Пламен Ангелов).

И двамата шефове на службата за сигурност - Даскалов и Ангелов не са изпълнили отговорностите си по работа, регламентирани в член 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по управление, образуване и управление на дейностите по отбрана на класифицираната информация и позволили чиновниците по сигурността на информацията в СВИ да издават позволения за достъп за равнища на подредба, които нямали право да издават, защото е извънредно пълномощие на шефа на Служба „ Военна информация “ – МО.

На 30.05.2019 година под управлението на ВОП –София някогашният шеф на СВИ Светослав Даскалов и актуалният шеф на службата Пламен Ангелов са привлечени като обвинени за осъществени закононарушения по работа - член 387 ал.1 от Наказателния кодекс и са им взети ограничения за неотклонение „ Подписка “.

На 31.05.2019 година ВОП - София е алармирала министъра на защитата, че в качеството на обвинен е притеглен актуалният шеф на СВИ- Пламен Ангелов, с предложение за краткотрайно ограничение на достъпа до класифицирана информация и лишаване на издаденото му позволение за достъп, както и предприемане на дейности за надзор и гарантиране спазването на Закона за отбрана на достъп до класифицирана информация в Служба " Военна информация " на министерството на защитата.

От тази работа са изискани голям брой документи, в това число и издадените незаконосъобразно позволения за достъп до класифицирана информация в оригинал, осъществени са разпити на 25 очевидци, назначена е техническа експертиза.

В хода на следствието се събират доказателства и за осъществени злоупотреби с финансови средства и нарушавания на Закона за публичните поръчки в Служба „ Военна информация “. Информация за това се съдържа още веднъж в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата.

Военната прокуратура в София е упълномощила на Агенцията за държавна финансова ревизия инспекция, резултатите от която се чакат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР