Шеф Николай Филипов от години се подвизава в кухните на

...
Шеф Николай Филипов от години се подвизава в кухните на
Коментари Харесай

Диво готвене в Странджа и по Южното Черноморие – мисия възможна!

Шеф Николай Филипов от години се подвизава в кухните на най-хубавите столични заведения за хранене и е поднасял своите кулинарни шедьоври на не една изтънчена софра. Сега неговият летен план включва диво готвене в региона на Странджа и Южното Черноморие с локални артикули и посещение в някои приморски заведения за хранене с авторски оферти. Присъствах на едно от тях и след това използвах случая да си поговоря с Николай, който всички назовават Фипето и който ще бъде наш безценен гост-автор в рубриката " От А до Ям " на " Момичетата от града ".

Разказа ми, че концепцията, на която си се посветил, е „ дивото готвене “, с натурални артикули и качествено осъществяване. Разкажи ни още за твоя летен план по Южното Черноморие.

Проектът се роди с концепцията за снимане на диво готвене измежду красивата българска природа. Малките диви плажове на морето по южното ни Черноморие в композиция с горите на Странджа планина дават чудни места, от които на човек може да му спре дъха и да усети безвремието.

Целта е да се покаже храната по два разнообразни метода, в двата й полюса – в най-първичния й тип, презентирана просто, само че вкусно, и в това време – подредена в паница, по метод, по който я виждам аз, достойна за най-добрите заведения за хранене.

Присъствах на твоето посещение във Вила Залива на Арапя предишния уикенд. Беше доста вкусно и вълнуващо! Доволен ли си от този първи опит за колаборация с заведенията по Черноморието?

От първия опит във Вила Залива на Арапясъм извънредно удовлетворен, получи се доста добър ивент с вкусна храна, позитивна атмосфера, усмихнати и щастливи хора на фона на морето. Самото място за мен беше значима част от това необикновено преживяване. Смея да настоявам, че съумях в съчетанието сред развлечение и труд в равни дози. Продуктите, с които подготвих менюто, бяха с извънредно качество, което способства за положителния усет на ястията, и подбрани персонално от мен.

Говориш за качествени локални артикули. Лесно ли се намират? Има ли смисъл за локалните производители и по какъв начин такова търсене може да промени земеделието и производството в района?

Местните хора са доста благи и с наслада приказват за производството на своите артикули. Да употребявам тези артикули, е от огромно значение за мен – те са доста качествени и от тях извира любовта, с която са създадени. Мисля, че повече хора би трябвало да се допрян до тях и да усетят усета им. По този метод желая да поддържа дребните производители и техния труд, тъй като имаме доста положителни и качествени артикули, задминаващи международните.

Имаш ли задача и каква е тя?

Мисията ми за идното лято е да дам нещо от себе си и гения си. И това да се случи навръх тези очарователни места от нашата татковина – Странджа, планината на траките и морето.

От другия месец ще гостуваш и в " Момичетата от града " със лична кулинарна графа. Какви предписания ще споделяш в нея?

В кулинарната графа на  " Момичетата от града "   желая да показва сезонни летни предписания, пречупени през моя взор и с една по-интересна визия.

Накрая, каква е тайната на тарамата, която опитахме на Вила Залива? 
Колкото до тайната на тарамата, която опитахте на Вила Залива – повече лимонен сок и по-гъсто песто от босилек. 

На 13-ти юни Фипето още веднъж ще готви във Вила Залива. Ето и менюто:

1. Ментово дзадзики с домашно биволско кисело мляко и орехи

2. Салата от розови домати и подлучени патладжани с магданоз,чесън,зехтин и мариновано прясно сирене със странджански зелени билки

3. Студено зелено гаспачо с лайм и свеж джоджан

4. Маринован телешки дроб на плам с ароматни зеленчуци и дип от пикантно зелено сирене

5. Крехък печен свински врат със задушени в билки и масло моркови и пресни картофки постепенно готвени на барбекю

6. Пълнени нектарини с мус от маскарпоне,пресни горски плодове и орехови трохи 

 
На път из странджанските села
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР