Шанхай ще измести Париж като петата най-голяма градска икономика до

...
Шанхай ще измести Париж като петата най-голяма градска икономика до
Коментари Харесай

Шанхай изпреварва Париж по размер на икономиката до 2035 г.

Шанхай ще измести Париж като петата най-голяма градска стопанска система до 2035 година, демонстрира отчет на Oxford Economics, представен от Bloomberg. Промяната удостоверява още един път, че салдото на международната стопанска система се измества на изток, разяснява изданието.

Най-големите 780 града в света, които към този момент дават отговор за съвсем 60% от световната икономическа интензивност, ще набъбнат с още съвсем половин милиард души и 32 трилиона $ продуктивност, споделя Марк Бритън от университета.

Сред огромните спечелили в идващите две десетилетия ще бъдат градове от разрастващата се част от Азия и три китайски ще влязат в топ 10: Пекин, Гуанджоу и Тиендзин.

Прогнозата демонстрира, че комбинираната продуктивност на азиатските градове ще изпревари градските центрове в Европа и Северна Америка след към десетилетия. Преди 10 години градовете на запад произвеждаха два пъти повече Брутният вътрешен продукт от тези в Азия.Места като Мумбай и Куала Лумпур ще прибавят 4,7 милиарда $ до 2035 година Градовете в Китай ще прибавят 14 трилиона $ през този интервал и 15 нови града ще влязат в топ 100. В момента техният брой е 18.

Два града в Латинска Америка - Сантиаго и Рио де Жанейро - ще изпаднат от топ 100. Очаква се бърза урбанизация в Африка, само че ще отнеме време тя да се трансформира в икономическа мощност. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР