Шампионската лига по футбол във вида, в който феновете познават

...
Шампионската лига по футбол във вида, в който феновете познават
Коментари Харесай

Шампионската лига се преобразява за юбилейния 70-и сезон на КЕШ

Шампионската лига по футбол във типа, в който почитателите познават от три десетилетия, отива в историята. Груповата фаза на най-престижния клубен шампионат в света ще бъде отстранена и ще бъде сменена от континентално състезание по модел, непосредствен до националните шампионати.

Това стана ясно, откакто европейската футболна централа УЕФА разгласи напълно новия формат на своите шампионати от сезон 2024/2025 година Тогава ще се организира юбилейното 70-о издание на конкуренцията за КЕШ, проведена за първи път през 1955/1956 година

Главната оригиналност е, че в същинската фаза на Шампионската лига към този момент ще вземат участие 36 вместо 32 тима. Те няма да бъдат разделяни в групи, а ще играят между тях на правилото на " швейцарската система " в шахмата (жребий за I кръг, след което всеки идващ противник се дефинира съгласно постигнатите резултати, тъй че постоянно да се срещат равностойни противници).

Всеки тим ще би трябвало да изиграе по 8 мача против 8 разнообразни противника (4 семейства и 4 гостувания) в границите на 10 седмици. Ще се изготвя общо класиране, в което първите осем отбора най-после ще се класират непосредствено за 1/8-финалите, а заелите от 9-о до 24-то място ще играят плейофи между тях за попълване на Топ 16.

Аналогичен ще е форматът и в другите два шампионата на УЕФА - Лига Европа (от 32 на 36 участника, по 8 мача за 10 седмици) и Лигата на конференцията (от 32 на 36 участника, по 6 мача за 10 седмици).

" УЕФА сподели ясно, че сме изцяло отдадени да почитаме фундаменталните полезности на спорта и да пазиме основния принцип на отворена конкуренция - разяснява президентът на европейския футбол Александър Чеферин. - Убедени сме, че определеният формат подсигурява верния баланс и ще генерира солидни доходи, които ще бъдат разпределени за клубовете, лигите и юношеския футбол по целия континент. Същевременно квалификациите ще останат напълно основани на спортното показване и всички тимове ще запазят фантазията си за присъединяване. "

 

ЕФЕКТЪТ ЗА БЪЛГАРИЯ

Частично миропомазан от идните промени ще бъде и българският първенец. Причината е, че по новата скица едно от спомагателните четири места в Шампионската лига ще бъде попълнено от така наречен шампионски поток на пресявките, в който точно попада първенецът на Първа лига.

В плейофния IV кръг на квалификациите към този момент ще вземат участие 10 вместо 8 тима и за същинския шампионат ще се класират 5 вместо 4. Петте изгубили отбора пък ще отиват непосредствено в главната конкуренция на Лига Европа.

Другите три спомагателни места ще бъдат попълнени както следва: една спомагателна квота ще получи страната, заемаща 5-о място в ранглистата на УЕФА (тя ще класира непосредствено три вместо два свои отбора), а другите две квоти ще отиват при двете страни, чиито клубове са постигнали най-хубаво групово показване в евротурнирите в предходния сезон (общият брой извоювани точки, разграничен на броя участници от съответната държава).

" Тези две национални асоциации ще получават по едно място за клуба, класирал се във вътрешното състезание директно зад позициите за Шампионската лига - обясниха от УЕФА. - Например, в края на сегашния сезон по един собствен тим за идващото издание на Шампионската лига биха добавили Англия и Нидерландия поради груповото показване на техните клубове през миналата акция. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР