Сградата на външното министерство на Северна Македония е осветено с

...
Сградата на външното министерство на Северна Македония е осветено с
Коментари Харесай

Уикенд новини: Повече фирми ще имат достъп до държавно подпомагане; Северна Македония стана член на НАТО

Сградата на външното министерство на Северна Македония е осветено с цветовете на НАТО. Страната става в понеделник 30-я член на северноатлантическия пакт

© Ognen Teofilovski Управляващите и бизнесът в България се договориха да разширят кръга от компании, които да вземат участие в схемата за подкрепяне 60/40 от страната. Това стана на фона на увеличение на броя на заболелите от ковид и разпространяването му по света. В България случаите доближиха 346 в неделя, умрелите дотук са 8, излекуваните 14. В болница са 125, а междинната възраст на хората с позитивни проби е 66 години. Добрата вест е, че ще стартира по-масово тестване. Решението е от съвещанието на Европейския съвет и е по рекомендация на Световната здравна организация отпреди ден, заяви в края на седмицата персонално министър председателят Бойко Борисов. Със стоплянето на времето хората по улиците, в паркове и градинки обаче се усилват, а от думите на шефа на щаба ген. Венцислав Мутафчийски се подразбира, че въвеждането на още по-ограничителни ограничения е въпрос на време.

По света най-тежка остава обстановката в Италия и Испания. Мадрид стегна ограниченията и спря стопанската система по сходство на италианската - всички неключови бизнеси затварят. Общият брой на инфектираните в света надвиши 650 хиляди, най-вече са в Съединени американски щати - към 125 хиляди инфектирани.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Въпреки пандемията пазарите изпратиха една от най-хубавите си седмици от началото на 30-те години на предишния век, въпреки и краят й да приключи с скептицизъм. Икономическите последици от корона рецесията стартират да се отразяват обаче на държавните рейтинги. Fitch смъкна оценката на Англия и още няколко европейски страни. На процедура това значи, че в случай че организацията бъде последвана и от другите водещи Moody`s и S&P500, засегнатите страни ще се финансират по-скъпо от пазарите. Тест на пазара ще направи при започване на другата седмица и България - Министерство на финансите разгласи аукцион на 5-годишни ДЦК за 200 млн. лева

БЪЛГАРИЯ, COVID-19 И МЕРКИТЕ Всяка компания със спад 20% в приходите може да взе участие в схемата 60/40

Фирмите, чиито доходи са намалели с повече от 20% през март по отношение на същия месец на предходната година, ще могат да получат обезщетения от страната за заплатите на чиновниците си в размер на 60% от брутните им заплати, е записано в последния към този момент вид на държавното разпореждане, с което се урежда скица за подкрепяне на бизнеса. Към неделя в плана към този момент е залегнал критерият за 20% спад в приходите по отношение на миналата година, като тук по предложение на БСК са конкретизирани и нужните документи - за записаните по Данък добавена стойност компании - копие от дневниците за продажби, а за останалите - списък на фактури. Предвижда се и ново облекчение - документите ще се подават електронно и даже няма да е необходим електронен автограф . Без доказване на приходите могат да аплайват компании от най-засегнатите браншове - заведения за хранене, заведения, питейни заведения, търговци на дребно, транспортни компании, туристически компании и други.

Държавата въпреки всичко ще стартира да тества малко повече за COVID-19 България стартира да тества повече евентуално заболели за ковид, както и ще следи към този момент построения имунитет с бързи проби след към четири седмици . Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на ексклузивен брифинг в петък. Решението да се усили потенциалът на страните членки да тестват за ковид е от съвещание на Европейския съвет, в което министър председателят взе участие, и е по рекомендация на Световната здравна организация. До момента от началото на епидемията България е направила едвам общо над 7000 теста , като част от тях са контролните проби на заболели пациенти. През миналата седмица националният спешен щаб и медицинският съвет към държавното управление пък влязоха в дискусия дали би трябвало да се изследва всеобщо популацията с бързи проби или не. Ген. Мутафчийски разгласи, че е съперник на бързите проби , тъй като са неточни.
Англия обмисля да докара с чартърни полети служащи от Източна Европа

Британски фермери предизвестяват държавното управление, че незабавно са нужни чартърни полети, с които да се доведат сезонни служащи от Източна Европа, в това число от България , другояче реколтата ще изгние на полето. Някои по-големи ферми към този момент са транспортирали източноевропейска работна ръка с чартъри в Обединеното кралство, написа Observer. Но от ден на ден фермери упорстват, че държавното управление би трябвало да се намеси и да помогне с организирането на още полети на фона на проблемите в земеделския бранш , провокирани от разпространяването на ковид. Трябва да бъдат запълнени към 90 000 свободни места, като за доста от тях това би трябвало да стане до няколко седмици. НАЙ-ВАЖНОТО ОТ СВЕТА

Северна Македония става член на НАТО, с Албания получи и покана за договаряния за Европейски Съюз

Северна Македония публично става най-новият член на НАТО. Останалите 29 членове на алианса утвърдиха " протокол за присъединение " на страната през февруари 2019 година, след което той бе утвърден от парламентите им. Това стана допустимо, откакто Скопие позволи дългогодишния спор с Гърция за името на страната. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи: " Северна Македония към този момент е част от фамилията на НАТО, семейство от 30 народи и съвсем един милиард жители. Семейство, което е решително, че без значение пред какви провокации ще се надигнем, ще бъдем по-силни и по-сигурни дружно . " Церемонията по издигането на флага на Северна Македония ще се състои пред щабквартирата на НАТО в Брюксел в понеделник. Приемането на страната в алианса усъвършенства вероятността й за бъдещо влизане в Европейски Съюз. През седмицата водачите от съюза утвърдиха започването на договаряния със Северна Македония и Албания. Сред страните членки имаше разногласия дали Скопие и Тирана би трябвало да бъдат в пакет в хода на договарянията, или да бъдат разграничени и първо Северна Македония да получи дата. Разногласията дали Европейски Съюз е подготвен и коя страна би трябвало да продължи с евроинтеграцията продължиха години.

Fitch намали кредитния рейтинг на Англия

Рейтинговата организация Fitch намали кредитния рейтинг на Англия от AA нa AA- с негативна вероятност, акцентирайки, че дългът на страната ще нарасне поради нарасналите разноски за компенсирането на негативите от ковид. Сега кредитният рейтинг на Обединеното кралство е същият като този на Белгия и Чехия, като от Fitch прецизират, че може да последва в допълнение намаляване. " Понижението отразява доста намаляване на английските обществени финанси, породено от въздействието на епидемията от COVID-19 и фискалното намаляване, подхванато, преди да стане изтъкнат мащабът на рецесията ", декларират от организацията. И допълват, че стопанската система на страната евентуално ще се свие с 4% през 2020 година, в случай че рестриктивните ограничения бъдат разхлабени през втората половина на годината.

КАКВО СЛЕДИМ ПРЕЗ ИДНАТА СЕДМИЦА

Еврогрупата се събира за общи ограничения против икономическия потрес
Председателят на Еврогрупата Марио Сентену разгласи, че финансовите министри от еврозоната ще се съберат идната седмица, с цел да изготвят общи ограничения против последствията от ковид. Задачата им беше сложена от водачите на Европейски Съюз след видеосрещата им в четвъртък, когато не съумяха да се договорят за тактика от тласъци. След конфликта сред Италия, Испания и Франция, от една страна, и Германия и Холандия, от друга, по въпроса за така наречен корона облигации - издаване на общ дълг в еврозоната - водачите трансферираха правенето на пакет от ограничения към Еврогрупата. Тя би трябвало да показа своите оферти до две седмици.

Пазарите чакат данните за безрботицата в Съединени американски щати и още основни индикатори
Волатилността на пазарите ще продължи и през идващата седмица на фона разпространяването на ковид и на очакванията на вложителите за политики, които да спрат отрицателното отражение върху стопанската система. В края на седмицата във фокуса ще са данните за безработицата в Съединени американски щати през март. Молбите за помощи при безработица към този момент удариха връх. Очаква се проучванията на PMI в световен мащаб да покажат рекордно стесняване в активността на частния бранш. Освен това ще бъдат оповестени данни за американската външна търговия, инфлацията в еврозоната и продажбите на дребно в Австралия.

#ОСТАНИ ВКЪЩИ

Заради ковид доста от нас се трансформираха за една нощ от офис служащи в хоумофис комуникатори, които разчитат на приложения за видеоконференции . Оказва се обаче, че не е толкоз елементарно, колкото звучи, и има провокации - механически, домашни и други. Ето справочник по какъв начин да се оправим с тях.

Когато човек прекарва времето си у дома, въпросът с храната става комплициран. Да се готви - освен това повече от един път дневно, е изтощително даже за най-големите кулинарни почитатели. Как стоят обаче нещата с доставките на храна? Безопасно ли е? Kакви са рисковете и какъв брой са огромни? Ама в действителност ли е безвредно? Отговорите на всичките ви въпроси за храната и ковид са събрани в сайтa Serious Eats.

A eто и нашите препоръки за някои от сериалите, които си коства да изгледате (ако сте пропуснали).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР