Сглобяеми къщи, дървени къщи, американски къщи - терминологията в България

...
Коментари Харесай

Сглобяеми къщи: какво трябва да знаем

Сглобяеми къщи, дървени къщи, американски къщи - терминологията в България е леко объркваща, само че трите израза значат едно и също нещо: къща за непрекъснато или краткотрайно обитаване, която вместо с тухли и бетон е построена от дървена структура и изолационни материали. Този вид къщи са строителен обект по смисъла на Закона за устройство на територията и за тях се изисква цялостен набор от документи и годно строително позволение. В България има административни ограничавания в етажността от съображения за пожарна сигурност - те не могат да надвишават три етажа. В доста страни, където дървените структури са всеобщо събитие, такива предели няма.
Предимства Източник: ''Тед Хаус''
Безспорно преимущество на сглобяемите къщи е доста по-краткият период на създаване - материалите са по-леки, няма мокри процеси - самото строителство без документите и бетоновия пиедестал лишава не повече от три месеца. " Нормативната уредба в България е такава, че всяка къща би трябвало да има низък пиедестал. Собственикът или компанията за дървени структури могат да наемат за него подизпълнител, само че самото строителство стартира от този миг - от кота нула и излят бетон ", споделя Витан Николов притежател на " Паркланд " - компания за дървени къщи по американска технология. Той стартира бизнеса си, откакто сглобява къща за себе си и фамилията си край София и се убеждава в преимуществата на технологията.

" С дървена структура всичко става по-бързо - за една седмица би могло да се вдигне първият етаж, за три седмици да се стигне до покрив. Говорим за грубия градеж. Вече изолационните материали, каменната вата, външната изолираност или дъсчената облицовка - зависи какво е заложено в плана, лишават повече време, като отново зависи от това какво желае възложителят, в какви периоди цели да се вмести и какъв му е бюджетът ", споделя предприемачът. Той показва, че дървото е лек материал, което значи, че можеш да работиш с доста по-малко хора и с по-малко транспортни разноски: " Конструкцията е от дървени рамки, които не са плътни - трима души елементарно могат да вдигнат всички стени на една къща от 100 квадрата за три дни. При монолитното строителство би трябвало да се направи кофраж, да се излеят колони, греди, по-късно да се затвори с тухли и така нататък " Тъй като няма мокри процеси, в новата си къща можеш да се нанесеш незабавно, без да се притесняваш, че влагата ще те превземе.

При положително осъществяване има и преимуществото на високата енергийна успеваемост - къщата няма термомостове, цялата дебелина на стената може да бъде топлоизолация, а разноските за отопление да намалеят сензитивно. Има и преимуществата на прогнозируемостта - във връзка с плана, цената и периода на осъществяване. Не на последно място и въглеродният отпечатък е по-нисък: дървото е рециклируем материал, самият развой по сглобяване на дървена къща замърсява доста по-малко от градежа на тухлена.
Недостатъци Източник: ''Тед Хаус'' Капитал Дом Специално издание на "Капитал " за трендовете на пазара на жилища в София
Недостатъците на дървената къща могат да се проявят, в случай че материалите и осъществяването са некачествени и при недобро познаване на технологията на създаване. " Ако пропуснеш някоя стъпка, пестиш от материали - дали от неведение или от непочтеност, крайният резултат може да е неприятна изолираност, течащи фуги: неща, които няма да видиш с просто око, само че след няколко години ще се развие плесен, и то доста по-бързо, в сравнение с в тухлената постройка ", споделя Витан Николов. Добавя, че тези здания, както и другите изискват поддръжка: колкото и пари да дадеш, с цел да ти построят къща, няма по какъв начин да не я поддържаш по-късно. " Този нрав от панелните блокове, където ние отиваме на седмия етаж, с цел да няма поддръжка и да си плащаме вноската за входа, е нереалистичен ", споделя строителят.

" Огромен проблем пред дървените къщи остават ликвидността и затрудненото финансиране ", разяснява Теодор Иванов, притежател и шеф на " Тед хаус ", едно от наложените имена на пазара. Той се занимава с дървени структури от осем години и единствено за 2020 година има 40 изпълнени плана. По думите му едвам няколко банки одобряват за поръчителство сглобяема къща. Проблемът е, че законодателството изостава от трендовете в строителството - съгласно административната уредба сглобяемите къщи са " паянтови постройки " - архаична подредба от началото на 90-те, която се отнася за къщи с дървен носещ скелет и стени с заряд от вар, глина, тиня, дъски и други

Много от клиентите на Иванов финансират началото на градежа с потребителски заем, а други съумяват да заменят апартамент за къща. Очакванията са, че единствено до няколко години обаче банките ще се отворят още повече към сегмента (дори и без актуализация на законодателството), защото е все по-разпознаваем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР