Сезон 2022 приключва с 39-ото Световно първенство по художествена гимнастика

...
Сезон 2022 приключва с 39-ото Световно първенство по художествена гимнастика
Коментари Харесай

Президентът на ФИГ: София е град, който познава и обича художествена гимнастика

Сезон 2022 завършва с 39-ото Световно състезание по художествена гимнастика в София, което ще дефинира новите първенци на планетата в девет дисциплини и ще излъчи първите участници на олимпийските игри в Париж 2024, написа в превю за надпреварата на страницата на Международната федерация по гимнастика (ФИГ).

Девет международни трофеи ще бъдат раздадени в българската столица от 14 до 18 септември в " Арена Армеец ". Пет златни медала ще завоюват грациите при дамите (обръч, топка, бухалки, лента и многобой), до момента в който ансамблите ще се борят за международните трофеи на 5 обръча, 3 ленти и 2 топки и в многобоя). Ще бъде присъдена и отборна купа въз основа на резултатите при дамите и при ансамблите.

Първите три в многобоя при дамите и при ансамблите ще завоюват квоти за олимпиадата в Париж.

" Това Световно състезание съставлява крайъгълен камък по пътя към Париж 2024. София е град, който познава и обича художествена гимнастика, чиито буйни фенове ще изживеят всеки миг от това събитие. Не мога да бъда по-доволен, че първото съревнование от олимпийските квалификации за Париж 2024 в нашия спорт се организира тук ", сподели президентът на ФИГ Моринари Ватанабе.

" Очакваме с неспокойствие да приветстваме спортистите от целия свят на това Световно състезание. С олимпийската подготовка в надпреварата доста неща са заложени на карта в София и доста неща са се трансформирали. Работим по нов Правилник, където акцентът е върху артистичността и физическата форма. Преди всичко уважението и честността остават главните полезности за гимнастичките, треньорите и съдиите. Пожелаваме им триумф в София ", добави Ноха Абу Шабана, президент на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ.

България е нация, която е основала доста звезди в спорта. Страната ни ще бъде хазаин на Световното състезание за четвърти път след Варна през 1969 и 1987 година и София през 2018-а.

" За мен е огромна чест, че България посреща най-големите звезди на художествената гимнастика за четвърти път и изключително, че Световното състезание е в София за повторно в последните четири години. Аз, моят екип и всички, включени в подготовката на това събитие, работихме неуморно, с цел да създадем атмосфера на хубост и другарство, тъй че всеки да има най-хубавите условия и да остане с прелестни мемоари. Ние сме доста признателни на ФИГ за цялата поддръжка в организацията на шампионата. Сигурна съм, че това ще бъде мощно съревнование и поисквам триумф на всички гимнастички по пътя им към Париж 2024 ", съобщи президентът на БФХГ Илиана Раева.

Страната хазаин ще взе участие със мощна делегация, която включва участничката на Игрите в Токио 2020 и двукратна европейска вицешампионка Боряна Калейн и 17-годишната дебютантка на Стиляна Николова, бронзовата медалистка в многобоя на Европейското състезание през юни.

Тъй като олимпийските шампионки от Токио 2020 с ансамбъла прекратиха кариерата си, българите ще разчитат на ново потомство гимнастички Ц София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, Женина Трашлиева и Маргарита Василева, за разширение на златното завещание на нацията.

Сред другите изявени имена са на европейската шампионка Дария Атаманов (Израел), която единствено на 16 години наподобява е подготвена да последва стъпките на олимпийската шампионка от Токио 2020 Линой Ашрам, и италианката София Рафаели, двукратна международна медалистка.

Освен това тук е и ансамбълът на Италия, олимпийски бронзов медалист - Мартина Чентофанти, Алесия Маурели, Агнезе Дуранти, Даниела Могуреан, Мартина Сантандреа и Лаура Парис.

Шампионатът в София стартира в сряда с квалификациите и финалите на обръч и на топка при дамите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР