Северноирландската Демократична юнионистка партия иска спешна среща с британския премиер

...
Северноирландската Демократична юнионистка партия иска спешна среща с британския премиер
Коментари Харесай

Юнионистите заплашват, че ще блокират работата на парламента на Северна Ирландия

Северноирландската Демократична юнионистка партия желае незабавна среща с английския министър председател Борис Джонсън, с цел да го предизвести, че ще блокира работата на навоизбрания парламент в провинцията, именуван още Стормонт, до Коледа, в случай че Протоколът за Северна Ирландия от договорката за Брекзит не бъде предоговорен.

Вестник „ Гардиън “ цитира Джонатан Бъкли от юнионистката партия, че отговорността за Стормонт (северноирландския парламент) ще бъде трансферирана назад на премиера с думите: „ Ще му кажем, че има избор: Стормонт или Протокола “.

Този ултиматум идва откакто вицепремиерът Доминк Рааб даде обещание да направи всичко належащо да промени Протокола, който урежда търговията след Брекзит и който изисква вътрешна митническа граница в Северно море за стоките до провинцията от останалата част на Обединеното кралство, с цел да не възникне твърда граница с Република Ирландия.

Юнионистите обаче изгубиха доверие в правителсвото в Лондон след някои сведения, че то може да се откаже от зпалахата да одобри закон, с който едностранно ще може да анулира елементи от Протокола.

Във вторник водачът на Демократичната юнионистка партия сър Джефри Доналдсън ще изложи загрижеността си след речта на кралицата в Камарата на общините, с която се открива новата парламентарна година.

Очаква се в речта на кралицата, в която се излага идната законодателна стратегия на държавно управление, да бъде включено заричане за отбрана на ползите на общността на юноинистите и съглашението от Разпети петък, само че юнионистите не считат, че това ще бъде задоволително.

Националистите от „ Шин Фейн “ завоюваха безпрецентна победа на парламентарните избори в четвъртък и техният водач Мишел О’Нийл като предстоящ първи министър на Северна Ирландия съобщи, че през днешния ден ще бъде в Стормонт, с цел да образува с юнионистите държавно управление в границите на подялбата на властта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР