Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) обяви готовността си за 67-ми път

...
Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) обяви готовността си за 67-ми път
Коментари Харесай

Изтребители над САЩ и Канада ще съпровождат шейната на дядо Коледа

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) разгласи готовността си за 67-ми път в своята история да обезпечи б езопасното пътешестване на Дядо Коледа и неговите елени в коледната нощ , съобщи ТАСС, като цитира публикувано известие.

“Всяка година към коледните празници НОРАД поема спомагателна задача да наблюдава полета на шейната на Дядо Коледа, с цел да може той да пътува безпроблемно по света ", се споделя в изказването.

Изпълнението на задачата ще стартира на 24 декември . НОРАД ще следи придвижването на белобрадия дъртак, а по време на прекосяването на шейната през Канада и Съединени американски щати изтребители на военновъздушните сили ще се повдигнат във въздуха , с цел да съпроводят шейната и елените.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, което включва системи за противовъздушна защита и противоракетна защита на Канада и Съединени американски щати, следи придвижването на Дядо Коледа от 67 години . За задачата се употребяват 47 радара , ситуирани в северните и източните региони на двете страни, както и спътници, оборудвани с инфрачервени датчици: счита се, че те реагират на топлината, предавана от аления нос на Рудолф, който е отпред на впряга, теглещ шейната на Дядо Коледа. С пециални цифрови фото и видеокамери на НОРАД, конфигурирани по целия свят , записват местоположението на Дядо Коледа по време на цялото му странствуване.

Традицията за следене на Дядо Коледа от НОРАД стартира през 1955 година, когато магазин в Колорадо Спрингс позволява печатна неточност в телефонния номер на Северния полюс в реклама във вестник. Първото позвъняване идва от малко момиче, което се свързва с полковник Хари Шуп - шеф на предшественика на НОРАД. Полковникът твърди детето, че белобрадият дъртак е на път, а откакто още малчугани се обаждат в командния център, армията прибавя новата задача към своята отбранителна задача .

Командването е кръстено НОРАД три години по-късно и съставлява комбинирана канадско-американска военна организация. Оттогава задачата по следене на Дядо Коледа е в ход в празничната нощ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР