Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с Европейския

...
Северна Македония и Албания трябва да започнат преговори с Европейския
Коментари Харесай

САЩ работят по казуса с ОМО "Илинден" в България и допускат санкции срещу Додик

Северна Македония и Албания би трябвало да стартират договаряния с Европейския съюз до края на годината, с цел да се преодолее разочарованието на района от европейските политики и да се ограничи въздействието на Русия и Китай. Същевременно в София Съединени американски щати работят по проблема с отхвърлянето на организации, които настояват, че в България има " македонско малцинство ".

Съединени американски щати също така са подготвени да употребяват даже принадлежности като наказания в опит да овладеят друга рецесия на Балканите - босненската, която заплашва да стане най-голямата от 90-те години на предишния век.

Това са елементи от мненията на Габриел Ескобар, заместител помощник-държавен секретар на Съединени американски щати, отговарящ за Западните Балкани, на чуване, отдадено на американския ангажимент в района и извършено от подкомисия към Камарата на представителите.

Деликатната тематика за България

Измежду всички мнения, свързани с Балканите, Ескобар също по този начин чу въпроси от представител на Конгреса, който искаше да знае какво вършат Съединени американски щати за нарушаването с " 16 присъди " на правата за сдружаване на така наречен македонско малцинство.

Множеството решения на Европейския съд по правата на индивида са против България,, само че в тях не се чака страната да признае такова малцинство, а просто се изисква да не се отхвърля регистрация на сходно съдружие поради изказванията му (аргументите на съда за отвод нормално са технически).

България реагира яростно, откакто въпросът за ОМО " Илинден " се появи и в резолюция на Европейския парламент за върховенството на закона предходната година.

Отговорът на Ескобар пред комисията бе, че " нашият дипломат в София дружно с европейските сътрудници работи за адресиране на тези проблеми " и че партньорството с България е учредено и на " споделени полезности ", а " всичко, което нарушава връзката " въз основата на полезностите, " е огромно терзание за нас ".

Босна е по-сериозният проблем

Не България, а Босна и Херцеговина обаче бе в огромна степен във фокуса на вниманието на Съединени американски щати в последните дни. Посещения на европейски и американски представители в страната последваха мнения и решения на Република Сръбска, породили опасения от нов въоръжен спор у някои наблюдаващи.
LIVE NOW: the Subcommittee on Europe, Energy, the Environment, and Cyber holds a hearing titled " U.S. Engagement in the Western Balkans "

- House Foreign Affairs Committee (@HouseForeign)

Ескобар приказва по-конкретно за работата сред Европейския съюз и Съединените щати по стягане на санкционната хватка към към този момент засегнатия от няколко ограничения сръбски член на босненското президентство Милорад Додик, въпреки да не удостовери, че те са утвърдени.

Додик разгласи този месец, че доминираната от босненски сърби Република Сръбска ще напусне съществени държавни институции (армията, правосъдната система и данъчната администрация), с цел да реализира цялостна автономност във федеративната страна, в нарушаване на споразуменията от 1995 година И в конгреса на Съединени американски щати преобладаваше настройката, че това са рискови предпоставки за обособяване на Република Сръбска и разединение на Босна и Херцеговина.

" Едностранното отдръпване от централните институции е рисково и неразумно ", сподели Ескобар.

Защо позициите на Ескобар са значими

Ескобар зае поста в миг, когато при американския президент Джо Байдън Съединените щати демонстрират доста по-голям интерес към Западните Балкани и решаването на сегашните проблеми.

За разлика от работата по косовската договорка при администрацията на предшественика му Доналд Тръмп това става най-вече в съгласуваност с Европейския съюз. От Вашингтон пристигнаха няколко към България за разногласието със Северна Македония тази есен. Ескобар бе в със специфичния европейски делегат за Западните Балкани Мирослав Лайчак сега, когато в Брюксел бе оповестено решение на следващата ескалация сред Сърбия и Косово.

По време на чуването Ескобар заяви и че му следва да пътува в района, без да навлиза в детайлности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР