Серията ноутбуци Asus TUF Gaming се появи в асортимента на

...
Серията ноутбуци Asus TUF Gaming се появи в асортимента на
Коментари Харесай

Ревю на евтиния геймърски ноутбук Asus TUF Gaming FX505G

Серията ноутбуци Asus TUF Gaming се появи в асортимента на компанията напълно неотдавна. Към днешна дата в нея са включени общо три модела: FX504. FX505 и FX705. В това ревю ще разгледаме Asus TUF Gaming FX505.
Комплект
Лаптопът Asus TUF Gaming FX505 идва в дребна картонена кутия с ръкохватка. Освен самия ноутбук, в комплекта е включен и адаптер за зареждане с мощ 120 W (19V; 6,32 A).
Конфигурация
Според информацията на уеб страницата на производителя, конфигурацията на ноутбука Asus TUF Gaming FX505 може да бъде друга. Разликите се крият в модела на процесора, размера на оперативната памет, моделите на графичните карти, конфигурацията на подсистемата за предпазване на данни и даже типа на матрицата на екрана. При нас за проби е моделът Asus TUF Gaming FX505GE, който разполага със следната настройка:
Процесор: Intel Core i5-8300H (Coffee Lake);Чипсет: Intel HM370;Оперативна памет: 8 GB DDR4-2666 (1×8GB);Видеоподсистема: Nvidia GeForce GTX 1050 Ti (4 GB GDDR5), Intel UHD Graphics 630;Екран: 15,6 инча, резолюция 1920×1080, матиран, IPS (CMN N156HCE-EN1);Звукова подсистема: Realtek ALC235;Устройство: 1×SSD 128 GB (Kingston RBUSNS8154P3128GJ, M. 2 2280, PCIe 3.0 x4), 1×HDD 1 TB (Toshiba MQ04ABF100, SATA600);Оптично устройство: няма;Картов читател: няма;Мрежови интерфейсиЖична мрежа: Gigabit Ethernet (Realtek RTL8168/8111);Безжична мрежа: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (Intel Wireless-AC 9560, CNVi);Bluetooth: Bluetooth 5.0;Интерфейси и портове:USB 3.0/2.0: 2/1 (Type-A);USB 3.1: няма;HDMI 2.0: има;Mini-DisplayPort 1.2: няма;RJ-45: има;Вход за микрофон: има (комбиниран);Изход за слушалки: има (комбиниран);Устройства за въвеждане:Клавиатура: с осветяване и NumPad блок;Тъчпад: кликпад;IP телефония:Уеб камера: HD (720p);Микрофон: има;Батерия: 48 wh;Размери: 360×262×27 мм;Тегло без адаптер: 2.2 кг;Захранващ Адаптер: 120 W (19; 6,32 А);Операционна система: Windows 10 (64-битова).
И по този начин, в основата на ноутбука Asus TUF Gaming FX505GE стои четириядрения процесор от 8-мо потомство Intel Core i5-8300H (Coffee Lake). Той е с номинална тактова периодичност 2,3 Ghz, която в режим Turbo Boost може да доближи до 4,0 Ghz. Процесорът поддържа технологията Hyper-Threading (което дава общо 8 потока), размерът на L3 кеш-а е 8 МВ, а разчетната мощ — 45 Вата. Имайте поради, че преносимия компютър може да е окомплектован и с по-производителния процесор Intel Core i7-8750H.

В процесора е интегрирано графичното ядро Intel HD Graphics 630.

 Освен това е налична и графичната карта Nvidia GeForce GTX 1050 Ti с 4 GB VRAM GDDR5, а технологията Nvidia Optimus дава отговор за превключването сред дискретната графична карта и вградената графика.



Както се оказа в хода на тестванията, при стресово натоварване на видеокартата (FurMark), графичния процесор работи на периодичност 1721 Mhz, а паметта — на периодичност 1752 Mhz (ефективна периодичност 7 Ghz), което по никакъв начин не е зле.

 Имайте поради, че ноутбуците от серията Asus TUF Gaming FX505 могат да бъдат и с графични карти Nvidia GeForce GTX 1050 (4 GB GDDR5) и Nvidia GeForce GTX 1060 (6 GB GDDR5).

За инсталирането на SO-DIMM-модули памет, в ноутбука са планувани два слота.

 В нашия случай, в ноутбука беше конфигуриран единствено един модул памет DDR4-2666 с потенциал от 8 GB (SK Hynix HMA81GS6CJR8N-VK). Максималният размер на поддържаната от преносимия компютър памет е 32 GB.

 Подсистемата за предпазване на данни в преносимия компютър Asus TUF Gaming FX505GE съставлява композиция от два диска: Kingston SSD RBUSNS8154P3128GJ с размер 128 GB и 2,5-инчовия корав диск Toshiba MQ04ABF100 с размер 1 TB.

SSD-дискът Kingston RBUSNS8154P3128GJ е подложен в M.2 конектора, има форм-фактор 2280 и интерфейса PCIe 3.0 x4.

В ноутбука може да се срещнат и други разновидности на подсистемата за предпазване на данни, само че тя постоянно е комбинирана с SSD (PCIe 3.0 x4) и HDD. Размерът на SSD може да бъде 256 и 512 GB, а размера на HDD постоянно е 1 TB.

Комуникационните благоприятни условия на преносимия компютър се дефинират от съществуването на безжичния двудиапазонен (2,4 и 5 Ghz) мрежов адаптер Intel Wireless-AC 9560 (CNVi), който подхожда на спецификацията 802.11 a/b/g/n/ac и Bluetooth 5.0.

Освен това, преносимия компютър разполага с Gigabit мрежов интерфейс, въз основата на контролера Realtek RTL8168/8111.

Аудиоподсистемата в ноутбука Asus TUF Gaming FX505GE е основана на HDA-кодека Realtek ALC235. В корпуса на преносимия компютър са инсталирани два високоговорителя.

 Остава да се добави, че преносимия компютър е екипиран и с вградена HD уеб-камера, ситуирана в горната част на екрана, а също и несменяема литиево-йонна акумулаторна батерия с потенциал 48 W·ч.
Външен тип и ергономичност на корпуса
На външен тип, Asus TUF Gaming FX505 доста припомня на серията ноутбуци Asus ROG Strix — да вземем за пример на ROG Strix Hero II GL504, само че е малко по-различен от преносимите компютри в серията ROG Strix по селекцията от портове и по качество.

За разлика от преносимите компютри в серията ROG Strix, тук корпуса не е от метал, а от пластмаса. Като цяло, ноутбукът TUF Gaming FX505 е наличен в три разновидността на дизайна. На уеб страницата на компанията се твърди, че всеки от разновидностите на оформление „изразява концепцията за мощ и безупречна надеждност ”.



Капакът на ноутбука е тъничък — единствено 8 мм и неотстъпчивост явно му липсва. Той доста елементарно се огъва.

Работната повърхнина на ноутбука е заета от клавиатурата и тъчпада, които са направени от черна пластмаса, завършена във тип на метал.

Долният панел на корпуса, който е изработен от черна пластмаса, е с релефно покритие във тип на коса линия и има вентилационни отвори. Гумираните крачета обезпечават устойчиво състояние на преносимия компютър върху хоризонталната повърхнина.

Дебелината на рамката към екрана и от двете страни е 7 мм, а от горната страна — 11 мм. На горната част на рамката са ситуирани уеб-камерата и отворите за двата микрофона, а изпод — огледалното лого на Asus. Бутонът за включване на зареждането на преносимия компютър се намира в горния десен ъгъл на работната повърхнина. Освен това, върху работната повърхнина над клавиатурата в центъра се намират вентилационните отвори още веднъж във тип на наклонени линии, т.е. в общата стилистика на дизайна на ноутбука.



Светодиодните знаци за положението са ситуирани в края на работната повърхнина над клавиатурата. Освен това, заради трапециевидния разрез в долната част на капака, те са забележими, даже и когато преносимият компютър е затворен. Общо знаците са четири: за зареждането, равнището на зареждане на батерията, интензивността на подсистемата за предпазване на данните и режима на работа на безжичния адаптер.

Системата за прикрепване на екрана на ноутбука към корпуса съставлява две шарнирни панти, които са ситуирани в долната му част. Тази система за закрепване разрешава отварянето на екрана по отношение на равнината на клавиатурата под ъгъл до към 120 градуса.

Всички портове и конектори са ситуирани в горния завършек на корпуса, което съгласно нас, не е доста комфортно. Тук имаме два врата USB 3.0 (Type A) и USB 2.0, конектор HDMI, RJ-45 и комбинирани аудио-жакове вид минижак. Освен това, тук участва и конектора за зареждането.
Клавиатура
В ноутбука Asus TUF Gaming FX505 се употребява клавиатура с маркетинговото име HyperStrike. Това е клавиатура от мембранен вид с нараснало разстояние сред бутоните. Ходът им е 1,8 мм. Размерът на бутоните е общоприет (15×15 мм), а дистанцията сред тях — 4 мм. Самите бутони са в черен цвят, а знаците върху тях – червени. Клавиатурата има три равнища на осветяване. В нашия вид то просто съставлява подсветка в червен цвят, само че има и модели от Asus TUF Gaming FX505 с настройваема RGB-подсветка.



Тъй като този ноутбук е предопределен за игри, тук е отделена зоната за игровите бутони WASD: страничните им елементи са в полупрозрачния бял цвят.

Клавиатурата е способна вярно да се оправя с едновременното натискане на случаен брой бутони, а извънредната технология Overstroke разрешава да се усили по този начин значимия за геймърите параметър, като брой на дейностите за минута заради по-ранното сработване на бутоните — преди цялостното им натискане. Важно преимущество е и тяхната продължителност: оповестеният запас на бутоните е 20 милиона натискания!



Основата на клавиатурата не е доста здрава и при при по-силно натискане на бутоните, тя малко се огъва. Ние оценяваме тази клавиатура като приемлива, само че не и отлична.
Тъчпад
В преносимия компютър Asus TUF Gaming FX505 се употребява кликпад с реплика на натискане на бутоните. Размерите на неговата сензорна повърхнина са 104×74 мм. Сензорната повърхнина на тъчпада е малко вдлъбната, само че работата с него като цяло е комфортна.
Звукова система
Както към този момент бе маркирано, аудиоподсистемата на ноутбука Asus TUF Gaming FX505 е основана на НDA-кодека Realtek ALC235, а в корпуса на преносимия компютър са инсталирани два високоговорителя.

Субективния тест на вградената звучност сподели, че при оптимално равнище на звука нищо не трака и липсват железни отенъци при възпроизвеждането на високите тонове. Максималното равнище на звука е задоволително. Звукът, който се възпроизвежда от вградената звучност, е кондензиран и изцяло ще задоволи огромната част от потребителите.
Екран
В ноутбука Asus TUF Gaming FX505GE се употребява IPS-матрицата CMN N156HCE-EN1 със светодиодна подсветка въз основата на бели светодиоди. Матрицата е с матово антирефлексно покритие, а диагоналът й е 15,6 инча. Резолюцията на екрана — 1920×1080 пиксела, а честотата на фрагментите — 60 Hz. Имайте поради, че серията ноутбуци Asus TUF Gaming FX505 могат да са оборудвани и с други LCD-матрици — по-специално, вероятен е вид с периодичност на освежаване 144 Hz.
 edf
Според извършените от нас проби, оптималната бляскавост на екрана при бял декор е 240 cd/m2. При оптималната бляскавост на екрана, смисъла на гамата е 2,14. Минималната бляскавост на екрана на бял декор доближава до 14 cd/m2.

Цветовия обсег на LCD-екрана на ноутбука Asus TUF Gaming FX505GE покрива 82,8% от sRGB пространството и 60,5% от Adobe RGB, а размерът на цветовия обсег е 94,2% от размера на sRGB и 64,9% от размера на Adobe RGB. Това е добър цветови обсег.

 Светофилтрите на LCD-матрицата не доста добре отделят спектрите на главните цветове. Така да вземем за пример, спектрите на зеления и аления цвят мощно се припокриват, което обаче се среща доста постоянно в LCD-матриците за ноутбуци.

 Цветовата температура на LCD-екрана на ноутбука Asus TUF Gaming FX505GE е постоянна по цялата канара на сивото и е към 7000 К.

 Стабилността на цветовата температура се дължи на обстоятелството, че главните цветове са устойчиви в цялата канара на сивото. Все отново си коства да се означи, че равнището на аленото е малко занижено.

 Що се отнася до точността на цветопредаването (delta E), цената му не надвишава 5 по цялата канара на сивото (тъмните зони може да не се вземат предвид), което е изцяло възможно за този клас екрани.

 Ъглите на видимост на екрана на преносимия компютър Asus TUF Gaming FX505GE са доста необятни. Всъщност, екрана на ноутбука може да се гледа под всевъзможен ъгъл. Разбира се, може да се каже, че екрана на преносимия компютър Asus TUF Gaming FX505GE заслужава висока оценка.
Работа под товар
За стресовото натоварване на процесора използвахме програмата Prime95 (тест Small FFT), а стресовото натоварване на видеокартите бе извършено благодарение на помощната стратегия FurMark. Мониторингът бе изработен благодарение на инструментите AIDA64 и CPU-Z.
 hdrpl
Преди всичко имайте поради, че благодарение на функционалните бутони, можете да изберете един от трите скоростни режима на работа на вентилаторите, които са част от охладителната система на преносимия компютър. Това е режима Silent (тих), Balanced (балансиран) и Overboost (най-висока скорост). Както се оказа, от избора на режима на скоростта на вентилаторите зависи и честотата на процесора и естествено, температурата на процесорните ядра. Да разгледаме всеки от тези режими по-подробно.
Режим Silent
В режим Silent, вентилаторите на охладителната система се въртят с по-ниска скорост и не доближават оптималната, даже и при висока температура на процесора.

При стрес натоварването, инструментът Prime95 сподели периодичност на ядрата на процесора от 2.4 Ghz.

 При това, температурата на процесора доближи 75 °C, а мощността на енергопотреблението — 29 Вата.



В режим на по едно и също време стресово натоварване на процесора и видеокартата, честотата на ядрата на процесора съвсем не се промени.

 При това, температурата на процесора още веднъж бе към 76 °C, а мощността на употребяваната сила от процесора – 28 Вата.


Режим Balanced
В режим Balanced при стресов товар на процесора, инструментът Prime95 сподели периодичност на ядрата на процесора както и по-рано – 2,6 Ghz.

 Температурата на процесорните ядра се стабилизира до равнището от 75 °C, а мощността на потреблението на сила доближи равнището от 38 Вата.



В режим на по едно и също време стресово натоварване на процесора и видеокартата, съвсем нищо не се промени. Честотата на процесорните ядра бе 2.8 Ghz.

 Температурата на процесорните ядра се стабилизира до равнището от 76 °C, а оптималната мощ на енергопотреблението – 38 W.


Режим OverBoost
И в този момент да разгледаме най-шумния режим OverBoost.

В стресов режим на процесора посредством инструмента Prime95, честотата на ядрата на процесора е 3.0 Ghz.

 Температурата на процесорните ядра се стабилизира до равнището от 75 °C. Мощността на енергопотреблението на процесора е 45 Вата.



В режим на по едно и също време стресово натоварване на процесора и видеокартата, честотата на процесорните ядра спадна до 2,7 Ghz.

 Температурата на ядрата на процесора в това време се стабилизира до равнището от 95 °C и даже се получи дребен тротлинг, а мощността на енергопотреблението падна до 36 Вата.


Производителността на диска
Както към този момент бе маркирано, подсистема за предпазване на ноутбука Asus TUF Gaming FX505GE съставлява композиция от SSD Kingston RBUSNS8154P3128GJ и HDD Toshiba MQ04ABF100. На първо място интерес съставляват скоростните характерности на SSD, който се употребява като систематичен диск



Със скоростта на четене при диска Kingston RBUSNS8154P3128GJ всичко е доста добре, само че от скоростта на запис остава доста да се желае.

Инструмента ATTO Disk Benchmark дефинира оптималната скорост за поредно четене на равнище от 1,3 GB/s, а скоростта за пореден запис — 140 MB/s.

 Аналогичен резултат демонстрира и инструмента AS SSD.
 Ниво на шума
Измерването на равнището на шума бе извършено в специфична звукоизолирана камера, а сензитивния микрофон бе ситуиран по този начин по отношение на преносимия компютър, че да имитира типичното състояние на главата на потребителя.

Измерването на равнището на шума бе извършено за трите скоростни режими на работа на вентилаторите. Резултатите от теста наподобяват по този начин
Сценарии на натоварване Режим Silent Режим Balanced Режим OverBoost Режим на празен ход21 dB21 dB21 dBСтресово натоварване на видеокартата34 dB42 dB44 dBСтресово натоварване на процесора32 dB41 dB43 dBСтресово натоварване на видеокартата и на процесора35 dB45 dB47 dB
Както виждаме, Asus TUF Gaming FX505GE e относително спокоен в Silent режим, само че в тази ситуация и продуктивността е ниска. А в останалите режими, преносимия компютър е много гръмък.


Време за работа на батерията
Измерването на времето за работа на преносимия компютър офлайн бе извършено при бляскавост на екрана от 100 кд/м2. При тестванията е употребявано процесорното графично ядро. Режимът на работа на охладителните вентилатори е на Silent. Резултатите от теста са следните:
Сценарии на натоварване Време за работа Работа с текст5 часа и 20 минутиГледане на видео4 часа и 13 минути

Както виждаме, времето за самостоятелна работа на преносимия компютър Asus TUF Gaming FX505GE е много дълго за игрови модел. Зарядът на акумулатора без презареждане е задоволителен за повече от половин ден.
Обобщение
Основната концепция, заложена в преносимия компютър Asus TUF Gaming FX505, е да направи налична ценовата категория на игровите модели. Така, че за минусите на този ноутбук би трябвало да се гледа през призмата на неговата стойност. Описаната настройка на Asus TUF Gaming FX505GE коства към 1800 лева За сегмента на игровите ноутбуци (макар и на приблизително ниво) е напълно малко. Лаптопите от категорията ROG Strix, несъмнено, са с доста по-добри параметри, само че са доста по-скъпи.

Положителни черти:
прекрасен актуален дизайн;добра клавиатура и тъчпад;тиха работа при ежедневна употреба;доста бърза безжична връзка;много е наличен.
Отрицателни черти:
има среднокачествен екран;не доста положителни високоговорители;шумни вентилатори по време на игра и осъществяване на ресурсоемки задания.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР