Сериозното покачване на лихвените проценти по ипотечните кредити разтърси пазара

...
Сериозното покачване на лихвените проценти по ипотечните кредити разтърси пазара
Коментари Харесай

Стагнация чука на вратата на жилищния пазар в САЩ

Сериозното повишаване на лихвените проценти по ипотечните заеми раздруса пазара на парцели в един от най-големите пазари в света.

През тази седмица, за първи път от април 2002 година, 30-годишната ипотека с закрепен лихвен % надвиши 7%, съгласно данни на Федералната ипотечна корпорация за жилищни заеми (Federal Home Loan Mortgage Corporation - Freddie Mac).

Невероятното повишаване ще докара до " по-голяма застоялост в жилищния пазар ", предизвести Freddie Mac.

Докато по време на пандемията от коронавурус докара до взрив в търсенето на жилища, което увеличи цените, в този момент високата инфлация отслаби доверието на потребителите, както и покупателната дарба.

Повишаването на лихвените проценти на централната банка прави цената на заемите още по-непоносима за бъдещите купувачи. Това значи, че от ден на ден и повече евентуални купувачи и продавачи на жилища ще изчакват и следят пазара, без да подхващат дейности. Продажбите на жилища се намаляват в продължение на осем месеца и ще продължат да падат.
 Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва
Връщане в 2009-а: един от най-големите имотни пазари в света потъва

Жилищният пазар стартира да се срутва, откакто Фед увеличи лихвените проценти

Ето какво се се случи видяно хронологично

Март 2020 година: За първи път от май 2019 година лихвите по ипотечните заеми минават границата от 4%

Април 2020 година: Лихвите по ипотечните заеми минаха прага от 5%, само че това се одобри позитивно. Очакванията бяха за изстудяване на скъпия и бързо разрастващ се пазар от последните две години

Юни 2020 година: В отговор на по-строгата парична политика на Федералния запас, процентите по ипотечните заеми надвишиха 6%. За купувачите домовете стават все по-скъпи.

Тази седмица: Лихвите по ипотеките надвишиха 7% за първи път от 20 години насам

Средната цена на жилища в 20-те огромни американски града през август е понижен с 1,3% на месечна база, най-вече от март 2009 година, съгласно показателя S&P CoreLogic Case-Shiller. Това е вторият следващ месец на спад, написа Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР