Сериозни промени, които ще засегнат всички шофьори. Транспортното министерство предлага

...
Сериозни промени, които ще засегнат всички шофьори. Транспортното министерство предлага
Коментари Харесай

Купуваме стари авточасти срещу ЕГН и адрес?

Сериозни промени , които ще обиден всички водачи . Транспортното министерство предлага всички авточасти втора ръка към този момент да се продават единствено против ЕГН, адрес и персонална карта на купувача , заяви.

Търговецът ще е задължен да вписва в указател тъкмо какво си е купил клиентът. Ще би трябвало да има и информация за колата, от която е свалена частта втора ръка.

Една от задачите на всичко това е да се пресече кражбата на авточасти .

Крадат ви колата и от нея няма никаква диря или оставате без огледало или фар. Следите към този момент може и да не се губят с нови правила в автоморгите и автосервизите .

Автомобилът на Рафаил Ризов е на ремонт. Понякога избира да го ремонтира с елементи втора ръка, тъй като е по-евтино и не чака дълго .

" Частите втора ръка правят работа. Естествено, че би трябвало да има нещо, което да потвърждава от кое място са пристигнали, само че допускам това са коли, които са ударени или подлежат на безценен ремонт ", споделя Ризов.-->

Не е подготвен обаче да даде персоналните си данни - като ЕГН и персонална карта, с цел да си купи по-евтини елементи. " Не съм склонен . След случая, който стана преди известно време, не съм склонен ", сподели още той.

Притеснение да желаят ЕГН-то на купувачите имат и самите търговците . " Предвид нашумелите тематики във връзка персоналните данни допускам, че доста хора не биха били склонни да разкриват толкоз доста от персоналните си данни и то за закупуване на авточасти ", разяснява Нелина Димова - продавач на авточасти.

В настоящия тип на проектозакона не е планувано по какъв начин страната ще пази данните ни от злоупотреби , откакто търговците в автоморги и сервизи не са оператори на персонални данни. Механизъм за това занапред ще се търси. Иначе, текстовете плануват автосервизите да вършат указател с цялостна информация , както на клиента и автомобила, по този начин и за частите, които се слагат.

" Първо желаеме да узаконим хората, които продават, да има някакъв указател, някакъв ред за приемане на позволение и осъществяване на активност и търговия с авточасти втора ръка и да се регламентира реда за хората, които ще купуват елементи втора ръка ", разяснява Бойко Рановски, директор ИА " Автомобилна администрация ".

Предвижда се да се затегне контролът и на това кой продава авточасти втора ръка и по какъв метод. " В комерсиалния обект, където се продават елементи втора ръка, ще би трябвало да се съхранява информация за купувача на части втора ръка, с цел да се знае кое е лицето на части закупило такива елементи ", сподели още Рановски.

Освен да се пресече търговията с крадени авточасти, това има за цел и да подсигурява по-голяма сигурност на пътя - с цел да не се окаже, че при ремонта са ни инсталирали остаряла, само че и некачествена част . Текстовете влизат в Народното събрание през есента.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР