Сериозни проблеми са надвиснали над строителния бранш в България. Една

...
Сериозни проблеми са надвиснали над строителния бранш в България. Една
Коментари Харесай

Строителните материали поскъпнаха драстично

Сериозни проблеми са надвиснали над строителния отрасъл в България. Една от главните аргументи за това е фрапантният скок на цените на главните строителни материали като стомана, желязо за армировка, дървен материал, пластмасовите елементи, кабели и друга техника.

" Още при започване на годината имаше скок на цените на тези материали сред 30 и 50%. Към сегашния миг, повишаването е със 100% и повече спрямо миналогодишните цени, при които са подписвани контракти от строителите ", сподели за " Радио Варна " инж. Пенко Стоянов, ръководител на Областното посланичество във Варна на Камарата на строителите в България (КСБ).

" Тези високи цени водят до пагубни последствия за някои от строителните обекти ", разяснява още инж. Стоянов.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През септември стопанската обстановка в страната се утежнява...

Заради растящите цени на строителните материали и несигурността, доста строителни бизнесмени отхвърлят да продават парцели " на зелено ". Тези, които са го създали при започване на годината, в този момент срещат съществени усложнения, защото продажната цена е под себестойността.

Друг проблем, пред който е изправен браншът е дефицитът на квалифицирана работна ръка.

" Около 200 хиляди души са заетите в строителството. Както и в другите браншове на стопанската система, и в нашия има сериозен отлив на квалифицирани служащи, които търсят прехранване в чужбина ", сподели ръководителят на КСБ-Варна.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР