Сериозен проблем може да гръмне, когато страните членки на ОПЕК

...
Сериозен проблем може да гръмне, когато страните членки на ОПЕК
Коментари Харесай

ОПЕК се готви за скок

Сериозен проблем може да гръмне, когато страните членки на ОПЕК и приятелите им отвън картела се съберат на 22 юни във Виена, с цел да обсъдят възможното покачване на квотите за рандеман на недопечен нефт през второто полугодие. Очертава се бездна сред желанията и опциите им - разликата сред действителните и съществуващите на хартия барели значи, че пазарното въздействие на каквото и да било съглашение на производителите може да се окаже с към една трета по-непродуктивно от плануваното. Поне по този начин сочат изчисленията на специалистите на организация "Блумбърг ".

Например съветският министър на енергетиката Александър Новак предлага производството на недопечен нефт да се усили с 1.5 млн. барела на ден. Той разяснява на 19 юни, че това нарастване може да се разпредели сред членовете на "ОПЕК+ " съразмерно на първичните съкращения на квотите, които бяха съгласувани през 2016-а. В числово изражение на Саудитска Арабия се падат в допълнение по 402 хиляди барела дневно, на Русия - 248 хиляди барела и т. н. По-високите квоти се отнасят и за другите страни от споразумението. Някои от тях, обаче - като Венецуела, Мексико и Ангола, сигурно няма да могат да покачат добива си. По сметки на Международната енергийна организация Иран и Венецуела даже могат да изгубят съвсем 30% от индустриалния си капацитет през 2019-а поради глобите на американците и поради икономическите разтърсвания. Допълнителните количества не се отнасят също за Иран, Либия и Нигерия, които и преди време не понижиха производството си при сключването на истинската договорка. Казахстан пък към този момент създава повече черно злато от която и да било нова квота. Или, в резюме: от примерното нарастване на добива с 1.5 млн. барела дневно единствено 958 хиляди барела ще могат да бъдат осъществени на процедура от производителите. Ако се отиде на разновидността 1 млн. барела на ден покачване, единствено 639 хиляди барела от тях ще могат да се разпределят сред страните, взели участие в съглашението от 2016-а.

Каквото и да демонстрират сметките, добивът на черно злато би трябвало да се увеличи под натиска на най-големите консуматори на суровината - Съединените Щати и Китай, с цел да се охладят цените и да се поддържа международното стопанство.

Техеран, който е твърдо срещу нарастването на квотите, разгласи на 19 юни, че ОПЕК мъчно ще контракти договорка - тя би основала причина за конфликт със Саудитска Арабия и с Русия. Ирак, Венецуела и Алжир също са срещу нарастването на добива на недопечен нефт, тъй като се притесняват от спада на цените му. Допълнителни затруднения основава неналичието на компромис сред всекидневно единните страни от Персийския залив преди срещата на 22 юни. Традиционните сътрудници на Рияд - ОАЕ, Кувейт, Оман и Бахрейн, считат, че саудитците прекомерно преждевременно са отстъпили пред апелите на Вашингтон за по-високо произвеждане и са обезпокоени от близкото съдействие на кралството с Москва. Има разлики и по въпросите с какъв брой да се увеличи добива и дали смяната да е постепенна, или от 1 юли да се възвърне производството на съвсем цялото орязано през 2016-а количество от 1.8 млн. барела дневно.

Саудитска Арабия на собствен ред се бори сърцато да убеди членовете на ОПЕК да стартират да помпат повече петрол. Това учудва доста анализатори, тъй като по този метод кралството ще се лиши от доходи за милиарди долари, които са нужни на държавното управление повече, в сравнение с сътрудниците от Залива. Средствата от износа на черно злато пълнят 22% от Брутният вътрешен продукт на саудитците. Бюджетният недостиг на страната за 2018-а се чака да доближи 7.3% от Брутният вътрешен продукт - най-високия сред петте най-големи производители на суровината (Кувейт, Ирак, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ). Нещо повече, от тях само Риад има потребност от цени над 70 щ. $ за барел (87.90 долара), с цел да балансира тазгодишния си бюджет. За съпоставяне, Кувейт ще "оправи сметките " при цени над 48 щ. $ за барел, Ирак - при жестоко 58 $, Иран - при 69, и ОАЕ - при 70 щ. $ за барел гориво. В късната следобедна европейска търговия на 20 юни котировките на петрола вид "Брент " с доставка през август бяха 75.42 щ. $ за барел. Накрая, Рияд изостава от най-преките си съперници и по стопански напредък - упованията са за жестоко 2.5% нарастване на Брутният вътрешен продукт през тази и през идната година против 4-5 % за Ирак и Иран.

Очевидно, икономическите фактори не са водещи в желанието на Саудитска Арабия да угоди на Америка. Политически наблюдаващи подозират, че ОПЕК е застрашен от по-големи неприятности поради мненията на президента Доналд Тръмп в "Туитър ", че цените на горивото са голословно високи. Просто тъй като американските политици още веднъж се вторачиха в картела - обичайна им "боксова круша " от първата петролна рецесия през 1973-а. Щатските законодатели още веднъж "изровиха " така наречен Закон за недопускане на картели за произвеждане на петрол (НОПЕК), който ще подложи организацията на ударите на закона на Шърмън за нелоялна конкуренция, употребен преди повече от век за разтрошаване на петролната империя на Джон Рокфелер. Проектът на акта излезе на бял свят в края на май и преодоля първото затруднение предходната седмица когато получи зелена светлина от правната комисия на камарата на представителите. Ако бъде признат и утвърден от Тръмп, той ще разреши на Белия дом да съди ОПЕК за манипулиране на енергийния пазар и евентуално ще е съображение за иск за милиарди долари под формата на репарации.

Анализаторите обобщиха, че следва най-важното заседание на ОПЕК и другари от години насам.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР