Сергей Шойгу обяви необходимостта от модернизация на самолета-радар A-50. Този

...
Сергей Шойгу обяви необходимостта от модернизация на самолета-радар A-50. Този
Коментари Харесай

Как Русия да засили въздушното си разузнаване

Сергей Шойгу разгласи нуждата от рационализация на самолета-радар A-50. Този модел се е потвърдил добре в СВО. Но броят на заканите и провокациите, пред които е изправена Русия, изисква освен качествено нарастване в тази област, само че и количествено. Как тъкмо националният военно-промишлен комплекс може да реши този проблем?

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу, като част от конферентна връзка с управлението на съветските въоръжени сили, съобщи, че самолетите за ранно предизвестие и ръководство (АУАКС) A-50 би трябвало да бъдат осъвременени, с цел да се усъвършенства успеваемостта на решаването на проблемите. Това се оповестява на формалния уебсайт на военното ведомство.

Шойгу означи, че тези системи се употребяват интензивно в границите на СВО. Той акцентира, че Таганрогският авиационен научно-технически комплекс “Бериев ” се занимава с ремонт и рационализация на този модел по държавен контракт.

Припомняме, че А-50 е аероплан АУАКС, основан въз основата на военно-транспортния Ил-76. Този модел самичък намира, разпознава и съпровожда въздушни, наземни и морски цели. Той предава цялата информация за тях на командните пунктове, а също по този начин независимо насочва изтребители и фронтови самолети към противников цели.

Според откритите данни в последните си модификации А-50 може да наблюдава до 300 въздушни цели, вижда противников бомбардировач на 650 км, крилата ракета на 215 км. Освен това, с помощта на усъвършенствания радиотехнически комплекс, А-50У е в положение да открива даже релативно дребни цели, като дронове.

Значението на тези устройства не може да бъде надценено. Признава се и от врага. През май ВСУ възнамеряваха да извършат терористична офанзива благодарение на БПЛА на военното летище “Северни ” в Ивановска област. Според ФСБ А-50 са били цели на украинските военни.

А на 26 февруари на белоруското военно летище “Мачулищи ” диверсанти се пробваха да взривят А-50. На мястото са открити два дрона. По-късно президентът на Беларус Александър Лукашенко разгласи ареста на забъркан в опита за бойкот. А по локалната телевизия демонстрираха видео със аероплан А-50 на съветските Върховен касационен съд.

Във връзка с тези офанзиви от първостепенно значение са наличните на Русия модели АУАКС. В допълнение, последователно заради дейностите на страните от НАТО отвън Украйна - най-вече в Полша и балтийските страни - нуждата от самолети АУАКСпродължава да пораства. Тоест, съгласно специалистите, Русия би трябвало освен да модернизира съществуващите А-50, само че и да търси елементарна и евтина опция за тях в режим „ тук и в този момент “.

Военният специалист Иля Крамник в своя канал в “Телеграм ” означи, че неналичието на профилирано съоръжение може да бъде преодоляна благодарение на Ан-12, като им се сложи подобаващото съоръжение. Например радарът Н035 “Ирбис ” „ на първия стадий е свалян от ремонтираните изтребители Су-35 “. Според специалиста като цяло броят на моделите, които минават на ремонт, е непрекъснат. Като се имат поради бойните дейности и интензивните полети, те " не са толкоз малко, колкото ни се желае ".

Като авариен вид можете да употребявате Ту-154, които Военновъздушни сили имат задоволително на склад, само че този вид ще стане по-скъп.

„ Така през годината Руската федерация ще получи към шест самолета с дълготрайност на престой към осем часа. В този случай комплексът от съоръжение ще бъде задоволителен за разкриване на голямото количество цели в театъра на военните дейности. След две години ще бъде допустимо да се основат към 15 такива апарата “, счита специалистът.

„ След началото на СВО потребностите на Русия от разследващи самолети доста се усилиха. Това е подбудено от елементарни аргументи: зоната на нужния надзор се усили. Екзистенциален проблем беше подобряването на съществуващите системи за наблюдаване освен за Украйна, само че и за балтийските страни и Полша “, споделя Владимир Попов, генерал-майор в оставка, заслужил боен водач на Руската федерация.

„ Разбира се, наземните станции правят работата си добре, само че наблюдението на обстановката от летящи командни пунктове и системи за местонахождение е доста по-лесно и по-бързо. И тук се сблъскваме с главния проблем: наличните А-50 са сериозно малко за осъществяване на такива задания “, акцентира специалистът.

„ В тази връзка поражда въпросът за увеличение броя на нашите разследващи самолети и тяхната рационализация. Техническите подходи също би трябвало да бъдат преосмислени. Грубо казано, допустимо е доста да се понижи размерът на локаторите, като по този метод се освободи място за повече електроника. Освен това ще може да се оборудва самолетът с антенни системи, да се добави освен кръгообразен, само че и непряк аспект “, акцентира Попов.

„ Освен това би било добре да интегрираме съществуващите системи в единна конструкция за Противовъздушна отбрана да ги комбинираме с въздушни и морски съставни елементи. В резултат на това ще получим добре координирана версия за надзор на въздушното пространство, с която можете да проследявате заплахите във всички стратегически значими посоки “, отбелязва източникът.

„ По принцип такива задания се вземат решение отчасти посредством създаването на Таганрогския авиационен научно-технически комплекс А-100. Въпреки това планове за рационализация от този тип ще дадат плод едвам след 3-4 години а за нас е значимо резултатът да бъде реализиран в този момент “, счита специалистът.

„ Според мен потреблението на Ан-12 с разполагането на радар за странично наблюдаване е много добра концепция. Това е благонадежден модел, който ще разреши запълване на празнината в областта на разузнаването. Като цяло доста транспортни самолети могат да бъдат приспособени за потребление на радарни системи “, акцентира събеседникът.

„ Въпреки това сходни решения би трябвало да се преглеждат единствено като краткотрайни. Русия би трябвало да сътвори надеждна единна система за разузнаване, в границите на която осъвременените А-50 и А-100 са незаменими “, обобщава Попов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР