Септември 2019 година. Специализираната прокуратура започва разследване за безстопанственост в

...
Септември 2019 година. Специализираната прокуратура започва разследване за безстопанственост в
Коментари Харесай

По това дело не се работи. Как сигнал срещу кмет се разследва почти три години

Септември 2019 година. Специализираната прокуратура стартира следствие за занемареност в община Козлодуй. То е по сигнал на общински консултант, който твърди, че са вършени злоупотреби с обществени средства от страна на кмета Маринела Николова.

Януари 2022 година. Разследването е завършило, само че няма изговаряне на прокурор и към момента не се знае има ли данни за закононарушение или не. Защо и по какъв начин едно сходно следствие продължава толкоз дълго?

Саксии и палми

Още напролет на 2019 година, че общинският консултант Юлиян Тошев публично е изискал от кмета на Козлодуй информация по какъв начин са харчени парите за озеленяване през последните три години. След като получава отговор, той декларира, че са му дадени общи цифри, от които съвсем нищо не излиза наяве. И споделя, че приготвя сигнал.

Става дума за суми, платени за палми, арт-инсталации и саксии. Според Тошев една саксия коства 438 лева Той споделя, че годишно се харчат по към 60 хиляди лева без да се разгласи социална поръчка.

Общинският консултант не е единственият, който подава сигнал. Горе-долу по същото време подобен е подаден и в полицията във Враца. Министерство на вътрешните работи стартира работа по него и няколко месеца по-късно в Специализираната прокуратура са изпратени няколко тома материали. В тях се твърди, че има данни за проведена незаконна група и занемареност от длъжностни лица в община Козлодуй. Образувано е дело, което се разпорежда на следовател. Разследването стартира, а сигналите са обединени в едно общо дело.

Не се работи

Макар че официално произвеждане има, заинтригувани лица стартират да се съмняват, че съзнателно се работи в неверна посока, тъй като забавянето е прекомерно огромно. Подадени са сигнали до Инспектората на Висшия правосъден съвет и основния прокурор. От тях на не следва нищо.

В началото на 2022 година в Министерство на вътрешните работи е осъществена инспекция. Тя открива, че чиновници от ГДБОП неведнъж са упорствали пред водещата делото следователка да се събират доказателства, само че тя отхвърля. При един от последните диалози следователката декларира, че е " получила инструкции да не се работи по това дело ". От кого са напътствията не излиза наяве, само че е открито, че от време на време от Министерство на вътрешните работи до Специализираната прокуратура са изпращани материали, само че следствието по този начин и не се задейства.

Разследването е завършило

Mediapool попита спецпрокуратурата на какъв стадий е делото. Оттам обявиха, че следствието е завършило, само че към момента няма изговаряне на прокурор.

" Специализираната прокуратура е постановила на Агенция за държавна финансова ревизия да извърши финансова ревизия на Община Козлодуй. Финансовата ревизия е завършила и материалите по нея са приобщени към досъдебното произвеждане ", обявиха оттова.

Забавяне

Въпросът за забавянето на разнообразни каузи е повдиган от Министерство на вътрешните работи нееднократно през последните месеци. В края на предходната година основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров изпрати до Инспектората на Висш съдебен съвет лист с 25 производства, по които полицията твърди, че има закъснение. Тодоров съобщи, че прокурори отменяли реализации с обяснението, че са доста натоварени.

Това е една от главните рецензии и на вътрешния министър Бойко Рашков. Той неведнъж е заявявал, че по нарушавания, разкрити след рухването от власт на ГЕРБ, няма никакво придвижване в прокуратурата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР